Από Γενάρη θα πέσει ακόμη περισσότερο χρήμα στην αγορά καθώς η ζημιά που κάνουν τα κατεβασμένα ρολά μέσα στα Χριστούγεννα δεν καλύπτεται ούτε με click away ούτε με «κουρέματα» ενοικίων έστω και αν αυτά φτάνουν στο 80%. Με το τραπεζικό σύστημα να έχει ήδη χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης προετοιμάζουν το επόμενο πακέτο. Αυτή τη φορά, οι παρεμβάσεις θα είναι απολύτως «στοχευμένες» ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να… πιάσουν τόπο. Και η επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο πέντε, και η συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για τα επιχειρηματικά δάνεια -το σχέδιο είχε αποκαλύψει προ ημερών το liberal.gr- και η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, θα επιδιωχθεί να φτάσουν σε επαγγελματίες οι οποίοι κινδυνεύουν επειδή έχουν πληγεί από την πανδημία και όχι σε μικρομεσαίους που προσπαθούν να «κουκουλώσουν» οικονομικά προβλήματα ετών εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά.
Το «πακέτο» του Ιανουαρίου, πρέπει να περιλαμβάνει πολλές ενέσεις ρευστότητας. Το μεγάλο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι η εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Ο SSM, έχει δώσει οδηγίες, οι αναστολές να μην ξεπερνούν τους 9 μήνες. Αυτό το 9μηνο όμως για την Ελλάδα, εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Αν λοιπόν δεν υπάρξουν νεότερες οδηγίες από τον εποπτικό μηχανισμό των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο κίνδυνος να σκάσουν πολλά επιχειρηματικά δάνεια είναι μεγάλος. Ποιες λύσεις εξετάζονται:
1. Ήδη ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης ότι θα προχωρήσει ένας νέος κύκλος δανειοδοτήσεων με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Στον πρώτο κύκλο, οι επιχειρήσεις έπρεπε να εγγυηθούν για τουλάχιστον το 40% του ποσού που δανείζονταν με αποτέλεσμα να είναι χιλιάδες αυτοί που αποκλείονται ελλείψει αυτών των εγγυήσεων. Στον νέο κύκλου του προγράμματος, το ποσοστό των εγγυήσεων που θα πρέπει να παρέχει ο επαγγελματίας, θα πέσει στο 20-30% κάτι που αναμένεται να αυξήσει και τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάσει στα 450 εκατ. ευρώ ενώ μαζί με τη μόχλευση που θα γίνει λόγω και της συμμετοχής των τραπεζών, το προς διάθεση κονδύλι αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ.
2. Tο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για τα επιχειρηματικά δάνεια, κρίνεται πλέον ως μεγάλη αναγκαιότητα καθώς μπορεί να κρατήσει στο… πράσινο, δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι ήταν συνεπείς επι σειρά ετών αλλά κινδυνεύουν τώρα λόγω της απρόσμενα κακής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. Την άνοιξη, το υπουργείο Ανάπτυξης είχε χρηματοδοτήσει τους τόκους επιχειρηματικών δανείων με ένα κονδύλι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Τώρα αναζητούνται πόροι ώστε να επιδοτηθεί και το κεφάλαιο. Αν προχωρήσει τελικώς το πρόγραμμα, θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα φτάσουν μόνο στις βιώσιμες επιχειρήσεις. Όπως συνέβη και με την ΓΕΦΥΡΑ των στεγαστικών δανείων, έτσι και με τα επιχειρηματικά, θα ζητηθεί άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου ενώ θα μπουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.