Λίγα 24ωρα μετά την επισφράγιση του deal για τη Vivartia, η «dream team» του CVC Capital, κινείται και για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τις πληροφορίες να καταγράφουν θετικές προοπτικές για το «κλείσιμο» της συμφωνίας πριν τις γιορτές. Στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας κατάληξης, το CVC Capital θα είναι σαφέστατα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα, με ισχυρό αποτύπωμα σε ολόκληρο το φάσμα του επιχειρείν και ηγετική θέση σε κλάδους όπως η υγεία, οι ασφαλίσεις και τα τρόφιμα, αλλά και θέσεις στον τουρισμό και το e-commerce.
Πηγές κοντά στη διαδικασία για την Ασφαλιστική, σημείωναν προς το Liberal Markets, ότι παρά τη μακρά και εξαντλητική διαδικασία, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης της ΕΤΕ και της ομάδας του CVC Capital, συνεχίζονται σε θετικό κλίμα. Και προσέθεταν ότι την περίοδο αυτή συζητούνται λεπτομέρειες, η διευθέτηση των οποίων θα επιτρέψει το κλείσιμο της συμφωνίας. Κατά τις ίδιες πηγές, εφόσον οι συνομιλίες ολοκληρωθούν θετικά –κάτι για το οποίο οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά ισχυρές- οι σχετικές ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται μέσα στον Δεκέμβριο.
Το κλίμα αυτό, άλλωστε μετέφερε και προχθές, ο διοικητής της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς κατά την ενημέρωση των αναλυτών, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας από την οποία, η ίδια επιδιώκει, όπως σημείωσε, να «ενδυναμώσει περαιτέρω την ισχυρή θέση (της) στη χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστική αγορά μέσω του δικτύου των καταστημάτων της».
Κατά τις ίδιες πηγές, το ύψος του τιμήματος παραμένει στο επίπεδο των 450-460 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας μια πρόταση από την πλευρά του CVC Capital, που για το σύνολο της εταιρείας βρίσκεται πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό συνάδει και με την αναθεώρηση του 2019 για την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής που τοποθετήθηκε στα 550 εκατ. ευρώ.
Με την προϋπόθεση ότι το τίμημα καλύπτει και τις δύο πλευρές, οι τελικές διαπραγματεύσεις, κατά τις ίδιες πάντοτες πηγές, αφορούν στον τρόπο καταβολής του, αλλά και τις ρήτρες που θα ενσωματωθούν στη συμφωνία και θα συνδυαστούν με μελλοντικά οικονομικά και παραγωγικά αποτελέσματα της εταιρείας. Κατά τις ίδιες πηγές το τελικό τίμημα θα συνδεθεί και με τις επιδόσεις και τους στόχους του bancassurance, οπότε διαμορφώνεται χώρος στη διαπραγμάτευση ώστε οι αριθμοί να «καλύπτουν» και τις δύο πλευρές. Υπενθυμίζεται ότι το bancassurance εκτός από κεντρικό πυλώνα του business plan της εταιρείας, αποτελεί και μία δραστηριότητα που επλήγη σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως την περασμένη άνοιξη.
Στο μεταξύ, η Εθνική Ασφαλιστική έκλεισε το εννιάμηνο με αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας της κατά 15,2%, στα 53,7 εκατ. ευρώ (έναντι 46,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2019). Η αύξηση αποδίδεται στα ιδιαίτερα θετικά τεχνικά αποτελέσματα των κλάδων Πυρός, Αυτοκινήτου και Υγείας. Ανοδικά κινήθηκε και η παραγωγή ασφαλίστρων, με εξαίρεση την παραγωγή του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου. Τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, χωρίς την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος, ανήλθαν σε 422,3 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5,6% έναντι του 9μήνου 2019, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Η Ασφαλιστική, ανακοίνωσε επίσης, ότι οι ζημιές αποτίμησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, οι οποίες είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου του 2020 λόγω της αστάθειας των αγορών, αναστράφηκαν κατά το γ' τρίμηνο και σε συνδυασμό με την κερδοφορία του 9μήνου 2020, συνετέλεσαν στην αύξηση κατά 82,9 εκατ. Ευρώ των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία κατά την 30.09.2020 ανήλθαν συνολικά σε 1.145,1 εκατ. Ευρώ.
Για το CVC Capital, το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης και αυτού του deal, θα κλείσει με εντυπωσιακά αποτελέσματα τον τετραετή κύκλο που ξεκίνησε στα τέλη του 2016, όταν το αμερικανικών συμφερόντων κεφάλαιο ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις που οδήγησαν τον Απρίλιο του 2017 στην εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan στα νότια προάστια. Ακολουθησε το Ιασώ General (που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Metropolitan General) και ακολούθως η μεγάλη κίνηση με την εξαγορά του ομίλου Υγεία, από τη MIG. Συνολικά το CVC έχει τοποθετήσει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ (enterprise value) για τις επενδύσεις στο χώρο των ελληνικών νοσηλευτηρίων, στον οποίο πλέον διαμορφώνει τον ισχυρότερο πόλο.
Το ενδεχόμενο απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν αφορά μόνο τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη χώρα, αλλά και τις προφανείς συνέργειες που προκύπτουν μεταξύ ασφαλειών και νοσηλείας. Συνέργειες τις οποίες το CVC σχεδιάζει να αξιοποιήσει, μεγιστοποιώντας την απόδοση των επενδύσεών του.
Παράλληλο στοίχημα, όμως διαμορφώνει και η είσοδός του στον κλάδο των τροφίμων, με τη Vivartia, και τις πληροφορίες να αναφέρουν για το μέλλον μια επιχειρηματική προσέγγιση διαφορετική του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε μέχρι τώρα ο όμιλος.
Τον κύκλο των επενδύσεων του CVC, ολοκληρώνουν, όπως είναι γνωστό, οι μαρίνες της Dogus, που αγόρασε μετά την αποχώρηση του τουρκικού ομίλου από τη χώρα, αλλά και η επένδυση στην πλατφόρμα Skroutz.gr. Μαζί με αυτές και υπό την προϋπόθεση του deal για την Εθνική Ασφαλιστική, το CVC θα έχει υπερβεί το 1,5 δις. σε επενδύσεις στη χώρα και θα έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο ξένο «επιχειρηματία». Ανοίγοντας παράλληλα και την αγορά σε μια σειρά τομέων δραστηριότητας, που θα φέρουν νέες εξελίξεις.