FT: Ο  Ευ.Τσακαλώτος απείλησε να συνεχίσει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ στην Ειδομένη

FT: Ο Ευ.Τσακαλώτος απείλησε να συνεχίσει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ στην Ειδομένη

Έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Αθήνα ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο και να «παγώσουν» την πρώτη αξιολόγηση για περισσότερες από δύο εβδομάδες είναι οι δανειστές, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», εν μέσω αργής προόδου στις διαπραγματεύσεις και αυξανόμενης έντασης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τους FT, οι θεσμοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν στην Αθήνα παρά μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά το Καθολικό Πάσχα – που φέτος πέφτει στις 27 Μαρτίου – κάτι που σημαίνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης στην καλύτερη περίπτωση μετατίθεται για τον Απρίλιο.

Όπως δήλωσαν στους FT δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις, η κατάσταση είναι τόσο ηλεκτρισμένη που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε να συνεχίσει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη. Η κόντρα μεταξύ Αθήνας και Ταμείου έφτασε σε τέτοιο σημείο που την Παρασκευή δύο πλευρές αντήλλαξαν ιδιαίτερα εχθρικές διαρροές για το αφορολόγητο.

«Πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα τώρα», δήλωσε στους FT ανώτερος έλληνας αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η δόση στήριξης που θα λάβει η χώρα μας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητα ώστε να διοχετευθούν κεφάλαια στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των FT, η πλευρά των πιστωτών εκτιμά ότι η αγωνία της Αθήνας δεν οφείλεται στις ανάγκες που προκαλεί η προσφυγική κρίση, αλλά σε πολιτικές ανησυχίες της κυβέρνησης για την δημοσκοπική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τυχόν αιφνιδιαστική αποχώρηση των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από την Αθήνα μεταθέτει για αργότερα και τις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – που θα αρχίσουν μετά τη λήξη της αξιολόγησης – ενώ παράλληλα θα εγείρει νέα ερωτήματα για το κατά πόσον το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά ή εποπτικά στο τρίτο Μνημόνιο.

Το ΔΝΤ «σήκωσε το γάντι» και προειδοποιεί για την αξιολόγηση

Νωρίτερα, σκληρή απάντηση έδωσαν ανεπίσημοι κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Αθήνα στην επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του οργανισμού αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, πηγές από το ΔΝΤ επισημαίνουν ότι αυτές οι δηλώσεις πετυχαίνουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι να κλείσει η αξιολόγηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν είναι εποικοδομητικός ο ρόλος και η στάση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και οφείλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, αναφέρουν οι κύκλοι του Ταμείου από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσημη γραμμή του ΔΝΤ είναι να μην υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση για το θέμα όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση.

Άλλωστε, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, καταλήγουν οι κύκλοι του ΔΝΤ.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε, νωρίτερα σήμερα, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται "πολύ κοντά" σε συμφωνία με τους επικεφαλής των θεσμών σε ό,τι αφορά το φορολογικό, κύκλοι του υπουργείου εξαπέλυσαν νωρίτερα "επίθεση" κατά του ΔΝΤ για τις απαιτήσεις του Ταμείου, όπως ισχυρίζονται, να μειωθεί σημαντικά το αφορολόγητο όριο και στην πράξη να πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα, εξαπέλυσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, οι παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι «έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους ακόμα σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!

Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το liberal.gr, η πρόταση που κατέθεσε χθες στο κουαρτέτο η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει τη διατήρηση μεν του αφορολογήτου ορίου, αλλά τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα και ανακατάταξη των συντελεστών κατά τέτοιο τρόπο, που ουσιαστικά θα εξανεμίζουν το αφορολόγητο όριο και την έκπτωση φόρου.

Ταυτόχρονα δε θα επιβαρύνουν και όσους δηλώνουν πλέον σε ετήσια βάση εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, αντί των βαρύγδουπων δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού ότι οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ και άνω.

Η έμμεση μείωση του αφορολογήτου που προωθεί η κυβέρνηση έχει φυσικά ως στόχο να επιτευχθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που επιθυμεί το κουαρτέτο, λόγος για τον οποίο όπως προέκυψε και από τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση των δυο πλευρών θα πρέπει να συνδυαστεί με την υιοθέτηση και της εξής κλίμακας με συντελεστές:

-22,5% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ,

-30% για εισοδήματα από 20.001 έως 25.000 ευρώ,

-32% από 25.001 έως 42.000 ευρώ,

-42% από 42.001 έως 65.000 ευρώ και

-50% για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση, για να βγει ο «λογαριασμός», τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 7.000 – 8.000 ευρώ και τη νέα κλίμακα να διαμορφώνεται ως εξής:

- 22% για εισοδήματα έως 22.000 ευρώ,

- 30% από 22.001 έως και 42.000 ευρώ,

- 42% από 42.001 έως και 65.000 ευρώ και

- 50% για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.