O όμιλος της IDEAL, μεταμορφώνεται από ένα σχήμα που συμμετείχε σε εταιρείες που χώρου της πληροφορικής, σε έναν ισχυρό όμιλο συμμετοχών ευρύτατου φάσματος, που σηματοδοτεί τη γενικότερη αλλαγή του επενδυτικού και χρηματιστηριακού τοπίου της χώρας.
Το deal, πιστοποιεί και επισφραγίζει το ενδιαφέρον των ίδιων των Ελλήνων επιχειρηματιών στις επιχειρηματικές και επενδυτικές εξελίξεις της χώρας, γεγονός που θα κινητοποιήσει ευκολότερα τους αλλοδαπούς επενδυτές. Οι οποίοι μέχρι τώρα έλεγαν: «Βάλτε πρώτα τα δικά σας λεφτά, στη χώρα σας και μετά ερχόμαστε εμείς»
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας το τελευταίο εξάμηνο, θυμίζει τις παλιές καλές εποχές. Τα έχει όλα, ή σχεδόν όλα.
Έχει να επιδείξει τη σταθερή και στιβαρή ανοδική τροχιά στηριγμένη πάνω σε ισχυρά θεμελιώδη, την ανάδειξη νέων κλάδων και νέων μετοχών, όπως έχει γίνει με τον κλάδο της Πληροφορικής και τις πρωταγωνίστριες μετοχές όπως είναι η Entersoft, η Profile, η EpsilonNet, η Performance Technologies και τις λοιπές παλαιές εταιρείες που επέζησαν της κρίσης, όπως είναι η Quest, η Byte και άλλες.
Έχει να επιδείξει ακόμα, επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επιτυχημένες εκδόσεις ομολογιακών δανείων και εισόδους ισχυρών επιχειρηματικών επενδυτικών σχημάτων στη μετοχική βάση εταιρειών όπως είναι η Τέρνα Ενεργειακή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Eλλάκτωρ.
Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθήσαμε και επιτυχημένα placements, σε εταιρείες του βιομηχανικού ομίλου της Viohalco.
Τι έλειπε τόσον καιρό από το Χρηματιστήριο Αθηνών; Ένα deal!
Και να, που αυτήν τη εβδομάδα είδαμε και το πρώτο deal. Ένα deal που αφορά μια από τις παλαιότερες εταιρείες πληροφορικής του χρηματιστηριακού ταμπλό. Του ομίλου Ιντεάλ, που είναι εισηγμένος από τις 9 Αυγούστου 1990. Η μετοχή συμμετέχει στον Δείκτη FTSE/ATHEX Τεχνολογίας με στάθμιση 33% και ποσοστιαία συμμετοχή της τάξης του 2,76%.
Τι διαθέτει η Ιντεάλ, ή όπως την αναγνωρίζουμε όλοι στη χρηματιστηριακή κορδέλα, με τα αρχικά ΙΝΤΕΚ;
Διαθέτει ισχυρούς μετόχους της οικογένειας Δαυίδ, οι οποίοι συμμετείχαν στη μετοχική της βάση μέσω των εταιρειών Truad Verwltungs AG, Boval SA, Trush Investments και Lavonos Anstalt. Σήμερα οι μέτοχοι είναι η Thrush Investment Holdings Limited και η συγγενής της εταιρεία, Tinola Holding S.a.r.l.
Διαθέτει ένα ταμείο της τάξης των 4 εκατ. ευρώ. Δραστηριοποιείται στον κλάδο των ψηφιακών υπογραφών, του cybersecurity καθώς και της εμπορίας ειδών πληροφορικής, τηλεφωνίας, αλλά και λευκών και μαύρων ηλεκτρικών συσκευών.
Τι άλλο διαθέτει η ΙΝΤΕΚ; Μια θέση στο χρηματιστήριο, που της επιτρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με την επενδυτική κοινότητα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή μη τραπεζικών κεφαλαίων. Μια θέση που είναι σήμερα περιζήτητη, αφού το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας. Μιας κοινότητας που προβλέπει και αναμένει την εκδήλωση ενός ισχυρού country story.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του deal της INTEK; Η ΙΝΤΕΚ θα εξακολουθεί να είναι μια εταιρεία συμμετοχών, με τη διαφορά ότι μέσα στο χαρτοφυλάκιο της θα ενταχθούν και άλλες εταιρείες και συγκεκριμένα η Astir Vitogiannis και η ThreeCents.
Τι είναι αυτές οι εταιρείες; Η εταιρεία Astir Vitogiannis δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής μεταλλικών πωμάτων φιαλών και στην εμπορία πωμάτων για γυάλινα βάζα τροφίμων, με το 90% της παραγωγής της να διοχετεύεται στις αγορές εξωτερικού.
Η ThreeCents δραστηριοποιείται στην παραγωγή των ανθρακούχων αναψυκτικών όπως είναι τα premium mixers tonics. Η εταιρεία έχει επικεντρώσει τις δραστηριότητες της κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, εξάγοντας τα προϊόντα της σε 34 χώρες.
Τι κοινό έχουν αυτές οι δυο εταιρείες; Αμφότερες οι εταιρείες αποτελούν μέρη των επενδύσεων του χαρτοφυλακίου του Virtus South European Fund (VSEF). Συγκεκριμένα το VSEF κατέχει το 51% της Astir Vitogiannis και το 100% της Three Cents.
Ποιο είναι το Virtus South European Fund (VSEF); Το VSEF είναι ένα fund που το διαχειρίζεται η Virtus International Partners. Στο σχήμα της, που ιδρύθηκε από τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, συμμετέχουν ισχυρά εγχώρια επιχειρηματικά ονόματα όπως είναι η VNK CAPITAL της οικογένειας Κάτσου της Pharmathen, η Olympia Group του Ομίλου Πάνου Γερμανού, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank. Η Virtus διαχειρίζεται συνολικά πάνω από 75 εκατ. ευρώ.
Με βάση το deal, το 47,78% της νέας Ideal, θα ανήκει πλέον στο Virtus South European Fund (VSEF), που σύμφωνα με το νόμο υποχρεώνεται να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών.
Θα επιτύχει η δημόσια πρόταση του VSEF και θα βγει η μετοχή της Ideal από το χρηματιστήριο; Φυσικά και όχι, αφού κάτι τέτοιο θα αναιρούσε την ουσία της συμφωνίας, που είναι η είσοδος των δυο επενδύσεων του VSEF, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η τελευταία γραμμή, το περίφημο bottom line, γράφει ότι τέτοιου είδους deals, μόνο καλό κάνουν στο χρηματιστήριο.
Διαβάστε ακόμη : Η Virtus International Partners «μπαίνει» στην Ideal – Προς υποχρεωτική δημόσια πρόταση
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.