Η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει το Σχέδιο Ανάκαμψης χωρίς να περιμένει την πρώτη εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, επισήμανε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε ότι η Αθήνα καλύπτει το αρχικό κόστος με ίδιους πόρους.
«Είμαστε ανάμεσα στις πρώτες χώρες που υποβάλαμε το πρόγραμμά μας και έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις», σημείωσε ο υπουργός.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ έργα όπως η παροχή tablet και φορητών υπολογιστών σε φοιτητές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αναφέρει το Bloomberg.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι με το Σχέδιο Ανάκαμψης να αντιμετωπίσει το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα χρόνια της κρίσης, και το οποίο επιδεινώθηκε με την πανδημία», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβλέπει αύξηση 3,6% φέτος και 6,2% το 2022, καθώς η βοήθεια έρχεται με τη μορφή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος. Στην προσπάθεια αυτή, η Αθήνα ποντάρει στη συνέχιση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πανδημία (PEPP) αλλά και στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.
Όταν η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα, στόχος της κυβέρνησης είναι να «συνεχίσει μία συνετή, ισορροπημένη και σταθερή δημοσιονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», πρόσθεσε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.
Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία πρόσφατα αναβαθμίστηκαν από την S&P, ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα πάρει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για να διατηρήσει και να βελτιώσει, από όλες τις πλευρές, το σημερινό καθεστώς των κρατικών τίτλων της».
Για το θέμα των κόκκινων δανείων, ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι κάποιες από τις συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν μονοψήφιο δείκτη NPE's έως τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ όλες θα το επιτύχουν το 2022. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη σύσταση bad bank «μόνο αφότου συνυπολογίσει το απόθεμα των κόκκινων δανείων που θα απομείνει, μαζί με τις πιθανές δημοσιονομικές συνέπειες», τόνισε.