Η μείωση της ανεργίας και ιδιαίτερα στις τάξεις των μηχανικών, η βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού και η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι οι βασικές προτεραιότητες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός του Γιώργος Στασινός κατά τον απολογισμό του ενάμιση έτους της θητείας του. Κατέθεσε παράλληλα 20 προτάσεις για την ανάπτυξη, «με ελάχιστο ή σχεδόν μηδενικό κόστος, αλλά με βασική προϋπόθεση την ισχυρή πολιτική βούληση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την ώρα που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 70% των μηχανικών της χώρας βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.
Για την πυροδότηση ενός «αναπτυξιακού σοκ», όπως είπε, απαραίτητη είναι η ηλεκτρονική αδειοδότηση λειτουργίας τουριστικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη παροχής κινήτρων σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας, όπως η χορήγηση visa -με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας- όπου παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον από την Κίνα, και τη χορήγηση κινήτρων για την αγορά κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.
Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη θεσμοθέτησης της Τράπεζας Γης, με την οποία μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν να γίνονται πράξεις, όπως: η αγορά συντελεστή δόμησης για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων, που τώρα προβλέπεται για 30 χρόνια, αγορά συντελεστή δόμησης σε αντικειμενικά καθορισμένες ζώνες υποδοχής, ανταλλαγές εκτάσεων για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων από τους πόρους της αγοράς, συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων, καθώς επίσης και απεγκλωβισμό των οικοδομικών συνεταιρισμών με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων χρηματοδότησής τους από επενδυτές στη βάση της πρόσφατης νομοθεσίας.
Παράλληλα, πρότεινε την εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης, καταπολεμώντας έτσι τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
Ο κ. Στασινός, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στην άμεση θεσμοθέτηση του Χωροταξικού για τον Τουρισμό στη βάση αυτού του 2013, στη νέα πρόσκληση για νεοφυείς επιχειρήσεις στην οποία να μπορούν να ενταχθούν οι μηχανικοί, στις προσκλήσεις εντός του 2016 για ένταξη έργων για το 50% του προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ και ένταξη έργων που αντιστοιχούν στο 30% του προϋπολογισμού, στην άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, στην άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Επιπλέον, πρότεινε την αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, για τη δημιουργία πράσινων πνευμόνων μέσα στις πόλεις, έργο που μπορεί να επιτευχθεί με αξιοποίηση του εργαλείου της Τράπεζας Γης και της μεταφοράς συντελεστή εκτάσεων παλαιών στρατοπέδων σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού.
Τέλος πρότεινε να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρόβλεψη που θα επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες διπλωματούχους μηχανικούς να παρακολουθούν την υλοποίηση δημοτικών έργων και να συμβάλλουν στην ωρίμαση των έργων, με επιλογή που θα γίνεται αντικειμενικά μέσω ηλεκτρονικού μητρώου.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό των μηχανικών, ο κ. Στασινός δήλωσε «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν», προσθέτοντας πως «καταφέραμε να κρατήσουμε στο επάγγελμα 20.000 μηχανικούς για το 2015 και για το 2016, ύστερα από σχετική πρόταση του ΤΕΕ στο νομικό συμβούλιο του κράτους». Τέλος, όπως έκανε γνωστό, το ΤΕΕ θα κινηθεί νομικά απέναντι στον ισχύοντα νόμο, ενώ προς το παρόν βρίσκεται σε αναμονή για τις διοικητικές πράξεις, επισημαίνοντας ότι θα ακολουθήσουν προσφυγές και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα ελληνικά δικαστήρια. Τέλος, ο κ. Στασινός παρουσίασε τις νέες υπηρεσίες που προσέφερε το ΤΕΕ στους μηχανικούς το τελευταίο δεκαοκτάμηνο για τη βελτίωση της επαγγελματικής τους καθημερινότητας, αλλά και το επιστημονικό έργο του επιμελητηρίου για την προώθηση του επαγγέλματος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ