«Γραμμή» για νέο ρεκόρ στον τουρισμό, αλλά ελλοχεύουν οι κίνδυνοι

«Γραμμή» για νέο ρεκόρ στον τουρισμό, αλλά ελλοχεύουν οι κίνδυνοι

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Το... ψυχολογικό «φράγμα» των 25 εκατ. τουριστών και έσοδα 15 δισ. ευρώ αναμένεται να «χτυπήσει» τη φετινή σεζόν η χώρα μας, σε μια χρονιά που - παρά όλους τους σκοπέλους εσωτερικής κυρίως καύσης (προσφυγικό, δημοσιονομικό κ.λπ.) - οι οιωνοί διεθνώς καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό.

Ξέχωρα από την εγχώρια μιζέρια και εσωστρέφεια, ο ελληνικός τουρισμός είναι ένα τεράστιο brand από μόνος του, μια βιομηχανία που αν προσεχθεί, μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης και φυγής προς τα εμπρός για τη χώρα μας.

Πέρυσι, σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, κλείσιμο τραπεζών για τρεις εβδομάδες και επιβολή capital controls, ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε νέο ρεκόρ με 23,6 εκατ. αφίξεις και έσοδα 14,2 δισ. ευρώ! Οι περυσινές επιδόσεις, σε μια χρονιά μάλιστα όπου το ρωσικό τουριστικό μέτωπο δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα, μαρτυρούν τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που έχει το brand ελληνικός τουρισμός.

Εν μέσω τεράστιων σκοπέλων στη χώρα, με θέματα ρευστότητας, με μηδενικές υποδομές στα περιφερειακά αεροδρόμια και πολλά άλλα διαρθρωτικά προβλήματα, ο ελληνικός τουρισμός δείχνει να... κραυγάζει προς τη χώρα για τις δυνατότητες ανάπτυξής του.

Με ελάχιστες πολιτικές στις κεντρικές υποδομές από την πλευρά του κράτους, η βαριά βιομηχανία της χώρας αναπτύσσεται, «πατώντας» στο θαύμα του υπέροχου κλίματος, της γεωγραφικής μοναδικότητας (2.000 νησιά) της γεωστρατηγικής υπεροχής, καθώς και στις προσπάθειες των ιδιωτών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης για το 2016 αναμένεται νέο ρεκόρ, καθώς εκτιμάται ότι τη χώρα μας θα επισκεφτούν 25 εκατ. τουρίστες, ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 800 εκατ. ευρώ στα 15 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο αριθμός των επισκεπτών θα ανέλθει στα 27,5 εκατ. αν προστεθούν και οι αφίξεις κρουαζιέρας!

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η αύξηση των εσόδων θα προέλθει, κατά το ήμισυ περίπου, από τους 900.000 Ρώσους τουρίστες που αναμένονται να φθάσουν στην Ελλάδα φέτος, ενώ πρόσθεσε ότι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Πέρυσι, η συνολική συνεισφορά – άμεσα ή έμμεσα - στο ΑΕΠ της χώρας από τον τουρισμό ήταν 18,5%, ποσοστό διπλάσιο σχεδόν έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Travel & Tourism Council.

Βεβαίως, όπως τόνισε ο κ. Ανδρεάδης στο Bloomberg η εκτίμησή του αυτή προϋποθέτει την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, συνάμα με την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι «το θέμα του Grexit υπάρχει ακόμη και σε συνδυασμό με τη μεταναστευτική κρίση δεν προβάλλει την εικόνα της σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα».

Διεθνείς αεροπορικές εταιρείες επανακάμπτουν στην Ελλάδα

Ασχέτως με τα εγχώρια προβλήματα, η μεγάλη εικόνα της χώρας, στον τουριστικό τομέα παραμένει σχετικά «καθαρή» και άτρωτη. Και τούτο πάντα συγκρινόμενο με ο,τι ισχύει πέριξ της περιοχής. Το μπαράζ τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Τουρκία (Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη), η διαρκής κρίση στην Αίγυπτο και η αβεβαιότητα σ' όλη τη Βόρεια Αφρική, καθιστούν την Ελλάδα αποδεδειγμένα την πιο… φιλόξενη, ασφαλή και βατή χώρα όλης της περιοχής.

Τα... συμφραζόμενα από τις πολιτικές που εφαρμόζουν μεγάλες ή μικρότερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης ή της Αμερικής, είναι άκρως θετικά για τον ελληνικό τουρισμό. Πολλές εταιρείες είτε ξεκινούν για πρώτη φορά να πετούν προς την Ελλάδα, είτε επανακάμπτουν στη χώρα μας μετά από αποχή 3-4 ετών, είτε έχοντας ήδη παρουσία, προσθέτουν επιπλέον δρομολόγια τους μήνες της τουριστικής έξαρσης.

Η Ελλάδα για τους διεθνείς tour operators αλλά και όλες τις «κοντινές» αεροπορικές εταιρείες φαντάζει ως ένας κόμβος, εν πολλοίς ανεπεξέργαστος, σαφώς με πολλά ερωτηματικά, αλλά με πολύ περισσότερα υποσχόμενα πλεονεκτήματα. Κάθε χρόνο οι αφίξεις τουριστών πολλαπλασιάζονται, με το Ελευθέριος Βενιζέλος να έχει συμβάλει καταλυτικά με ρεκόρ 18,1 εκατ. επιβατών το 2015. Παράλληλα, το project της αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μπορεί να εκτινάξει κυριολεκτικά την αεροπορική και τουριστική αγορά, προξενώντας μάλιστα εντυπωσιακή διασπορά σ' όλη τη χώρα, με ο,τι συνεπάγεται αυτό…

Πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες εισήλθαν στο αεροπορικό «παιχνίδι» της χώρας την τελευταία διετία, ενώ το 2016 αυτή η τάση συνεχίζεται. Επίσης, εταιρείες που δεν έρχονταν για χρόνια στην Ελλάδα, όπως η αμερικανική United Airlines επανακάμπτουν, ενώ άλλες διπλασιάζουν τα δρομολόγιά τους όπως η America Airlines και Delta Ailines.

Πλην των ανωτέρω, ενισχυμένα δρομολόγια θα έχουν, τόσο η δική μας Aegean Airlines (με 14 καινούριους προορισμούς το 2016, 111 εξωτερικού και 34 εσωτερικού), όσο και οι Ryanair, Turkish Airlines, Emirates, British Airways, Flyniki, EasyJet, Lufthansa, Finnair, Volotea, LOT Polish Airlines, Blue Air κ.α.

Το τουριστικό εμπάργκο Πούτιν στην Τουρκία, στοίχημα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η χώρα που διατηρεί την καλύτερη σχέση με τη Ρωσία από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, όμως αυτό δεν έχει «κεφαλαιοποιηθεί» - αντάξια αυτής της σχέσης - σε εμπορικό, οικονομικό, επενδυτικό ή τουριστικό επίπεδο. Παρ' ότι γενικότερα η τουριστική βιομηχανία της Ρωσίας έχει πληγεί σημαντικά την τελευταία διετία λόγω της τεράστιας υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, που «σκότωσε» τη ζήτηση για διεθνή ταξίδια, η συγκυρία είναι τέτοια, που δίνει στην Ελλάδα σημαντικά πλεονεκτήματα.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για ταξίδια προς τους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ρωσίας, την Αίγυπτο και την Τουρκία, υπό προϋποθέσεις σωστών πολιτικών, μπορούν να στρέψουν προς την Ελλάδα το ενδιαφέρον. Μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά τον Οκτώβριο του 2015 με 224 θύματα αλλά και την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Το κεντρικό στοίχημα για τη χώρα μας είναι να ελκύσει μέρος, ένα ελάχιστο μερίδιο των 6 εκατ. Ρώσων που ταξιδεύουν (ή ταξίδευαν έως το 2014) ετησίως προς τις Τουρκία και Αίγυπτο.

Αισιοδοξία για το 2016 από το γ.γ. του ΕΟΤ

Η Ελλάδα το 2013 δέχτηκε 1,175 εκατ. Ρώσους τουρίστες, το 2014 είχε 1.016 εκατ. (-13,6%), ενώ το 2015 ήρθαν μόλις 400.000 (-60%). Φυσικά, οι λόγοι της μείωσης είναι σύνθετοι, έχουν να κάνουν με το «κανόνι» πολλών tour operators, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε η υποτίμηση του ρουβλίου.

Πρόσφατα, στη μεγάλη τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ στη Μόσχα, ο (νέος) γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος ήταν αισιόδοξος τονίζοντας ότι «η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία το 2016 θα αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι και θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2013». Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των έκτακτων παραμέτρων όπως το κλείσιμο προορισμών που για τους Ρώσους τουρίστες αποτελούσαν βασική επιλογή (Τουρκία, Αίγυπτος). «Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα λαμβάνει κάτι που άξιζε πάντα - την κύρια προσοχή των Ρώσων τουριστών ως πρώτη επιλογή. Όλα αυτά μας κάνουν να έχουμε υψηλές προσδοκίες ότι η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία το 2016 θα αυξηθεί και θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2013», τόνισε ο κ. Τρυφωνόπουλος.

Υ.Γ.: Βεβαίως, η διαρκής συρρίκνωση του ΑΕΠ συνάμα με τη συνεχή αύξηση του τουριστικού προϊόντος - άρα και τη διαρκή αύξηση της «βαρύτητας» αυτού στην οικονομία της χώρας - ενέχει και κάποιους κινδύνους. Αν τυχόν και υπάρξει κάποια γενικευμένη εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη (εκτός προγράμματος), το «χτύπημα» στον τουρισμό, άρα και στο ΑΕΠ θα είναι τεράστιο. Γι'' αυτό και η «ανάπτυξη» μιας χώρας, δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη...

Διαβάστε ακόμα:

- Η «άγνωστη» Ρωσία και το στοίχημα του τουρισμού

- Αερομαχίες από ξένες αεροπορικές για μια θέση στον ελληνικό «ήλιο»