Η νέα έξαρση του κορονοϊού στη Γηραιά Ήπειρο και η αμφιλεγόμενη απόφαση αρκετών χωρών-μελών της Ε.Ε. να αναστείλουν τη χρήση των εμβολίων της AstraZeneca, είναι δυσάρεστες εξελίξεις που πηγαίνουν την Ευρώπη πολλά βήματα πίσω και διευρύνουν περαιτέρω το μεγάλο χάσμα που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και το Ισραήλ, στην καταπολέμηση της πανδημίας και κατ’ επέκταση στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Όταν ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται ότι την 1η Μαΐου τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλους τους ενήλικες και ότι οι Αμερικανοί θα γιορτάσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας (4 Ιουλίου) χωρίς περιορισμούς, η Ευρώπη προτιμά να… πυροβολεί τα πόδια της. Ακόμη και η Μ. Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διαθέσει τουλάχιστον μία δόση για το 37% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγουν καθημερινά οι New York Times.
Για μία ακόμη φορά η Ευρώπη αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών και μένει πολύ πίσω στον αγώνα μεταξύ των μολύνσεων και των εμβολιασμών. Εκεί που σχεδόν όλα τα κράτη προετοιμάζονταν να ανοίξουν σταδιακά την οικονομία, παρατηρείται νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και το κλίμα φόβου επιστρέφει.
Η Ιταλία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο καθώς εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων μεταξύ των «big 4» και δυστυχώς αυξάνονται και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ. Στη Γερμανία το ινστιτούτο Robert Koch έχει προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ανησυχητική είναι η εικόνα και στη Γαλλία.
Παρ’ όλα αυτά, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca. Τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία έχει χορηγηθεί μόλις το 40% των δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου που έχουν λάβει οι χώρες αυτές. Ακόμη και αν δοθεί ξανά το πράσινο φως από τις αρχές για το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι πολύ πιθανό πολλά από τα εμβόλια να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ καθώς η παύση των εμβολιασμών ενίσχυσε τις ανησυχίες στον πληθυσμό για την αποτελεσματικότητά τους.
Στις περισσότερες χώρες, λοιπόν, όπως και στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται δεδομένη η ανάγκη ανοίγματος της οικονομίας και χαλάρωσης των περιορισμών λόγω της κόπωσης του πληθυσμού, τα στοιχεία τρομάζουν και παραπέμπουν περισσότερο σε αυστηροποίηση των μέτρων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί νέο εθνικό lockdown.
Όλα αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία όπου η ζημιά για την Ευρώπη θα είναι τεράστια. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Capital Economics, η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών θα ξεκινήσει στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης μετά τον Απρίλιο, ωστόσο διστακτικά. Το πόσο διστακτικά θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών που αυτή τη στιγμή πηγαίνουν πίσω. Το νέο πισωγύρισμα καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα, η Μ. Βρετανία εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 70% (έστω μία δόση στον ενήλικο πληθυσμό) στα μέσα Απριλίου, αποκτώντας έτσι ένα προβάδισμα τουλάχιστον 3 - 5 μηνών με τις χώρες της Ε.Ε. Στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο στόχος των 100 εκατομμυρίων εμβολιασμών μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας του θα επιτευχθεί 40 ημέρες νωρίτερα, την 60ή μέρα. Οι περισσότερες πολιτείες επιταχύνουν τη διαδικασία με την Αλάσκα να έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς για όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 16 ετών.
Έτσι, Ηνωμένες Πολιτείες και Μ. Βρετανία έχουν εισέλθει σε τροχιά «απεμπλοκής» και μπορούν να υποσχεθούν το τέλος της πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορεί η Ευρώπη να πατήσει επιτέλους γκάζι και να πετύχει τους δικούς της στόχους; Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Η Capital Economics, πάντως, επιμένει ότι οι ζημιογόνοι για την οικονομική δραστηριότητα περιορισμοί θα χαλαρώσουν προς τα τέλη Ιουνίου, ωστόσο η Ευρώπη βρίσκεται τουλάχιστον 3 μήνες πίσω από τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Πηγή: The New York Times