Δέκα ημέρες πίσω από τον προγραμματισμό βρίσκονται οι φορoλογικές δηλώσεις ή διαφορετικά σε σύγκριση με την 15η Ιουλίου 2019 έχουν υποβληθεί 568.645 λιγότερες δηλώσεις.
Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρα να απευθύνει κάλεσμα στους φορολογούμενους να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, καθώς όπως είπε μία παράταση θα συνεπάγεται μείωση των δόσεων (ανέρχονται σε 8 μηνιαίες). Δηλαδή, εάν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκασθεί να παρατείνει τις προθεσμίες μέχρι ενδεχομένως και τα μέσα Αυγούστου. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν μετά τον Ιούλιο δήλωση θα πρέπει να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε 7 μηνιαίες δόσεις.
Πάντως οι λογιστές όπως φαίνεται αδυνατούν να διεκπεραιώσουν όλο αυτόν όγκο εργασιών που έχουν το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα από τις δηλώσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, τις δηλώσεις ΦΠΑ μέχρι και τις φορολογικές δηλώσεις οι οποίες με βάση το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 29 Ιουλίου.
Από την πλευρά της η φορολογική διοίκηση καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν λάβει χρεωστικό σημείωμα. Και αυτό καθώς δεν έχει προβλεφθεί το νέο δοσολόγιο που ανέρχεται σε 8 δόσεις καθώς η έκπτωση 2% για όσους αποπληρώσουν το φόρο εφάπαξ.
Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Σημειώνεται ότι περίπου 150.000 αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα απαλλαγούν από το ποσό των 650 ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι η σχετική διάταξη δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται ακόμα σε δημόσια διαβούλευση. Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στα εκκαθαριστικά σημειώματα των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% για επιχειρήσεις, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει τα τελικά στοιχεία εσόδων του α΄ εξαμήνου, προκειμένου να διαπιστώσει την έκπτωση που δικαιούνται κάθε επιχείρηση. Το πιθανότερο είναι οι επιχειρήσει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός ή να γίνει νέα εκκαθάριση από τη φορολογική διοίκηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.172.212 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 5.753.994 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
• Το 33,03% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.900.665 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,41 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 744 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.
• Το 54,01% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.753.994 εκκαθαριστικών σημειωμάτων,3.107.808 είναι μηδενικά.
• Για το 12,96% των φορολογουμένων ή 745.521 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 269 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 200,5 εκατ. ευρώ.