Η εφορία βάφτισε «περαίωση» τις διατάξεις για τα αδήλωτα εισοδήματα

Η εφορία βάφτισε «περαίωση» τις διατάξεις για τα αδήλωτα εισοδήματα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι πρώτες εκβιαστικές εντολές ελέγχου είναι γεγονός. Οι εφορίες έχουν παραλάβει από τη φορολογική διοίκηση φακέλους φορολογούμενων, προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν αδήλωτα εισοδήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τμήματα ελέγχου των εφοριών καλούν τους φορολογούμενους για να τους ενημερώσουν για τις διαδικασίες ελέγχου που θα ακολουθηθούν και τους ζητούν να προσκομίσουν τα βιβλία τους, έτσι ώστε να ξεκινήσει ο έλεγχος. Ταυτόχρονα, τους ενημερώνουν ότι στην περίπτωση που βρεθεί διαφορά, καλό θα είναι να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση και να περαιώσουν τις χρήσεις με βάση το νέο νόμο που θα ψηφισθεί από τη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Το περίεργο είναι ότι οι εφοριακοί αποκαλούν το νόμο για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων «περαίωση». Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδα για το 2017. Ουσιαστικά αυτό που λένε οι ελεγκτές στους φορολογούμενους, πληρώστε για το ποσό της διαφοράς που έχουμε βρει, μην το αμφισβητήσετε διαφορετικά θα προχωρήσουμε σε έλεγχο.

Οι πρώτοι φορολογούμενοι έχουν πάρει το χαρτί στα χέρια τους και αφορούν περισσότερες από 5 οικονομικές χρήσεις. Οι εφοριακοί προτρέπουν τους φορολογούμενους να κλείσουν με τον ευνοϊκότερο τρόπο που προβλέπουν οι διατάξεις για τα αδήλωτα εισοδήματα, καθώς ο έλεγχος διπλασιάζει το φόρο που προκύπτει. Με βάση τις διατάξεις του νέο νόμου που δεν έχει ψηφισθεί ακόμα ο φόρος μπορεί να φθάσει από 40 έως 60%.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη, εξαρχής ο νόμος στόχευε στο να πεισθούν οι φορολογούμενοι να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις με βάση τις εικαζόμενες διαφορές που έχουν βρει οι εφοριακοί.

Σύμφωνα με το νόμο

- Φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση, μπορούν μέχρι και τις 31.5.2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές δηλώσεις, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή. Η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά καθώς και οποιαδήποτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι τις 30.9.2016.

- Οι δηλώσεις υποβάλλονται, κατά περίπτωση, ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα. Με την υποβολή της δήλωσης διενεργείται, κατά περίπτωση, άμεσος, διοικητικός ή διορθωτικός προσδιορισμός του οφειλόμενου κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς, καθώς και του πρόσθετου φόρου εκπρόθεσμης υποβολής ή του προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής και υπολογισμός του τόκου. Εάν από τις ανωτέρω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.
- Για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι και 31.3.2017, ο τυχών οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 8% του κυρίου φόρου.

Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31.3.2017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας της (31.5.2017), ο τυχών οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10% του κυρίου φόρου.

- Ο κατά τα ανωτέρω προσδιορισθείς πρόσθετος φόρος αναπροσαρμόζεται περαιτέρω βάσει συντελεστών αναπροσαρμογής αναλόγως του έτους εντός του οποίου έληξε η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης, ως ακολούθως:
Έως 2001: 25%, 2002: 23,00%, 2003: 20,00%, 2004: 16,00%, 2005:15,00%, 2006: 12,00%, 2007: 10,00%, 2008: 6,00%, 2009: 5,00%, 2010 και μετά: 0,00%

- Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 31 Μαΐου 2017. Στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 30%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 15%.

- Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση αίρονται οι ποινικές κυρώσεις.