Του Γιώργου Φιντικάκη
Την πληρωμή για την απόκτηση της «Χρυσής Βίζας», μέσω POS ελληνικής τράπεζας, δίγραμμης επιταγής ή με μεταφορά πίστωσης, προβλέπει τροπολογία του υπ. Ανάπτυξης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα».
Στην τροπολογία ορίζεται ότι η αγορά ακινήτου ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ που σήμερα αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, μπορεί πλέον να πραγματοποιείται και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Το μέτρο μάλιστα θα έχει και αναδρομική ισχύ, καθώς θα αφορά και αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα από την 1/1/2017.
Αναφερόμενος στην τροπολογία, ο υπ. Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι πολλοί -κυρίως Κινέζοι- αγόραζαν στο παρελθόν κατοικίες προκειμένου να εκμεταλλευθούν το καθεστώς της "Χρυσής Βίζας" μέσω POS. "Υπήρξε μια εμπλοκή ως προς τη χρήση τέτοιων μηχανημάτων, κατηγορήθηκε κάποιος επιχειρηματίας και έγινε μια γκρίζα ζώνη που οδήγησε στην παύση των πράξεων μέσω POS", προσέθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην γνωστή υπόθεση Παπαευαγγέλου, στα τέλη του 2018, με τη χρήση των ελληνικών POS από την Κίνα.
Το αποτέλεσμα όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν το αρχικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα" να παγώσει. Στην πορεία μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς διάφορες αποκεντρωμένες διοικήσεις άρχισαν να εκδίδουν αποφάσεις ακυρώσεως και οι επενδυτές αναζητούσαν πίσω τα χρήματά τους από το Δημόσιο. Τελικά, όπως είπε ο υπουργός, δόθηκε η γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι δεν παραβιάζεται κάποια νομοθεσία και έτσι η τροπολογία προχώρησε.
Επίσης με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, το ύψος της ακίνητης περιουσίας που απαιτείται για την έκδοση Golden Visa, μπορεί να αναπροσαρμόζεται καθώς και να καταρτίζονται κατάλογοι περιοχών της επικράτειας, με τουλάχιστον 5ετή διάρκεια, για τις οποίες μπορεί να ισχύει διαφοροποίηση ως προς το ύψος της επένδυσης.
Σήμερα η Ελλάδα προσφέρει ένα από τα πιο φθηνά πακέτα χρυσής βίζας στην Ευρώπη. Η Μάλτα θέτει όριο μεταξύ 275.000 – 320.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή αγοράς του ακινήτου, η Κύπρος 300.000 ευρώ για αγορά μόνο νεόδμητων ακινήτων, η Ισπανία 500.000 ευρώ, η Πορτογαλία 350.000 ευρώ για αγορά ακινήτου εκτός Λισαβόνας ή 500.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στη Λισαβόνα, ενώ η Ιρλανδία 2.000.000 ευρω, και η Λετονία 250.00 ευρώ συν 5% κρατικό τέλος για αγορά ακινήτου αποκλειστικά στη Ρήγα. Σημειωτέον ότι πολλοί Κινέζοι που αγόρασαν ακίνητα στην Κύπρο, τα πωλούν για να αγοράσουν στην Ελλάδα, καθώς η Κύπρος δεν ανήκει αυτή τη στιγμή στον χώρο της Σένγκεν.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το 80 % των ακινήτων που αγοράστηκαν με στόχο τη χρυσή βίζα, βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Συγκεκριμένα βάση των αιτημάτων χορήγησης αδειών διαμονής στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αθήνα με 1.853, και ακολουθούν ο Πειραιάς με 1.069, η Παλλήνη με 674, ο Πολύγυρος με 205, τα Χανιά με 162, η Θεσσαλονίκη με 128, η Κόρινθος με 62, η Κέρκυρα με 60, η Ερμούπολη με 52, και η Λευκάδα με 46. Κυρίαρχη ομάδα αγοραστών είναι οι Κινέζοι, έχοντας λάβει το 60% του συνόλου των αδειών.