Την επόμενη Τετάρτη, τα μάτια της αγοράς θα είναι στραμμένα προς το αναμενόμενο ντεμπούτο της Robinhood, της πλατφόρμας εκτέλεσης χρηματιστηριακών εντολών χωρίς προμήθεια. Την ίδια μέρα όμως θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και το χρηματιστηριακό ξεκίνημα μίας εταιρείας που μπορεί τελικά να αποδειχθεί πιο ενδιαφέρουσα από την Robinhood. Η Duolingo θα εισαχθεί και αυτή στο NASDAQ, με το σύμβολο DUOL. Ξεκίνησε μέσα από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στην πόλη του Πίτσμπουργκ στις Η.Π.Α.
Όπως διαβάζουμε σε μία συνέντευξη από το 2011, λίγο πριν τη δημιουργία της εταιρείας, ο καθηγητής Luis Von Ahn και ο διδακτορικός φοιτητής του Severin Hacker (ναι, αυτό είναι το πραγματικό του επώνυμο) είχαν μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Να μετατρέψουν την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας σε κάτι ευχάριστο που θα επιθυμεί να κάνει κάποιος.
Ο τρόπος που διάλεξαν ήταν μία δωρεάν εφαρμογή μέσω της οποίας ο χρήστης μαθαίνει μία ξένη γλώσσα συμμετέχοντας στη διαδικτυακή μετάφραση κειμένων. Ο δημοσιογράφος που είχε πάρει τη συνέντευξη είχε προβλέψει πως η εφαρμογή, που τότε ήταν ακόμα ένα πείραμα μέσα στο πανεπιστήμιο, θα είχε μεγάλη επιτυχία και θα εξαγοραζόταν πολύ σύντομα από την Google.
Η εφαρμογή πράγματι είχε μεγάλη επιτυχία, γρήγορα έγινε πολύ δημοφιλής στο διαδίκτυο, σύντομα κυκλοφόρησε και σαν εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο, αλλά ευτυχώς δεν έπεσε στα χέρια της Google και κατάφερε και μεγάλωσε μόνη της, με τη βοήθεια και ορισμένων επενδυτών.
Δέκα χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει κάπως. Η εφαρμογή, που αυτή την εποχή προσφέρει ενενήντα πέντε μαθήματα που συνδυάζουν, ανά ζεύγη, τριάντα οκτώ γλώσσες, δεν είναι πλέον εντελώς δωρεάν αφού οι χρήστες/μαθητές που θέλουν να αποφύγουν τις διαφημίσεις και να χρησιμοποιούν την εφαρμογή χωρίς να είναι πάντα συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο μπορούν να πληρώσουν συνδρομή.
Τα Duolingo Apps, οι εφαρμογές για τα κινητά τηλέφωνα, είναι οι δημοφιλέστερες εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα στα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple και της Google και είναι οι βασικές πηγές εισοδήματος για την εταιρεία. Για το 2020, το 73% των εσόδων της επιχείρησης προήλθε από τις συνδρομές των χρηστών, το 17% από διαφημίσεις και το 10% από τα τεστ γνώσης της αγγλικής γλώσσας.
Από όλα αυτά τα έσοδα, το 51% «περνάει» μέσα από τα κινητά τηλέφωνα της Apple και το 19% από τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google.
Ο κύκλος εργασιών της Duolingo για το 2020 έφθασε τα 161,7 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 129% σε σχέση με το 2019. Η θετική τάση συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 97% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Για το σύνολο της χρονιάς, αναμένεται πως ο κύκλος εργασιών θα πλησιάσει, και ίσως και να ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία είναι (όπως συμβαίνει πολύ συχνά) ακόμα ζημιογόνα, όχι όμως κατά πολύ, αφού οι ζημιές για το 2020 ήταν της τάξης των 15 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, το επιθυμητό μέγεθος της δημόσιας εγγραφής είναι περίπου 5.870.000 μετοχές, με τιμή ανάμεσα στα 85 με 95 δολάρια. Αν τα πράγματα πάνε όπως θα ήθελε η εταιρεία, θα πουλήσει περίπου 4.460.000 μετοχές και θα εισπράξει σχεδόν 424 εκατομμύρια δολάρια, αν πιάσει τα 95 δολάρια. Οι υπόλοιπες μετοχές θα προέλθουν από τους υφιστάμενους μετόχους.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα δουν την εταιρεία οι επενδυτές. Λογικά θα δώσουν μεγάλη σημασία στον ρυθμό αύξησης του αριθμού των χρηστών των εφαρμογών της. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος του 2019 είχε 27,3 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες, ενώ στο τέλος του 2020 είχαν φθάσει τα 36,7 εκατομμύρια.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης ήρθε στο πρώτο τρίμηνο του 2020, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που προκάλεσε η πανδημία, όταν οι χρήστες ανέβηκαν στα 33,5 εκατομμύρια. Στο υπόλοιπο του 2020 προστέθηκαν 3,2 εκατομμύρια χρήστες, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι ρυθμοί ανέβηκαν και πάλι, αφού προστέθηκαν άλλα 3,2 εκατομμύρια.
Οι συνδρομητές αυξάνονται με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς, αφού από το τέλος του 2019 μέχρι το τέλος του 2020 αυξήθηκαν από 900.000 σε 1,6 εκατομμύρια, και στο τέλος του Μαρτίου του 2021 έφθασαν τα 1,8 εκατομμύρια.
Η εταιρεία υποστηρίζει πως ο αριθμός των συνδρομητών θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά, εξασφαλίζοντας και την ανάλογη αύξηση των εσόδων της, εκτιμώντας πως η μεγάλη περσινή αύξηση δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της πανδημίας.
Όμως αυτό δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τη χρηματιστηριακή αξία των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιδιώκει να πετύχει. Χρειάζεται να αναπτύξει και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες για να μπορέσει να προσελκύσει και άλλους «μαθητές» που θα θελήσουν να πληρώσουν συνδρομή.
Με τα έσοδα από τη δημόσια εγγραφή, θα προσπαθήσει να προσθέσει νέες υπηρεσίες όπως η τελειοποίηση της προφοράς των γλωσσών που μαθαίνουν οι χρήστες και να αναπτύξει περισσότερο το τεστ γνώσης της αγγλικής γλώσσας, που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ήδη από 2.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Ιδανικά, θα ήθελε να αναπτύξει παρόμοια τεστ και για άλλες γλώσσες και να μπει στη μεγάλη αγορά της πιστοποίησης των γλωσσικών γνώσεων. Όλα αυτά απαιτούν μεγάλες επενδύσεις πολύ σύντομα, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν πολύ τα έξοδα της εταιρείας αλλά θα βάλουν τις βάσεις για τη μεγέθυνσή της.
H Duolingo θα προσπαθήσει πολύ να πείσει τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές πως θα συνεχίσει την ανάπτυξή της και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον ανταγωνισμό από παρόμοιες εφαρμογές μικρών και μεγάλων εταιρειών. Λογικά όμως δεν θα δυσκολευθεί να πείσει τους λιανικούς επενδυτές που δραστηριοποιούνται μέσω της Robinhood.
Αυτό το λέμε διότι κατά τη δημόσια εγγραφή της θα δώσει δυνατότητα συμμετοχής στους χρήστες της Robinhood, αυξάνοντας πιθανότατα τη ζήτηση για τις μετοχές της.
Οι δυνητικοί χρήστες/συνδρομητές της εταιρείας είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια παγκοσμίως. Θα είναι καλό λοιπόν αν η Duolingo καταφέρει να πείσει τις αγορές, και ακόμα καλύτερο αν μπορέσει να εκτελέσει με επιτυχία το σχέδιο ανάπτυξης με τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει.
Όχι μόνο για τους μετόχους της, νέους και παλαιούς, αλλά, όσο παράξενο και αν φαίνεται, για διάφορες γλώσσες υπό εξαφάνιση, όπως τα κέλτικα και η γλώσσα των Ινδιάνων Νάβαχο, οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτές που μπορεί να μάθει κανείς μέσω του Duolingo και τώρα τελευταία έχουν αρχίσει να βλέπουν λίγο πιο αισιόδοξα το μέλλον.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.