Ποσό ύψους 6,3 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει και αποπληρώνουν σε δόσεις εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του έτους το ρυθμισμένος ληξιπρόθεσμο χρέος ανήλθε στα 6,3 δισ. ευρώ όταν τι αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν 3,4 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 85%.Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ευνοϊκής ρύθμισης των 120 δόσεων που βοήθησε τους οφειλέτες του δημοσίου, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν τα χρέη τους.
Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία κάποιοι από αυτούς έκαναν χρήση των μέτρων αναστολής πληρωμής δόσεων που θεσμοθέτησε η κυβέρνησης συνεπεία της υγειονομικής κρίσης στερώντας από το δημόσιο έσοδα 145,8 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν έχει χαθεί και οι οφειλέτες του δημοσίου θα πρέπει να το καταβάλλουν στο δημόσιο το Φθινόπωρο διαφορετικά θα βρεθούν εκτός ρύθμισης.
Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μία νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας ενώ δεν αποκλείεται να αναβιώσει για μερικούς μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων παρέχοντας τη δυνατότητα και σε άλλους οφειλέτες να ενταχθούν σε αυτή.
Όπως προκύπτει από την έκθεση συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους παρουσιάζουν αύξηση 1,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα από 104,3 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του περυσινού έτους έχουν διαμορφωθεί στα 105,8 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 προέρχεται από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 850,7 εκατ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε μικρή αύξηση κατά 229 πρόσωπα.
Καθοριστική όπως τονίζεται στην έκθεση του Γραφείου είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της κατηγορίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, καθώς από αυτά προέρχεται το 85% της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλαδή 721,1 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 τα 61,7 δις ευρώ.
Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.049, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 161 νέα νομικά πρόσωπα.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την 1η τριμηνιαία έκθεση προόδου Έτους 2020 του ΚΕΑΟ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στα 36,315 δισ . ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 932 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι κύριες οφειλές αυξήθηκαν κατά 559,7 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των συνολικών οφειλών οφείλεται στις νέες εντάξεις οφειλετών (95,6 εκατ. ευρώ), καθώς και σε νέες οφειλές και στην αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ.