Το 2030 η ΔΕΗ θα είναι μια μοντέρνα επιχείρηση, leader στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση για την «πράσινη ανάκαμψη» που διοργάνωσε το Bloomberg.
Ο κ. Στάσσης παρουσίασε το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης έως το 2023 με ταυτόχρονη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 1,5 γιγαβάτ, τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 75%. Ο ήλιος και ο άνεμος είναι ήδη οι φθηνότερες πηγές ενέργειας, η πρόκληση είναι η ταχύτητα με την οποία πρέπει να εφαρμοστούν οι αλλαγές.
Έστειλε το μήνυμα ότι η επόμενη 5ετία θα είναι εξαιρετικά για το μετασχηματισμό της ΔΕΗ, καθώς θα έχει τρέξει η διαδικασία απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων και ταυτόχρονα η ανάπτυξη ΑΠΕ. Ο χρονικός ορίζοντας για τα πρώτα έργα ισχύος 1,5 γιγαβάτ είναι η διετία, με απώτερο στόχο τα 6 γιγαβάτ. Δεύτερος πυλώνας του ευρύτερου προγράμματος της ΔΕΗ είναι η ψηφιοποίηση και τρίτος η πελατοκεντρική προσέγγιση με διευρυμένες υπηρεσίες.
Το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της ΔΕΗ είναι ότι η επιχείρηση θέλει να πρωταγωνιστήσει στον εξηλεκτρισμό τομέων όπως οι μεταφορές μέσω του προγράμματος εγκατάστασης φορτιστών που έχει ξεκινήσει. Όπως είπε, ο εξηλεκτρισμός είναι ο καλύτερος δρόμος για την απανθρακοποίηση, κάτι που φαίνεται ήδη στις μεταφορές. Οι τεχνολογίες αυτές είναι ήδη διαθέσιμες και η υιοθέτησή τους εξαρτάται από τους καταναλωτές και από τα κατάλληλα προϊόντα.
Έκανε ειδική μνεία στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας οι οποίες ηγούνται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη πράσινη προσπάθεια, επομένως η δημιουργία ζήτησης είναι οδηγός για τον εξηλεκτρισμό.
Στην ίδια εκδήλωση ο Salvatore Bernabei, διευθύνων σύμβουλος της Enel Green Power, ανέφερε ότι πάνω από το 50% της παραγωγής της Enel σήμερα προέρχεται από ΑΠΕ, ποσοστό που το 2030 θα αυξηθεί σε 80%.
Σε μήνυμά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans σημείωσε πως ενώ η προτεραιότητα σήμερα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, η κλιματική κρίση παραμένει και «δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτήν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Dan Jοrgensen, υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας, ανέφερε ότι η Δανία έχει θέσει φιλόδοξο στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 70% έως το 2030 σε σχέση με το 1990 ενώ βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου θα είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.