Δυνατότητα μετάθεσης της καταβολής του δώρου Πάσχα μαζί με το επίδομα αδείας στο καλοκαίρι, παρέχουν στις επιχειρήσεις τα μέτρα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπ. Εργασίας Ι.Βρούτσης, λέγοντας ότι το δώρο του Πάσχα μπορεί να καταβληθεί στο σύνολό του μέχρι το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας χωρίς κυρώσεις. Προέτρεψε πάντως όσους εργοδότες έχουν τη δυνατότητα, να καταβάλουν το δώρο Πάσχα εντός του επόμενου μηνός, όπως κανονικά προβλέπεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί το δώρο Πάσχα να μην πέσει στα σούπερ μάρκετ, δηλαδή στα μοναδικά καταστήματα που έχουν παραμείνει ανοικτά, παρά προτιμά να πέσει στην αγορά ως μια πολύ σημαντική ένεση ρευστότητας από τον Ιούνιο και μετά. Σε μια τέτοια εξέλιξη, οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν μαζί δύο επιδόματα, τα οποία αθροίζουν συνολικά 2,5 δισ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στους δικαιούχους των 800 ευρώ, λέγοντας ότι αφορά όσους είναι απολυμένους αλλά και όσους εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την αρχή της κρίσης, από την 1η Μαρτίου έως τώρα ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.
Σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας Ι.Βρούτση, οι εργοδότες επιχειρήσεων όπου μειώνεται ο τζίρος τους, πρέπει να εντάξουν τους εργαζόμενους τους σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Αυτόματα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού. Δυνατότητα να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε αναστολή εργασίας, έχουν όλες οι επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά και για να προσαρμοστούν οι ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις αυτές θα οριστούν βάσει ΚΑΔ. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, ενώ για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του, απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει, η απόλυση είναι άκυρη.
Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός και στο θέμα των απολύσεων. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, απαγορεύεται ρητά να προβεί σε καταγγελία σύμβασης και αν το κάνει είναι άκυρη» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης. Ταυτόχρονα η επιχείρηση υποχρεούται με την ολοκλήρωση του χρόνου αναστολής να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για χρόνο ισόποσο με αυτόν που έκανε χρήση του μέτρου.