Γιατί έρχονται στην Ελλάδα οι δανειστές λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα του Brexit

Γιατί έρχονται στην Ελλάδα οι δανειστές λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα του Brexit

Του Βασίλη Γεώργα

Η καλοκαιρινή σύναξη των δανειστών και εταίρων της χώρας στην Αθήνα λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα του Brexit μοιάζει με αγωνιώδη προσπάθεια να ενδυθεί προβιά λευκή το μέχρι πρότινος «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης και η Ελλάδα να παρουσιαστεί σαν μια ιστορία επιτυχίας για το πόσο καλό είναι να ανήκει κανείς στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η «γιορτή της ελληνικής δόσης» είναι φέτος πέρα για πέρα συμβολική για την Ε.Ε. που δέχεται ισχυρά κύματα αμφισβήτησης, εξ ου και το γεγονός πως με διάφορες αφορμές θα βρεθούν στην Ελλάδα όλα τα βαριά ονόματα που πρωταγωνιστούν στο ελληνικό δράμα και χαράσσουν ή εκτελούν πολιτικές στο πλαίσιο του εποπτικού κουαρτέτου Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ που έρχεται ως επίσημος προσκεκλημένος του ΣΕΒ και θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, μέχρι τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος θα έχει νωρίς το πρωί της Τρίτης συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, και από την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ μέχρι τον Ντέκλαν Κοστέλο της Ε.Ε., τον Νικόλα Τζιαμαρόλι του ΕMS, τον Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και τον Αλβάρο Περέϊρα του ΟΟΣΑ οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του Economist, η Αθήνα θα είναι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη το ζωντανό «ηχείο» εκπομπής μηνυμάτων για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που οι μεγάλες εξελίξεις θα γράφονται στη Γηραιά Αλβιόνα.

Μεταξύ Ελλάδας και τρόικας έχει μεν ήδη ξεκινήσει μια άτυπη διαπραγμάτευση ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον καυτό φάκελο των εργασιακών, ωστόσο είναι σαφές πως η παρουσία και οι παρεμβάσεις όλων των ανωτέρω επί ελληνικού εδάφους θα έχουν ως κύριο στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές ότι η σημαντικότερη μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή εστία αναταραχής είναι σβηστή την ώρα που πάει να ανάψει μια άλλη μεγαλύτερη.

Αυτή ακριβώς τη λεπτή χρονική στιγμή, η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ είναι για τους δανειστές ένα γεγονός μεγάλης σημασίας και πρέπει να «ακουστεί» στην υπόλοιπη Ευρώπη ως μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να συζητά πλέον για «Grexit» και ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ενός ατυχήματος εξαλείφεται από τη στιγμή που θα πληρωθούν στο ακέραιο οι δανειακές υποχρεώσεις των επόμενων μηνών.

Οι αναφορές του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στη χθεσινή συνέντευξή του στο Euronews ότι «δώσαμε σκληρή μάχη για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και την πετύχαμε» και ότι «η ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την Ελλάδα», δίνουν το στίγμα ότι οι δανειστές επείγονται να μεταδώσουν την εντύπωση αποκατάστασης της ομαλότητας, παρότι οι μεταξύ τους διαφορές παραμένουν ακόμη πολύ σημαντικές, ειδικά σε ότι αφορά τη διαχείριση του χρέους.

Σωτήρες και όχι ολετήρες

Ταυτόχρονα μέσω του αναπτυξιακού αφηγήματος που χτίζεται με επίκεντρο την επόμενη μέρα μετά την ύφεση στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιχειρούν να αναδείξουν εαυτούς ως σωτήρες -και όχι ολετήρες- της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα από τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων.

Τα κοινοτικά κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, τις ευρωπαϊκές Αναπτυξιακές Τράπεζες, το «πακέτο Γιουνκέρ» και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προβάλλονται αυτή τη στιγμή ως τα μόνα άμεσα διαθέσιμα χρήματα τόσο για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας, όσο και ευρύτερα για την υποστήριξη των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από την κρίση, την έλλειψη επενδύσεων και εμπιστοσύνης, τη λιτότητα και τις αποσχιστικές τάσεις.

Το γεγονός πως την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχτισε σχεδόν όλη του την ομιλία για το όραμα της «δίκαιης ανάπτυξης» στο ξεπάγωμα της κοινοτικής χρηματοδότησης των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων έργων, δεν ήταν παρά μια ηχηρή παραδοχή ότι τα κράτη μέλη ανταμείβονται από την μητέρα Ευρώπη όταν είναι «υπάκουα» και παύουν να δημιουργούν προβλήματα.