Χρειάζονται επενδύσεις 730 δισ. ευρώ και 14 χρόνια για να σταματήσει η αποεπένδυση στην Ελλάδα

Χρειάζονται επενδύσεις 730 δισ. ευρώ και 14 χρόνια για να σταματήσει η αποεπένδυση στην Ελλάδα

Του Βασίλη Γεώργα

Τα 100 δισ. ευρώ νέων επενδύσεων που υπολογίζουν ο ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ και η Κυβέρνηση ότι χρειάζεται η Ελλάδα κατά την επόμενη πενταετία για να επιστρέψει το πάγιο κεφάλαιο της χώρας στο 2009 είναι «στραγάλια» μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας ώστε να μπει φρένο στην αποεπένδυση!

Ακόμη και 200 δισ. ευρώ να πέσουν στην πραγματική οικονομία εφόσον οι επενδύσεις διπλασιαστούν από τα 21 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 όπως εκτιμά στην τελευταία της ανάλυση η τράπεζα Πειραιώς, η αποεπένδυση θα συνεχίζεται καθώς οι αποσβέσεις θα συνεχίσουν να είναι μεγαλύτερες από τις νέες επενδύσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο τέλος του 2020  και ακόμη κι αν έχει γίνει το θαύμα διπλασιασμού των επενδύσεων, η αξία του συσσωρευμένου αποθέματος κεφαλαίου που θα έχει η Ελλάδα θα είναι 760 δισεκατομμύρια ευρώ όταν σήμερα είναι 815 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια ακόμη κι αν βρεθούν 200 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να πέσουν πρόθυμα στην οικονομία και περάσουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η φθορά και η απαξίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, των κτιρίων κλπ,  θα τρέχει πολύ πιο γρήγορα και δεν θα προλαβαίνει να αναπληρωθεί, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας η χώρα να χάσει πάγιο κεφάλαιο 55 δισ. ευρώ.

Ήδη οι αρνητικές καθαρές επενδύσεις των τελευταίων ετών, δηλαδή η διαφορά των επενδύσεων από τις αποσβέσεις, επέφεραν σημαντική απαξίωση του παραγωγικού κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια μειώνοντας σημαντικά το καθαρό πραγματικό κεφαλαιακό απόθεμα της οικονομίας. Στην περίοδο 2010- 2014, οι αποσβέσεις ξεπέρασαν την επενδυτική δαπάνη σωρευτικά κατά 42,3 δισ.ευρώ σύμφωνα με την Alpha Bank.  

Ιδιωτικές Επενδύσεις πλην κατοικιών ως ποσοστό του ΑΕΠ

Πηγή: AMECO 2015, ΣΕΒ

 

Καλό 2030 …

Όπως υπολογίζουν την κατάσταση οι αναλυτές, θα χρειαστεί να περάσουν συνολικά 14 χρόνια από σήμερα, να γίνουν επενδύσεις 730 δισ. ευρώ (52 δισ. ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο όταν σήμερα είμαστε στα 20-21 δισ.) και να φτάσουμε στο μακρινό 2030 μέχρις ότου η οικονομία μας, ανακτήσει το χαμένο έδαφος και καταφέρει αλλάξει επίπεδο αυξάνοντας το απόθεμα κεφαλαίου της στα 945 δισ. ευρώ.   

Πηγή: Τράπεζα Πειραιώς

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν σήμερα πολύ μακρινά και άπιαστα. Ούτε η κυβέρνηση στους υπεραισιόδοξους υπολογισμούς που έχει κάνει στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2016-2020 δεν περιμένει 200 δισ. ευρώ νέων επενδύσεων μολονότι αναμένει έκρηξη στην κατασκευαστική δραστηριότητα και τις επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού.

Συνολικά εκτιμά ότι ο σχηματισμός νέου κεφαλαίου θα αυξάνεται κατά μέσο όρο από το 2017 μέχρι το 2020 με ρυθμό 13% κάθε χρόνο, και στο τέλος της δεκαετίας η οικονομία θα έχει δειχθεί αθροιστικά νέες επενδύσεις 138 δισ. ευρώ. Από τα 21,2 δις. ευρώ που αναμένεται να υποχωρήσει φέτος ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αντιπροσωπεύοντας το 11,6% του ΑΕΠ (184,5 δις. ευρώ) θα έχει αυξηθεί κατά 62% το 2020 στα επίπεδα των 34,6 δις. ευρώ αντιστοιχώντας στο 16,8% του ΑΕΠ εκείνης της χρονιάς που εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 205,9 δισ. ευρώ.  Στο ίδιο διάστημα το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τα 184,5 δις. ευρώ στα 205,9 δις. ευρώ (+11,6%) τρέχοντας με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,9% ετησίως ως το 2020.

Για την Ιστορία, οι σημερινές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για τις επενδύσεις στηρίζονται στην υπόθεση ότι οι ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου στον κατασκευαστικό κλάδο θα αυξηθεί από 8,45 δις. ευρώ το 2016, σε 9,1 δις. ευρώ το 2017, σε 10,5 δις. ευρώ το 2018, σε 12,1 δις. ευρώ το 2019 και σε 13,3 δις. ευρώ το 2020.

Αντίστοιχα ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου από τις επενδύσεις σε εξοπλισμό θα αυξηθεί από 9,7 δις. ευρώ φέτος, σε 11,3 δις. ευρώ το 2017, σε 13,1 δις. ευρώ το 2018, σε 14,970 δις. ευρώ το 2019 και σε 16,4 δις. ευρώ το 2020.

Δεν ξέρουμε τι θέλουμε  

Το ερώτημα είναι αν μπορεί πράγματι η χώρα και υπό ποιες προϋποθέσεις, να προσελκύσει ένα τόσο μεγάλο όγκο νέων επενδύσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον. Στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια είναι πολλαπλάσια των πόρων που διαθέτει το Δημόσιο και είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια να προσελκύσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ιδιωτικών επενδύσεων ώστε να μπορεί η χώρα να ελπίζει στην αντιστροφή της τάσης αποεπένδυσης.

Στην Ελλάδα, όμως, ακόμη παλεύουμε να διαμορφώσουμε κλίμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία πρόθεση να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και στη λιτότητα, το τραπεζικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο στις σκοτούρες της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ενώ το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον είναι εχθρικό για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, όχι μόνο λόγω της φορολογίας, αλλά επειδή δεν  υπάρχει συγκροτημένη αναπτυξιακή πολιτική, ομαλή λειτουργία των κανόνων του ανταγωνισμού, έγκαιρη και αποδοτική απονομή δικαιοσύνης κ.α

Πέραν αυτών η σημερινή συγκυρία επιβαρύνεται από τα capital controls, την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας ενώ το χειρότερο είναι πως οι πολιτικές δυνάμεις παρά την κατάσταση της χώρας και τα ασφυκτικά περιορισμένα περιθώρια, αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να συμφωνήσουν έστω και σε έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή επί ενιαίων και εφικτών στόχων για την στρατηγική που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα. 

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ως το 2020


Πηγή: υπουργείο Οικονομικών