Μετά λύπης, στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι οι πολιτικές κινήτρων προς τους πολίτες, προκειμένου να πληρώσουν ηλεκτρονικά συγκεκριμένες κατηγορίες συναλλαγών και να συμβάλλουν, με αυτό τον τρόπο, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δεν αποδίδουν.
Γεμάτη είναι η φορολογική νομοθεσία: προ ετών, θεσπίστηκε σημαντική έκπτωση φόρου, ώστε να κερδίζουν αυτοί που θα ζητούν ηλεκτρονικές αποδείξεις για επισκευές και ενεργειακές αναβαθμίσεις ακινήτων. Στα αζήτητα έμεινε η διάταξη. Και το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε πέρυσι τέτοιο καιρό σε «διόρθωση»: έκανε πιο γενναία τη φορολογική έκπτωση και προσέθεσε και το κόστος των υλικών, που θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση. Μπορεί τώρα, κάποιος να κερδίσει φόρους έως και 16.000 ευρώ, το μέγιστο. Αρκεί να πληρώσει τους τεχνικούς «φανερά» και πάνω στο τραπέζι.
Δεύτερη απόπειρα έγινε με τα φορολογικά κίνητρα για την ηλεκτρονική πληρωμή συναλλαγών, με μια σειρά από επαγγελματίες: κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Καμία ανταπόκριση, ουσιαστικά σε μια διάταξη, που μπορούσε να εξασφαλίσει φορολογικό όφελος, από 450 ευρώ (για έχοντες εισοδήματα έως 10.000 ευρώ) μέχρι και 2.200 ευρώ (για έχοντες ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ). Άνοιξε τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση να γίνει και αυτό το κίνητρο πιο ισχυρό (ακόμη και να διπλασιαστούν τα προσφερόμενα ποσά) αλλά, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ως προς το αποτέλεσμα.
Και ερχόμαστε στο γιατί. Δυστυχώς, το μήνυμα δεν έχει πολλούς αποδέκτες. Καταρχήν, το να προσφέρεις έκπτωση φόρου σε κάποιον που δεν πληρώνει φόρο (σ.σ γιατί δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο ή πολύ χαμηλό εισόδημα, που τον κατατάσσει στον συντελεστή του 9% ή 22%) δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα.
Αλλά ακόμη και αυτοί που πληρώνουν, δηλώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα, διαπιστώνουν στην πράξη ότι η «συναλλαγή» για έκπτωση, εφόσον δεν κοπεί η απόδειξη, είναι πιο κερδοφόρα από την έκπτωση φόρου. Θα υπάρξει αλλαγή στάσης, αν το οικονομικό κίνητρο γίνει πιο ισχυρό; Πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Διότι, εκτός από ισχυρό οικονομικό κίνητρο, απαιτείται και αλλαγή νοοτροπίας και από ότι φαίνεται, η απόσταση που μας χωρίζει από αυτό είναι πολύ μεγάλη.