ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 285,1 εκατ. ευρώ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 285,1 εκατ. ευρώ

Σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας, περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των τομέων Καθαρής Ενέργειας και Παραχωρήσεων και διατήρηση ενός υψηλού κατασκευαστικού ανεκτέλεστου αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το έτος 2019.

Πιο συγκεκριμένα, στα 285,1 εκατ. ευρώ, έναντι 280,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 1,156 δισ. ευρώ, έναντι 1,402 δισ. ευρώ το 2018. «Παρά τις δυσκολίες της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς, διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα το ανεκτέλεστο του Ομίλου με νέα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να διασφαλίζουν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γεώργιος Περιστέρης.

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 77,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 60,8 εκατ. ευρώ το 2018 (αύξηση κατά περίπου 28%), τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 55,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 55%), ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 4,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, επηρεασμένα θετικά και από τις αποτιμήσεις δευτερογενών παραγώγων.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2019, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γεώργιος Περιστέρης δήλωσε: «Το 2019 καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά την καθαρή κερδοφορία μας, παρά την υποχώρηση του κατασκευαστικού τζίρου λόγω της έλλειψης νέων έργων στην ελληνική αγορά. Σε αυτό συνετέλεσε η περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των τομέων των ΑΠΕ και των Παραχωρήσεων στα οικονομικά μας μεγέθη, προς επιβεβαίωση της προ δεκαετιών στρατηγικής μας επιλογής να αναπτύξουμε δυναμικά την παρουσία μας σε αυτούς».

Και συνέχισε: «Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει δραματικά, καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid – 19. Ωστόσο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τομέων όπου πρωταγωνιστούμε μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες. Το αποδείξαμε, άλλωστε και κατά την διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία. Σε αυτό συντελούν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ε.Ε., όπου επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η προτεραιότητα που δίνεται σε επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

«Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, είμαστε αποφασισμένοι για μία ακόμη φορά να στηρίξουμε με σημαντικές επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 3 δις. ευρώ στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση, της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, των υποδομών και των έργων περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ αναμένουμε εξελίξεις και σε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουμε αξίας άνω του 1 δις. ευρώ. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και την τρέχουσα κρίση προς όφελος των εργαζομένων μας, των μετόχων μας και της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο Γ. Περιστέρης.

Αναλυτική πληροφόρηση για τους βασικούς τομείς δραστηριότητας

Παραχωρήσεις

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 187 εκατ. ευρώ έναντι 197 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ αυξήθηκε η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA)1 και διαμορφώθηκε στα 103,6 εκατ. ευρώ έναντι 92,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ο Όμιλος, κατέχει το 100% στις εταιρείες παραχώρησης της Νέα Οδού (αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ και Ιόνια Οδός) και της Κεντρικής Οδού, ενώ διατηρεί ποσοστό 17% και στην Ολυμπία Οδό. Η εταιρεία παραχώρησης «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ», υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο την σύμβαση παραχώρησης στις 21.02.2019. Η συγκεκριμένη σύμβαση έχει ήδη ψηφιστεί και έχει γίνει νόμος του κράτους. Σημειώνεται ότι μετά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης, τα ποσοστά συμμετοχής θα διαμορφωθούν σε: ΤΕΡΝΑ 32,46%, GMR Airports Limited 21,64%, και Ελληνικό Δημόσιο με 45,9%. Στις 27 Μαρτίου 2019, ο Όμιλος, μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έθεσε σε λειτουργία τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου με μέση ετήσια δυναμικότητα 105.000 τόνους.

Κατασκευές

Στον τομέα των κατασκευών, το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ανέρχεται σε 1,7 δις ευρώ, διατηρώντας τις προοπτικές υγιούς κατασκευαστικής δραστηριότητας την επόμενη περίοδο. Τα σημαντικότερα έργα που έχει αναλάβει ο Όμιλος αφορούν την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Κρήτης, την έναρξη εργασιών στο νότιο κλάδο του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), τη συμμετοχή στην ανακατασκευή του αεροδρομίου Tesla στο Βελιγράδι (Σερβία) και στην ανάπτυξη του Καζίνο Κύπρου στη Λεμεσό, καθώς και σειρά άλλων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κατασκευαστικός τζίρος για τρίτους διαμορφώθηκε πέρυσι στα 679,8 εκατ. ευρώ, έναντι 949 εκατ. ευρώ το 2018. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA)1 διαμορφώθηκε στα 10,9 εκατ. ευρώ έναντι 32,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ηλεκτρισμός από ΑΠΕ

Στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 237,3 εκατ. ευρώ έναντι 216,3 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA)1 για τον Όμιλο αυξήθηκε στα 178,9 εκατ. ευρώ, έναντι 156,6 εκατ. ευρώ το 2018. Οι εν λόγω αυξήσεις στα αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στην είσοδο νέων αιολικών πάρκων στην παραγωγή. Ο Όμιλος, μέσω της στρατηγικής συμμετοχής στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, συνεχίζει να επενδύει στην καθαρή ενέργεια, έχοντας 1,390 MW εγκατεστημένη ισχύ (31.12.2019) σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Πολωνία και Βουλγαρία. Αυτή η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξημένη ροή εσόδων και κερδοφορίας σε σταθερή μακροχρόνια βάση, όταν οι επενδύσεις θα έχουν ωριμάσει. Η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου σε λειτουργία ή υπό κατασκευή προσεγγίζει πλέον τα 2.000 MW.

Ηλεκτρισμός από θερμική ενέργεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Όμιλος έχει συμμετοχές στην ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ (50%) και στην ΗΡΩΝ ΙΙ (25%) για τις οποίες η ενσωμάτωση των στοιχείων γίνεται με την μέθοδο της καθαρής θέσης. Συγχρόνως, διατηρεί και αυτοτελή εμπορική δραστηριότητα ηλεκτρισμού τα έσοδα της οποίας ανήλθαν στα 36,9 εκατ. ευρώ έναντι 19,7 εκατ. ευρώ την συγκριτική περίοδο του 2018. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA)1 ανήλθε στα 2,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Επενδύσεις και χρηματοδότηση

Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1,437 δις ευρώ έναντι 1,327 δις ευρώ στο τέλος του 2018. Συγκεκριμένα, τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του έτους ανέρχονταν σε 595 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός σε 2,03 δις ευρώ. Επισημαίνεται ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στις αυξημένες επενδύσεις που πραγματοποίησε ο Όμιλος. Ειδικά στον τομέα της καθαρής ενέργειας οι επενδύσεις έφτασαν τα 260 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 767 εκατ. ευρώ.