«To δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» σκέφτηκαν στο οικονομικό επιτελείο και ετοιμάζουν «εκπλήξεις» για τους επιτήδειους οι οποίοι «μαγείρεψαν» τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 ώστε να χρηματοδοτηθούν για μια ακόμη φορά μέσω της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το 1,5 δισ. ευρώ που θα διανεμηθεί μέσα στον μήνα λειτουργεί ως «μέλι», από την στιγμή μάλιστα που τα 750 εκατ. ευρώ θα είναι δανεικά αλλά αγύριστα.
Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι χιλιάδες επαγγελματίες απέφυγαν να εκδώσουν τιμολόγια ή «έκρυψαν» τζίρο προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μείωση του 20% στον τζίρο της περιόδου Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τι θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών; Θα αλλάξει την τελευταία στιγμή το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσό μείωσης τους τζίρου ώστε να πεταχτούν αυτόματα έξω όσοι «μαγείρεψαν» τα νούμερα.
Για να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ που υπάρχουν διαθέσιμα για όλους -μέχρι και χθες το μεσημέρι οι αιτήσεις ήταν 650.953- θα προχωρήσουν επίσης δύο ρυθμίσεις:
1. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης των 1000 ευρώ δεν θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων όπως συνέβη σε προηγούμενες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Είτε ο επαγγελματίας απασχολεί 1 άτομο, είτε 50, το ελάχιστο ποσό θα είναι 1.000 ευρώ εκ των οποίων θα «χαρίζονται» τα 500 ευρώ.
2. Από το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα, θα αφαιρείται το ποσό που εκταμιεύτηκε στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Δεδομένου ότι αυτό έφτασε στα 2,2 δισ. ευρώ, τα ποσά που θα δοθούν αναμένεται ότι θα είναι αισθητά μειωμένα για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, με εξαίρεση όσους παρέμειναν υποχρεωτικά κλειστοί στο διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, καθώς θα εμφανίσουν μεγάλη μείωση εσόδων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η τελική υπουργική απόφαση να περιλαμβάνει και άλλες «εκπλήξεις». Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να αποκλειστούν οι επιτήδειοι αλλά και να μοιραστούν τα χρήματα με έμφαση στις επιχειρήσεις που υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων.
Επίσης, επειδή στην 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό που καταβλήθηκε ξεπέρασε τον προϋπολογισμό κατά 1 δισ. ευρώ, πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην συμβεί και πάλι το ίδιο.