H Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκαλύψει εντός της εβδομάδας το σχέδιό της για την έκδοση κοινών ομολόγων, δυνητικά μαζικής κλίμακας, για να χρηματοδοτήσει τις ενεργειακές ανάγκες και τις αμυντικές δαπάνες της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 10 -11 Μαρτίου, στις Βερσαλλίες, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προετοιμασίες.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν οι πωλήσεις χρέους και πόσα χρήματα σκοπεύει να συγκεντρώσει η ΕΕ.
Το spread μεταξύ των 10ετών αποδόσεων Ιταλίας και Γερμανίας - βασικός δείκτης κινδύνου για την Ευρώπη- μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στις 151 μονάδες, μετά την είδηση του υπό εξέταση σχεδιασμού, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ΕΕ αυξήθηκαν, ενώ το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 0,6% στα 1,0920 δολάρια.
Η έκτακτη κίνηση έρχεται μόλις ένα χρόνο αφότου η ΕΕ δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισ. ευρώ που υποστηρίζεται σε από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση σε στρατιωτικό εξοπλισμό και ενεργειακές υποδομές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα ζητήματα που θέτει μπροστά μας αυτή η κρίση», δήλωσε την Δευτέρα ο επίτροπος της Ε.Ε. για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για περαιτέρω κινήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.
Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες
Το σχέδιο προβλέπει ότι το κοινό ομόλογο θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, και στη συνέχεια θα διοχετεύσει τα έσοδα στα κράτη - μέλη υπό τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών τους, σύμφωνα με αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Μια επιλογή είναι να δομηθεί όπως το πρόγραμμα SURE της ΕΕ, είπαν ορισμένοι από τους αξιωματούχους, αναφερόμενοι σε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υποστήριξης της απασχόλησης στον απόηχο της πανδημίας.