Ο πρωθυπουργός της χώρας έθεσε χθες έναν από τους πρώτους βασικούς στόχους για την μετά-COVID εποχή και ουσιαστικά καθόρισε την ατζέντα των συζητήσεων που θα γίνουν με τους θεσμούς όταν θα φανεί το φως στην άκρη του τούνελ όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας: οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν προς αυτή την κατεύθυνση εν μέσω πανδημίας θα πρέπει να μονιμοποιηθούν.
Πρακτικά, για τον πρωθυπουργό, εργοδοτικές εισφορές της τάξεως του 22-23% (αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο κινούνται σήμερα μετά την μείωση που έχει γίνει από τις αρχές του χρόνου) είναι υψηλές. Ούτε λόγος λοιπόν να επανέλθουν στα προ της 1ης Ιανουαρίου 2021 επίπεδα. Το αντίθετο θα πρέπει να γίνει: να μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Όσο για τον φόρο εισοδήματος, επίσης δεν θα πρέπει να αυξηθεί εκ νέου. Άρα; Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βρεθούμε στο σημείο στο τέλος του 2021 να αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε και πάλι την εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα τα οποία φέτος απαλλάσσονται από το μνημονιακό χαράτσι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.
Συμπέρασμα; Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά από χθες προανήγγειλε την πρώτη μεγάλη διαπραγματευτική μάχη που θα πρέπει να δοθεί με τους θεσμούς καθώς θα βγαίνουμε από την στενωπό του COVID. H μάχη έχει ως έπαθλο τη διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου τουλάχιστον 1,6 δις. ευρώ για το 2022 και τα επόμενα έτη ή και ακόμη περισσότερων πόρων αν θέλουμε να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω όσον αφορά στην περαιτέρω μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Έχει κερδηθεί αυτή η μάχη; Είναι νωρίς ακόμη. Ωστόσο, το πλαίσιο μπήκε και οι προθέσεις αποσαφηνίστηκαν στο πλαίσιο μιας συνάντησης με εκπροσώπους της εστίασης.
Μέσα από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού καθίσταται σαφές ότι εκτός από τα άμεσης προτεραιότητας ζητήματα -τα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται από την πανδημία όπως είναι η εστίαση, η ψυχαγωγία κλπ, τα περιοριστικά μέτρα για την συγκράτηση της πανδημίας αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις που αυτά προκαλούν- το βλέμμα είναι στραμμένο και στην επόμενη ημέρα. Δεν είναι και τόσο μακρινή η επόμενη ημέρα.
Για να φτάσουμε την πρωτοχρονιά του 2022 να έχουμε διασφαλισμένους τους μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ή για να μην επανέλθει η εισφορά αλληλεγγύης, θα πρέπει από τώρα να ξεκινήσει η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής που θα καλύπτει την περίοδο από το 2022 έως το 2025.
Γιατί για να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος να κρατηθούν οι έκτακτες παροχές και την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πώς θα κινηθεί η χώρα σε οικονομικό επίπεδο. Πόσοι πόροι θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2022 και πώς; Ποιοι θα είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2022 και τι θα ακολουθήσει; Θα τελειώσει η μεταμνημονιακή εποπτεία από το 2022 και μετά όπως είναι προγραμματισμένο;
Τα ερωτήματα μπορεί να φαίνονται «άκαιρα» αυτή τη στιγμή που το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα ανοίξουν τα μαγαζιά ή όχι και το ποιες θα είναι οι συνέπειες από την κατάργηση του click inside. Δεν είναι όμως.