Γιατί το Grexit ακούγεται πιο πολύ από ποτέ

Γιατί το Grexit ακούγεται πιο πολύ από ποτέ

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις «απειλές» για Grexit ο αναλυτής της Credit Suisse, Giovanni Zanni, στην έκθεση της ελβετικής τράπεζας που είδε χθες το φως της δημοσιότητας είναι χαρακτηριστικός της «κόπωσης» που επικρατεί στην επενδυτική κοινότητα από τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες της πραγματικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών.

«Grexit? Oh pleeease!» Με αυτή τη φράση, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Grexit; Πάλι τα ίδια;» αναφέρεται ο Zanni στην επιστροφή του Grexit. Σε πλήρη συμφωνία με τον Mario Draghi, η Credit Suisse επαναλαμβάνει την πεποίθησή της ότι στην παρούσα φάση δεν θα είχε κανένα νόημα για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις γύρω από το θέμα κάνουν ήδη κακό στη χώρα.

Ο «Super Mario» από την πλευρά του, τα έβαλε με τους πολιτικούς, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι το ευρώ που φταίει για τα προβλήματα στην Ευρωζώνη, αλλά οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί. Τόνισε δε, ότι η έξοδος από το ευρώ δεν θα ωφελούσε κανένα κράτος και οι κυβερνήσεις έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους.

Χθες ήταν η Credit Suisse, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Michael Rot και εμμέσως ο Mario Draghi. Προχθές στο Grexit αναφέρθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων στη Βουλή, πριν από αυτούς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και η… Bild, καθώς και πολλοί άλλοι αναλυτές, πολιτικοί και σχολιαστές σε ξένα μέσα. Οι αναφορές στο Grexit πληθαίνουν όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει.

Πληθαίνουν, ωστόσο, χωρίς να υπάρχει φόβος άμεσης αποχώρησης από το ευρώ. Ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται έτοιμοι να ψηφίσουν… τα πάντα. Ακόμη και στο σενάριο που η ελληνική πλευρά επιλέξει να πάει σε καθυστερήσεις, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας χτυπάνε «κόκκινο» τον Ιούλιο και άρα υπάρχει ενδιάμεσα χρόνος για διαπραγμάτευση.

Όπως και να' χει, το Grexit ακούγεται καθημερινά και δημιουργεί ένα κλίμα δυσφορίας, αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας. Φοβάται κανείς ότι πραγματικά η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, ή πρόκειται για μία «απειλή» που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν;

Το περίεργο, επίσης, με τις αναφορές στο Grexit είναι ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία μέσω της οποίας να μπορεί να αποχωρήσει μία χώρα από την Ευρωζώνη, ενώ δεν έχει συμβεί κάτι συνταρακτικό – όπως για παράδειγμα το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος του 2015– που να προκαλεί πανικό και να ζωντανεύει σενάρια καταστροφής.

Αναλυτές με τους οποίους επικοινώνησε το liberal.gr, εκτιμούν ότι η ύπαρξη του Grexit, έστω και ως απευκταίο αλλά και ακραίο, ενδεχόμενο εξυπηρετεί τη ρητορική διαφορετικών τάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, από τη στιγμή που η κόντρα μνημονιακών-αντιμνημονιακών δεν έχει πλέον νόημα λόγω της υπογραφής του τρίτου μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ συντηρεί μία πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που 'πουλάει'», σημειώνει σημαντικός αναλυτής από το Παρίσι.

«Από την άλλη πλευρά, στο εξωτερικό, το Grexit και γενικότερα η συζήτηση για τη διάλυση της Ευρωζώνης, προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους τα αντικρουόμενα μέρη σε Ολλανδία και Γαλλία που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, ή ακόμα και στην Ιταλία που ναι μεν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές», προσθέτει ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Ιδίως στη Γερμανία, ο Martin Schulz έχει καταφέρει να κερδίσει μέρος των ψηφοφόρων που θέλουν μία πιο σκληρή στάση απέναντι στα… κακά παιδιά της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο ο Wolfgang Schaeuble, όσο και η Angela Merkel».

Η Credit Suisse αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες τάσσονται στην πλειοψηφία τους υπέρ της παραμονής στο ευρώ και γι' αυτό το λόγο οι αναφορές από κυβερνητικά στελέχη αφενός δεν έχουν νόημα και αφετέρου προκαλούν ζημιά στη χώρα.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου, στην Ελλάδα η στήριξη του ευρώ από τους πολίτες φτάνει στο 70%, που είναι αντίστοιχο με το ποσοστό στη Γαλλία και υψηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όταν η Ιταλία εμφανίζει 55% και η Γερμανία 80%.