«Συνολικά 31 δισ. ευρώ θα εισέλθουν στη χώρα τα επόμενα έτη από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία υπέστη φέτος μεγάλο πλήγμα από τη μείωση του τζίρου από τον τουρισμό, ωστόσο υπήρξαν θετικοί δείκτες, καθώς , όπως τόνισε, «τα μέτρα στήριξης έπιασαν τόπο».
Μιλώντας στο «Θέμα 104,6» , σημείωσε ότι η ύφεση το τελευταίο 9μηνο ήταν χειρότερη συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως ορισμένοι δείκτες έδωσαν έναν μικρό τόνο αισιοδοξίας, όπως η ιδιωτική κατανάλωση που αυξήθηκε κατά 15%.
Μιλώντας για την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας εμμέσως και στην κριτική της αντιπολίτευση είπε ότι «αν υιοθετήσουμε πλήρως την έκθεση τότε θα πρέπει να αποδεχθούμε και την εκτίμηση ότι το '22 η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως με 7%».
Τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας ήταν περίπου 24 δισ. ευρώ ενώ όπως αποκάλυψε ο υπουργός του χρόνου θα είναι άλλα 7,5 δισ. ευρώ. «Συνολικά 31 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα χρήματα θα εισέλθουν στη χώρα τα επόμενα έτη από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά.
Μένοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι εισροές από εκεί θα ξεκινήσουν τους πρώτους έξι μήνες του 2021. Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου, η εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα, θα λάβει το υψηλότερο ποσό προκαταβολής που θα υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ, «προσδοκώμενο είναι να πάρουμε 5,5 δις ευρώ». Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει ένα σχέδιο χρηματοδότησης συνδυαστικό όπου στηρίζεται και η κοινωνία και η βιώσιμη ανάπτυξη. Ήδη έχουν αναδείξει επενδύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα την απολιγνητοποίηση της χώρας μας.
Μιλώντας για την πανδημία και τα μέτρα στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους εργαζόμενους με βάση τα οικονομικά δεδομένα του κράτους. «Για όσο χρειαστεί και το 21 η ελληνική κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Υπογράμμισε επίσης, πως από τα χρήματα θα στηριχθεί τόσο το Σύστημα Υγείας όσο και η ρευστότητα στην οικονομία.