G. Soros: Η Ευρώπη στα πρόθυρα της κατάρρευσης

G. Soros: Η Ευρώπη στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Georges Soros, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της προσφυγικής κρίσης και της ανεπαρκής διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν φτάσει στην περιοχή το 2015, αναφέρει το CNBC.

Ο κ. Soros ανέφερε πως η Γερμανίδα καγκελάριος είναι το κλειδί για να διοχετευτεί η προσφυγική κρίση αλλά, «υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα που δημιουργούν προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Soros.

«Όπως σωστά προέβλεψε η Angela Merkel, η ΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Η ελληνική κρίση ανάγκασε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ανταποκρίνονται «όπως-όπως» στις απανωτές κρίσεις. Αυτή η πρακτική έχει ως σκοπό να αναβάλουν οποιαδήποτε αποφασιστική δράση, προκρίνοντας μια βραχυπρόθεσμη λύση. H A. Merkel σωστά προέβλεψε το ενδεχόμενο η προσφυγική κρίση να καταστρέψει την ΕΕ. Η πρόβλεψή της έγινε πραγματικότητα. Η ΕΕ χρειάζεται απεγνωσμένα διορθώσεις. Αυτό είναι γεγονός, αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση και αυτοί που είναι ικανοί να την αλλάξουν είναι ο ίδιος ο γερμανικός λαός», τόνισε ο κ. Soros.

«Τώρα είναι η στιγμή αποφάσεων για τους Γερμανούς: Θέλουν αν αποδεχτούν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι οι ισχυρότεροι στην Ευρώπη;», διερωτάται.         

Τα σχόλια του Georges Soros γίνανε μετά από την παρέμβασή του Φιλανδού υπουργού Οικονομικών, Alex Stubb, για την προσφυγική κρίση. Ο κ. Stubb χαρακτήρισε τη γερμανική προσφυγική πολιτική ως "ανθρώπινη", ωστόσο σημείωσε πως θέτει σε κίνδυνο μια από τις θεμελιώδες ελευθέριες της ΕΕ: την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ένωσης και κατά συνέπεια τη Συμφωνία του Σένγκεν.

«Επιπλέον έχουμε και την κρίση του ευρώ που απειλεί τον δεύτερο πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης», δήλωσε ο κ. Stubb από το Νταβός.

Ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως επιβάλλεται η ΕΕ να προβεί σε μερικές σκληρές μεταρρυθμίσεις. «Συγκεκριμένα αναφέρομαι στη δημιουργία ενός θετικού οικονομικού κύκλου με περισσότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερες εξαγωγές, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερους φόρους και τέλος να χρησιμοποιηθούν οι φόροι αυτοί για την χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας», δήλωσε ο κ. Stubb.