Η αυγουστιάτικη ραστώνη στα χρηματιστήρια κρύβει εκπλήξεις;

Η αυγουστιάτικη ραστώνη στα χρηματιστήρια κρύβει εκπλήξεις;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Οδεύουμε προς τα τέλη του καλοκαιριού, με τον Αύγουστο να αποτελεί τον κατεξοχήν μήνα όπου στα χρηματιστήρια παρουσιάζεται χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Μήνας διακοπών για επαγγελματίες και επενδυτές, όπου θα περίμενε κανείς τα διεθνή χρηματιστήρια να καταγράφουν τη δεδομένη χρονική περίοδο συσσώρευση.

Απεναντίας όμως, λίγες ημέρες πριν τον δεκαπενταύγουστο ο γερμανικός δείκτης DAX εισήλθε σε bull market καταγράφοντας άνοδο 20% από τα χαμηλά Φεβρουαρίου, με τον αμερικανικό δείκτη τεχνολογίας Nasdaq να καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά στις 5.238,54 μονάδες. Παρά τη χαμηλή όμως συναλλακτική δραστηριότητα, τα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν να βρίσκονται στον «αυτόματο πιλότο» χωρίς καμία καταιγίδα να είναι ικανή να τα βγάλει εκτός πορείας, έπειτα από σημαντικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως το Brexit. Η ραστώνη όμως του Αυγούστου κρύβει εκπλήξεις για τα χρηματιστήρια;

Στην προσπάθεια μας να διαπιστώσουμε εάν μέσα στο επόμενο διάστημα, υπάρχει κάποιο γεγονός το οποίο είναι ικανό να διαταράξει την ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων, θα εξετάσουμε κάποιους βασικούς δείκτες οι οποίοι μέχρι στιγμής αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Αξίζει να ξεκινήσουμε από το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς στους τελευταίους μήνες οι επενδυτές (κυρίως ξένοι θεσμικοί) δείχνουν να βρίσκονται σε διακοπές διαρκείας, με τους τζίρους των τελευταίων ημερών να κατατάσσουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στο «φτωχό συγγενή» των αναδυόμενων αγορών. Σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο Αξία Numbers που εκδίδει η ΕΧΑΕ, η αξία των συναλλαγών για τον μήνα Ιούλιο, κατέγραψε μείωση κατά 48,32% στα €859,41 εκατ. έναντι €1,648 δισ. τον Ιούνιο.

Σημαντική πτώση για μία περιφερειακή αγορά της Ευρώπης, με την μείωση αυτή να αποδεικνύει όχι μόνο την απαξίωση των επενδυτών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά και την αναμονή αυτών ενόψει σημαντικών πολιτικών και οικονομικών γεγονότων από τον Σεπτέμβριο για τη χώρα, όπως το ασφαλιστικό και η δεύτερη αξιολόγηση από τους Θεσμούς, ενώ και η πολιτική σταθερότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα  για την βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών από τα τέλη του μήνα, και κυρίως των τραπεζών, θα κεντρίσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνοντας τους τζίρους και τη μεταβλητότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπου ανάλογα των εταιρικών νέων, ανάλογη θα είναι και η πορεία του γενικού δείκτη.

Ξένα χρηματιστήρια

Δύο με τέσσερις ημέρες κράτησε η «καταιγίδα» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς και από την ανακοίνωση των stress test της ΕΚΤ, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται εκ νέου προς υψηλότερα επίπεδα. Σε αυτό συνετέλεσαν, και τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών σε Μεγάλη Βρετανία και Ιαπωνία, με τους επενδυτές να αναμένουν μία αντίστοιχη κίνηση στις 8 Σεπτεμβρίου από την ΕΚΤ, ενώ περιορισμένες είναι οι πιθανότητες (βλ. παρακάτω γράφημα) στις 21 Σεπτεμβρίου η FED να προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων της, παρά τα καλά νέα για την αμερικανική οικονομία και αγορά εργασίας.

 Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Ήδη, εν μέσω αυγουστιάτικης ραστώνης, είχαμε δύο σημαντικά χρηματιστηριακά γεγονότα, όπως την είσοδο του γερμανικού δείκτη DAX σε bull market, καθώς βρίσκεται πλέον πολύ κοντά και στο να διαγράψει τις απώλειες που καταγράφει από τις αρχές του έτους, καθώς και τα νέα ιστορικά υψηλά για τον αμερικανικό δείκτη Nasdaq (στις 9/8), ενώ κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά βρίσκονται Dow Jones και S&P 500.

Θετικό κλίμα επικρατεί και στα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου το πακέτο στήριξης προς την οικονομία από την ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά και τα καλά νέα για την κινεζική οικονομία, συντηρούν την ανοδική τάση για τα χρηματιστήρια της περιοχής.

Η «λειψυδρία» των χρηματιστηρίων

Παρά όμως το θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, παρατηρείται από τον προηγούμενο μήνα μία μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, κυρίως στα ευρωπαϊκά, δίνοντας την αίσθηση πως επενδυτές και επαγγελματίες βρίσκονται εν αναμονή κάποιου ή κάποιων σημαντικών γεγονότων.

Ο όγκος για τις μετοχές του δείκτη Eurostoxx 600 βρίσκεται κατά μέσο όρο 30% χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα τελευταίων ημερών, με τη μεταβλητότητα αυτών να βρίσκεται σε χαμηλά ενός έτους, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα.

 

 Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και για την μεταβλητότητα των αμερικανικών δεικτών, όπου ο δείκτης VIX διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά δυόμιση ετών και πλέον (βλ. γράφημα παρακάτω), με τον αριθμοδείκτη put/call επί των αμερικανικών μετοχών, να βρίσκεται στο 0,61, αποδεικνύοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των αμερικανικών δεικτών.

 

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Τα περιθώρια ανόδου

Παρά όμως το κλίμα της επίπλαστης νηνεμίας που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών και οικονομικών γεγονότων που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες, υπάρχει κάτι το οποίο μας προειδοποιεί πως το ράλι στα χρηματιστήρια θα συνεχιστεί, τουλάχιστον, για λίγο ακόμη.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο margin του χρηματιστηρίου του NYSE, ώστε να διαπιστώσει πως η αύξηση αυτού οδηγεί υψηλότερα τους αμερικανικούς δείκτες, και κυρίως τον S&P 500. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου του Ιουνίου, (του Ιουλίου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη), το margin για τις αμερικανικές μετοχές τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα $447,337 δισ., στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου όπου μετά από ένα μήνα τα περισσότερα χρηματιστήρια κατέγραψαν τα χαμηλότερα επίπεδα έτους.

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητή η αύξηση του margin για την πορεία των δεικτών, αρκεί να παρατηρήσουμε το παρακάτω γράφημα, όπου η αύξηση του margin οδηγεί σε αύξηση του δείκτη S&P 500 δημιουργώντας για τον δεύτερο νέα ιστορικά υψηλά.

Πηγή γραφήματος:dshort.com

 Το συμπέρασμα

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, το θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια ενδέχεται να συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες, παρά τα όποια αρνητικά οικονομικά γεγονότα, έως τουλάχιστον και τις αμερικανικές εκλογές, όπου ακόμη κι εάν η FED προβεί στις 21 Σεπτεμβρίου σε μία ξαφνική αύξηση των επιτοκίων της, τα χρηματιστήρια να υποχωρήσουν για λίγες μέρες, ανακάμπτοντας μετέπειτα, συνεχίζοντας τη πορεία προς τα πρόσφατα υψηλά τους, με το θετικό κλίμα να διατηρείται.

Οπότε, έως τα τέλη του μήνα μπορείτε να απολαύσετε τα μπάνια σας ξένοιαστοι, οι κεντρικοί τραπεζίτες φροντίζουν για την νηνεμία των αγορών, αποτρέποντας τις δυσάρεστες εκπλήξεις!