Γιατί το ΔΝΤ και δεν θα αλλάξει θέση και θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Γιατί το ΔΝΤ και δεν θα αλλάξει θέση και θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Κουτεντάκης (ΓΛΚ) με πρόσφατες δηλώσεις τους έριξαν το φως των προβολέων στο ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι εκεί βρίσκεται το κέντρο των προβλημάτων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πράγματι το ΔΝΤ από την επιστροφή της κ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα έχει στηλώσει τα πόδια σε μία απαίτηση η οποία λέει ότι το δημοσιονομικό κενό στην τριετία 2016 – 2018 είναι υπερδιπλάσιο εκείνου που υποδεικνύει το Υπ. Οικονομικών. Και ζητά βεβαίως να καλυφθεί με τα απαραίτητα μέτρα.

Τα μέτρα αυτά είναι προφανώς αδύνατο υπό τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες να περάσουν από την Βουλή χωρίς να προκαλέσουν την αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αφορά την κα Βελκουλέσκου.

Οι ευρωπαϊκής αναφοράς θεσμοί, δηλαδή ο ESM, η ΕΚΤ και η Κομισιόν έχουν αφήσει να διαφανεί ότι λόγω της δύσκολης συγκυρίας θα μπορούσαν να αποδεχθούν ένα πακέτο μέτρων που διαφέρει από εκείνο του ΔΝΤ κατά 1,5% περίπου του ΑΕΠ. Δηλαδή κρατούν μία θέση ανάμεσα στο ΔΝΤ και το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Το ΔΝΤ όμως δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτό τον συμβιβασμό και ο λόγος είναι απλός, δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί μία συμφωνία που δεν πρόκειται να τηρηθεί, όπως για παράδειγμα έγινε με την συμφωνία της 28ης Νοεμβρίου του 2012, όταν η ευρωπαϊκή τρόικα, απέφυγε να πάρει πάνω της την δέσμευση της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το ΔΝΤ έχει την δυνατότητα να το επιβάλει αυτό.

Θα αρκούσε να δημοσιοποιήσει, όπως έκανε τον περασμένο Ιούλιο, την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δημοσιοποιώντας την Έκθεση αυτομάτως οριοθετεί τα περιθώρια στα οποία θα είναι υποχρεωμένη να κινηθεί τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική πλευρά.

Αλλά δεν το έχει κάνει ακόμα, αφήνοντας το περιθώριο επιλογής στην ευρωπαϊκή πλευρά να αποφασίσει το πως θα χειρισθεί το ελληνικό πρόβλημα, χωρίς όμως αυτή την φορά το ΔΝΤ να χρειασθεί να παραβιάσει τους κανόνες του, όπως λέει στους συνομιλητές του ο κ. Τόμσεν τον τελευταίο καιρό.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών κ. Τζακ Λιού μιλώντας στην αμερικανική Βουλή εξήγησε ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δώσει πράσινο φως στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς μία πραγματική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, από τους ευρωπαίους δανειστές της.

Και λίγα 24ωρα αργότερα ο κ. Σόιμπλε έκανε δήλωση μαζί με τον κ. Σαπέν ότι έχει πλέον εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα. Όπως επίσης και ότι «δεν επείγει η συζήτηση για το χρέος».

Η εικόνα είναι μάλλον σαφής.

Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τον ίδιο τρόπο που είναι εδώ και αρκετό καιρό, δηλαδή μη συμμετέχοντας στο χρηματοδοτικό σκέλος, αλλά υπενθυμίζοντας συνεχώς και σταθερά τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις για να πάψει το ελληνικό χρέος να είναι μη βιώσιμο.

Και θα το κάνει αυτό χωρίς τις διευκολυντικές υποχωρήσεις που έκανε στο παρελθόν για τους ευρωπαίους εταίρους του.

Αυτό οδηγεί σε απόγνωση την Αθήνα καθώς απομακρύνει το μοναδικό επιχείρημα που θα δικαιολογούσε τις αλλεπάλληλες αλλαγές θέσης της κυβέρνησης, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και σ'' αυτή θα χρειασθεί να προσαρμοσθεί αν θέλει, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, να έχει συμφωνία πριν από τις 22 Απριλίου.

Μαριάνθη Θεοδοσίου