Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν η πρώτη εδώ και καιρό που οι «ταύροι» έδωσαν πραγματική μάχη με τις «αρκούδες» για την τελική επικράτηση, με φόντο τον επίμονο πληθωρισμό και το μέλλον των κλάδων που συνδέονται άμεσα με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως αυτός των ημιαγωγών. Η Wall Street είδε και τους τρεις βασικούς της δείκτες να σημειώνουν εβδομαδιαία πτώση μετά από πέντε εβδομάδες συνεχόμενης ανόδου. Ο S&P 500 έχασε 0,4% στην εβδομάδα, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,3% και ο Dow Jones έπεσε οριακά κατά 0,1%.
Μετά την αρνητική έκπληξη της Τρίτης από το μέτωπο του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, ήρθαν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού την Παρασκευή - που έδειξαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο τον Ιανουάριο - να ενισχύσουν τους φόβους ότι η Fed θα μεταθέσει ακόμη πιο μακριά τις μειώσεις των επιτοκίων. Όμως οι αγορές επιδεικνύουν αξιοσημείωτη σταθερότητα.
Η αντίδραση των επενδυτών μετά την παραλίγο σοβαρή πτώση της Τρίτης, υποδηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πανικός. Αντιθέτως, θα έλεγε κανείς ότι ενώ μοιάζει οξύμωρο, η διαφαινόμενη καθυστέρηση των πρώτων μειώσεων στα επιτόκια κάνει καλό στις αγορές. Υπό την έννοια ότι οι επενδυτές έχουν κάτι να περιμένουν και κυρίως το θετικό κλίμα συντηρείται από τα εκπληκτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Με άλλα λόγια, οι αγορές πανηγυρίζουν γιατί πιστεύουν ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κριθεί, ανεξάρτητα από το αν θα καθυστερήσουν για έναν ή δύο μήνες οι μειώσεις επιτοκίων.
Γι’ αυτό εξάλλου, risky assets όπως οι μετοχές ή ακόμη και τα crypto, συνεχίζουν ανοδικά μέσα στο 2024. Ο S&P 500 κερδίζει 4,9% φέτος, ο Nasdaq 5% και ο Dow Jones 2,5%, την ώρα που Bitcoin και Ethereum καλπάζουν με κέρδη άνω του 20%.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, κάθε σημαντική ανοδική κίνηση των μετοχών αποδίδεται στις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων. Και όταν η πρώτη μείωση απομακρύνεται λόγω της επιμονής του πληθωρισμού και των πολύ θετικών στοιχείων για απασχόληση και ΑΕΠ, η αγορά κάνει ένα βήμα προς τα πίσω αλλά αμέσως μετά ανακάμπτει με δύο βήματα μπροστά. Ενδεχομένως αυτό συμβαίνει διότι η επιμονή του πληθωρισμού συνοδεύεται από τη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος, γεγονός που με τη σειρά του καθησυχάζει εν μέρει τις αγορές ότι οι εντυπωσιακές επιδόσεις της οικονομίας των ΗΠΑ δεν αναθερμαίνουν τον πληθωρισμό. Επομένως δεν αναμένεται δεύτερο πληθωριστικό κύμα, που συνεπάγεται ότι μειώσεις αργά ή γρήγορα θα γίνουν.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αναρριχήθηκε σε υψηλό 31 μηνών τον Φεβρουάριο γιατί οι Αμερικανοί βλέπουν την ανεργία να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά και τον πληθωρισμό να ξεφουσκώνει. Το εκπληκτικό είναι ότι το καταναλωτικό κλίμα έχει ενισχυθεί κατά 30% σε τρεις μήνες, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός σε διάστημα 30 ετών.
Σε κάθε περίπτωση, οι αντοχές του χρηματιστηριακού πάρτι των τελευταίων μηνών δοκιμάζονται ολοένα και περισσότερο. Οι ταύροι υποστηρίζουν ότι οι αντιστάσεις του ράλι καλά κρατούν, ενώ οι αρκούδες απαντούν ότι όσο περισσότερο δοκιμάζονται οι αντιστάσεις, τόσο πιθανότερο είναι κάποια στιγμή να σπάσουν.
Φαίνεται, επίσης, ότι οι επενδυτές έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ένα ιστορικό δεδομένο που λέει ότι οι μετοχές συνήθως σημειώνουν κέρδη της τάξης του 10% στο δωδεκάμηνο που ακολουθεί την πρώτη μείωση επιτοκίων. Είναι ένας ακόμη παράγοντας, περισσότερο ψυχολογίας, που θα μπορούσε θα προκαλέσει μία σημαντική διόρθωση πριν το επόμενο μεγάλο ράλι.
Τέλος, την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία τα οικονομικά αποτελέσματα της «καυτής» Nvidia, ενώ το MarketWatch παραθέτει ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τα μέχρι σήμερα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ. Όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, με το 79% των εταιρειών του S&P 500 να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα, το 75% εξ αυτών έχει εμφανίσει επιδόσεις καλύτερες των εκτιμήσεων. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερου του μέσου όρου 5 ετών που είναι στο 77% αλλά υψηλότερο από τον μέσο όρο 10 ετών που είναι το 75%.