Στο γεγονός πως τα moratoria που υπάρχουν σήμερα μεταξύ δημοσίου και τραπεζών με τους οφειλέτες τους θα πρέπει να τύχουν προσεκτικών χειρισμών στάθηκε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank, τονίζοντας πως τα μορατόρια δεν πρέπει να πλήξουν την κουλτούρα των πληρωμών και να δημιουργήσουν μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.
Πιο αναλυτικά, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών εστίασε στο θέμα του χρέους, το οποίο εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει το 200%, όπως άλλωστε είχε παραδεχθεί πριν λίγο και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι σήμερα η χώρα, παρόλο που έχει χρέος 50% υψηλότερο απ’ ότι το 2009-2010 εν τούτοις το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού βρίσκεται στο 50%. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν αφενός μεν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δημοσίου χρέους, αφετέρου δε τα χαμηλό επιτόκια. Ταυτόχρονα τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση δεν έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά είναι one off μέτρα. «Δεν ανησυχώ για το υψηλό δημόσιο χρέος, παρόλο που προφανώς θα είμασταν καλύτερα αν ήταν χαμηλότερο», είπε ο κ. Ζανιάς.
Κατά τ’ άλλα η αύξηση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 8-10 δισ. ευρώ, λόγω της πανδημικής κρίσης, δεν συνιστούν απειλή. Η αύξηση αυτή είναι μικρή -από τα 60 στα 70 δισ. ευρώ- και ότι η χώρα έχει αποκτήσει τεχνογνωσία στην διαχείριση τους. Επομένως μόλις ξεπεραστεί η κρίση, οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα μειώσουν γρήγορα το επίπεδο των κόκκινων δανείων. Πάντως σημείωσε ο κ. Ζανιάς, ότι η χώρα θα πρέπει να χειριστεί με προσοχή τα moratoria που υπάρχουν σήμερα μεταξύ δημοσίου και τραπεζών με τους οφειλέτες τους. Αυτά τα μορατόρια πρόσθεσε, δεν πρέπει να πλήξουν την κουλτούρα των πληρωμών και να δημιουργήσουν μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής σύνταξης της έκθεσης και επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας υπογράμμισε πως στο τέλος του μήνα ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη, θα παραδοθεί το οριστικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που ανέθεσε ο πρωθυπουργός να συντάξει στην επιτροπή Χρ. Πισσαρίδη.Το σχέδιο πλέον θα παρουσιάσει τις κάθετες πολιτικές ενώ η ενδιάμεση έκθεση που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι εστιάστηκε στις οριζόντιες πολιτικές.
Αναφερόμενος στο κατά πόσο αυτή το Σχέδιο Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας μπορεί να φέρει ένα νέο παραγωγικό πρότυπο στη χώρα, παρόλο που αυτό δεν επιτεύχθηκε την περίοδο των μνημονίων, ο κ. Βέττας, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δεν ήταν τότε ακόμη έτοιμο να υποστεί αυτή την αλλαγή. Επιπλέον πρόσθεσε ότι απουσίαζε το «καρότο» που σήμερα, τον ρόλο αυτό έχει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δις. ευρώ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital Partners Απόστολος Ταμβακάκης, χαρακτήρισε ως μοναδική ευκαιρία για τη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θα διασφαλίσουν πάνω από 70 δισ. ευρώ στη χώρα. Αν σε αυτά συμπεριληφθεί η μόχλευση που θα υπάρξει σε διάφορες δράσεις τότε τα κονδύλια μπορεί να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ ή και περισσότερο. Θα καλυφθεί έτσι το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κενού που σημειώθηκε την περασμένη δεκαετία.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Ταμβακάκης σημείωσε ότι χάρις στην κρίση του κορονοϊού έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ανασυνταχθούν καθώς η ΕΚΤ και ο SSM ακολουθεί μια πιστωτική επέκταση παρέχοντας μια «αδιανόητη» ρευστότητα, ενώ παράλληλα έχουν μειώσει τους δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν stress test ακόμη και το 2021 και ότι αυτό συνιστά ένα καλό παράθυρο ευκαιρίας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να επανέλθει, καθαρό από τα κόκκινα δάνεια (NPEs).