Για μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Χρηστός Σταϊκούρας, ο οποίος σημειώνει πως η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον Οκτώβριο και η καθυστέρηση κοστίζει, και οφείλεται στην ελληνική πλευρά.
«Περιπλανάται βυθιζόμενη η οικονομία... Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται 150 εκατ. ευρώ κάτω από τους στόχους το 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα που ασφυκτιά αυξάνονται κατά 70%, οι συστάσεις επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά 20% και οι διαγραφές έχουν αυξηθεί κατά 71% το α' τρίμηνο του 2016. Αν η οικονομία πάει καλά, γιατί κάνουμε περικοπές μισθών και συντάξεων; Τα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση φθάνουν συνολικά τα 12 δισ. ευρώ» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον Οκτώβριο... Η καθυστέρηση κοστίζει, και οφείλεται στην ελληνική πλευρά» ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε μέτρα όπως η μείωση στον ΦΠΑ της εστίασης και η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυξήσεις, πρόσθεσε. «Η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Η «Μεγάλη εβδομάδα» της διαπραγμάτευσης
Επανεκκινούν αύριο Tρίτη οι διαπραγματεύσεις του κουαρτέτου με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα.
Μετά το συμβιβασμό που επετεύχθη ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται πλέον, εκτός του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, επιπλέον πρόσθετα «εν αναμονή» μέτρα ύψους 2,7 με 3 δισ. ευρώ τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης των συζητήσεων περνάει μέσα από το άτυπο Eurogroup του Άμστερνταμ την Παρασκευή, ωστόσο πιθανότερο είναι να εγκριθεί η συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup το οποίο θα πραγματοποιηθεί Μεγάλη Δευτέρα ή Μεγάλη Τρίτη.
Καθοριστικό σημείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι η ανακοίνωση –την προσεχή Πέμπτη- των στοιχείων της Eurostat για τον πορεία της ελληνικής οικονομίας 2015.
Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα έως και 0,4% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 0,2% του ΑΕΠ που προβλέπει το ΔΝΤ.
«Δεν προβάλλονται τα καλά νέα»
Στο μεταξύ, την πεποίθησή της ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εξέφρασε η γγ. του υπουργείου Υποδομών Πέτη Πέρκα.
«Διεθνοποιείται το θέμα της Ελλάδας παρεμβαίνει ο Ομπάμα και υπογράψαμε σύμφωνο κατά της λιτότητας με τον Κόστα. Δεν πανηγυρίζω, αλλά υπάρχουν και καλά νέα, και δεν προβάλλονται ιδιαίτερα από τα κανάλια. Κερδίζουμε κάποια θέση, γιατί έχουμε και το δίκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι με το κυβερνητικό έργο έχουμε δημοσιονομικό χώρο 20 δισεκ. ευρώ με πρωτογενή πλεονάσματα, και με καλύτερη πορεία της οικονομίας. «Μπαίνει τάξη και με τα θαλασσοδάνεια» πρόσθεσε.
«Αντί να βελτιώνονται κάποια πράγματα πάμε χειρότερα, γυρίζουμε από την Ουάσιγκτον με συν 3 δισεκ. ευρώ» σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.
«Η ιστορία με το χρέος στην οποία είχε επενδύσει πολλά η κυβέρνηση, δυστυχώς, πάει πίσω» συνέχισε το στέλεχος του κόμματος.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα «η κυβέρνηση έπρεπε να είχε κλείσει πολύ νωρίτερα τη συμφωνία, γιατί τώρα έρχεται ο λογαριασμός, με φόρους, φόρους, φόρους, ας πάμε στο σκέλος των δαπανών και δεν λέω για τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά τις δαπάνες του κράτους...». Αλλά εκεί χρειάζεται πολιτικό θάρρος, πρέπει να κλείσεις δημόσιους οργανισμούς» σχολίασε.