Του Γιώργου Φιντικάκη
Η χαμηλή πτήση του πετρελαίου που ματαιώνει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανά την υφήλιο, χτυπά πλέον και ελληνικές εταιρείες όπως την Ocean Rig του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου.
Προ ημερών η εταιρεία γεωτρήσεων ανακοίνωσε, όπως αποκαλύπτει η εξειδικευμένη στα ναυτιλιακά ιστοσελίδα "tradeWinds", ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πτώχευσης, καθώς οι τιμές του αργού κινούνται σε τέτοια επίπεδα (45- 48 δολάρια το βαρέλι), καθιστώντας εντελώς ασύμφορες τις γεωτρήσεις σε βαθιά νερά.
Η Ocean Rig δεν είναι ούτε το πρώτο θύμα της χαμηλής τροχιάς του πετρελαίου, ούτε όμως θα είναι και το τελευταίο. Οκτώ μήνες πριν, το Δεκέμβριο του 2015, μια άλλη είδηση είχε συγκλονίσει την διεθνή βιομηχανία γεωτρήσεων, ότι απειλείται με χρεοκοπία η νορβηγική εταιρεία Dolphin, και ενώ αρκετές μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες εταιρείες του χώρου, είχαν ήδη αναστείλει το επενδυτικό τους πρόγραμμα, αντιμετωπίζοντας ακόμη και το λουκέτο.
Τώρα ήρθε η σειρά της Ocean Rig. Η είδηση προέκυψε όταν κατά την προ ημερών παρουσίαση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας, ο αντιπρόεδρός της Α.Κανδυλίδης και ανιψιός του Οικονόμου, δήλωσε ότι δεν βλέπει καμιά ουσιαστική βελτίωση στη βιομηχανία γεωτρήσεων σε βαθιά νερά πριν από το 2020.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το στέλεχος της εταιρείας ενημέρωσε ότι η Ocean Rig, την οποία βαρύνει χρέος 4,3 δισ. δολ, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, που μπορεί και να αφορούν μια πιθανή αναδιάρθρωση υπό το πτωχευτικό δίκαιο των ΗΠΑ. "Τα ταμειακά διαθέσιμα να επαρκούν ως το τέλος του 2017, ωστόσο τότε θα έχουμε παραμείνει με τρεις πλατφόρμες γεώτρησης σε λειτουργία. Μόνο με τρεις πλατφόρμες, και με χρέη 3-4 δισ. δολαρίων, η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη", όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Σύμφωνα με την Ocean Rig, o κλάδος της γεώτρησης δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν οι τιμές του πετρελαίου διαμορφωθούν ανάμεσα στα 60 και 70 δολάρια το βαρέλι. Αλλά αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2020.
Μάλιστα η εταιρεία έχει προσεγγιστεί από αρκετούς δανειστές της, ενώ αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, είναι σαφές τόσο για την ίδια όσο και για αρκετούς δανειστές της ότι θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα επικαλούμενη δηλώσεις του Κανδυλίδη. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η διερεύνηση των εναλλακτικών που μπορούν να περιλαμβάνουν αναδιοργάνωση κάτω από το αμερικανικό πτωχευτικό δίκαιο.