Του Προκόπη Χατζηνικολαου
Τις προθέσεις- προτάσεις της Ν.Δ. και του προέδρου της Κυρ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι ασπάζεται τώρα το κυβερνών κόμμα ανοίγοντας τη συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε χθες ότι εφόσον οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετήσουν την Ελλάδα σε υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα (investment grade) θα μπορούσε να ανοίξει η συζήτηση για τα υπερβολικά πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα μας μέχρι το 2060.
Όπως είπε ο αξιωματούχος η αρχή θα μπορούσε να γίνει το 2020, εφόσον οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις (που παραμένουν σε εκκρεμότητα) που συνδέονται με την «υγεία» του τραπεζικού συστήματος και τη μείωση του ιδιωτικού χρέους αλλά και γενικότερα (ιδιωτικοποιήσεις, μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών στο εσωτερικό του κράτους) εφόσον υλοποιηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας.
Η υλοποίηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων παρακολουθούνται επισταμένως από τους ξένους οίκους και οι συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις πολύ πιθανόν να ήταν οδηγός στην προσπάθεια μείωσης των πλεονασμάτων. Και αυτό καθώς η αναβάθμιση της οικονομίας θα μείωναν το κόστος δανεισμού σε επιτρεπτά επίπεδα για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο την ερχόμενη εβδομάδα (σ.σ. πιθανότατα την Τρίτη 5 Μαρτίου) θα πραγματοποιήσει νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές για την άντληση ποσού 2 δισ. ευρώ εκδίδοντας ομόλογο διάρκειας 10 ετών.
Πάντως όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δεν περίμενε μία σκληρή αντιμετώπιση από την Κομισιόν στην παρούσα στιγμή. Για αυτό το λόγο στο οικονομικό επιτελείο επιταχύνουν τις κινήσεις, εν όψει του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, σε δύο βασικά ζητήματα.
Το πρώτο αφορά το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», όπου με νέες τηλεδιασκέψεις το Σαββατοκύριακο θα επιδιωχθεί η συμφωνία με τους θεσμούς για το οριστικό σχέδιο, προκειμένου αυτό να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη. Οι κύριες ενστάσεις από την ΕΚΤ οφείλονταν στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε το προγενέστερο σχέδιο από τη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών την περασμένη Τετάρτη. Το δεύτερο ζήτημα αφορά την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το πώς θα γίνει ο νέος διαγωνισμός.
Πριν το Πάσχα οι θεσμοί στην Αθήνα
Τα κλιμάκια των θεσμών επανέρχονται στην Αθήνα λίγο πριν τις γιορτές του Πάσχα και σε πλήρη (μαζί με τους επικεφαλής περί τα τέλη Μαΐου. Στις συζητήσεις στο πλαίσιο της 3η αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόοδος στην Εγνατία Οδό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ, η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% και του «Ελ. Βενιζέλος».
Σε ότι αφορά τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο χει ζητηθεί τεχνική βοήθεια για να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και τα οφειλόμενα ποσά να φτάνουν το συντομότερο δυνατόν στην πραγματική οικονομία. Καθώς, όπως τόνισαν, εμπλέκονται τουλάχιστον δύο υπουργεία και αρκετοί φορείς του Δημοσίου. Παρόμοια τεχνική βοήθεια έχει ζητηθεί και για να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).