Καθώς περιμένουμε με αγωνία, εδώ και χρόνια, να δούμε τα αυτοκίνητα που θα μπορούν να κινούνται στους δρόμους χωρίς την παρουσία οδηγού, τα τρακτέρ φαίνεται πως βάζουν τα γυαλιά στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Στην παγκόσμια έκθεση ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας, η εταιρεία Deere παρουσίασε το πρώτο της τρακτέρ που θα οργώνει το χωράφι κάτω από τις οδηγίες του αγρότη που θα το κατευθύνει από το κινητό του τηλέφωνο.
Κάθε χρόνο στην έκθεση CES, η οποία γίνεται εδώ και καιρό κάθε Ιανουάριο στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, περιμένουμε να δούμε τις τελευταίες δημιουργίες των εταιρειών κινητών τηλεφώνων, τους πρωτοποριακούς μικροεπεξεργαστές, αξεσουάρ εικονικής πραγματικότητας, τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και άλλα συναφή. Τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλει και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που παρουσιάζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα και τους αυτοματισμούς τους.
Φέτος όμως είχαμε μία έκπληξη, αφού ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα που παρουσιάστηκαν, και μάλιστα είναι πρακτικά έτοιμο προς χρήση, ήταν ένα τρακτέρ της γνωστής, σε όσους από εμάς έχουν περάσει έξω έστω και από ένα χωράφι, John Deere (DE NYSE). Το τρακτέρ δεν θυμίζει σε τίποτα αυτά που έπαιρναν μπρος «σαν λαλήσει ο πετεινός», όπως έλεγε και το τραγούδι μιας ιστορικής τηλεοπτικής διαφήμισης.
Ίσα ίσα, ο αγρότης που θα αγοράσει αυτό το τρακτέρ μάλλον δεν θα χρειάζεται να ξυπνά οπωσδήποτε από τα χαράματα, αφού θα μπορεί να το προγραμματίζει να δουλέψει όποτε θέλει και να το επιτηρεί από μέσα από το σπίτι του. Αυτό το τρακτέρ είναι, κατά την εταιρεία, πλήρως αυτόνομο και θα αρχίσει να πωλείται στους ενδιαφερόμενους αργότερα μέσα στην χρονιά. Ο στόχος της είναι να αρχίσει τις μαζικές πωλήσεις μέσα στο 2023.
Το τρακτέρ είναι εξοπλισμένο με διάφορους αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας και έξι ζεύγη από κάμερες που δεν αφήνουν ακάλυπτο ούτε ένα σημείο γύρω, πάνω και κάτω από το τρακτέρ, και ενημερώνουν για την ύπαρξη εμποδίων ή την παρουσία ανθρώπων ή ζώων. Ανάλογα με το τι δείχνουν οι κάμερες το τρακτέρ μπορεί να σταματήσει ή να αλλάξει την πορεία του.
Η εταιρεία λέει πως τα συστήματά της είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε το τρακτέρ να μην ξεφεύγει από την προγραμματισμένη πορεία τους περισσότερο από μία ίντσα (2,52 εκατοστά του μέτρου). Η λειτουργία του είναι πολύ απλή, όπως λέει η ανακοίνωση της Deere. Αρκεί η μεταφορά του τρακτέρ στο χωράφι, και η ετοιμασία του συστήματος αυτόνομης λειτουργίας.
Ο αγρότης εισάγει στο σύστημα τις οδηγίες του, την πορεία, την ταχύτητα, τις επαναλήψεις που μπορεί να χρειάζονται και ο,τιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο. Ύστερα μπορεί να δώσει την εντολή εκκίνησης μέσα από το John Deere Operations Center Mobile χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο. Μετά μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, να ασχοληθεί με άλλες εργασίες και να παρακολουθεί την πορεία της δουλειάς μέσα από το κινητό του.
Το προσωπικό του John Deere Operations Center Mobile θα παρακολουθεί συνεχώς τα μηνύματα που θα δέχεται από το τρακτέρ μέσω του διαδικτύου και θα ενημερώνει τον αγρότη σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι σοβαρό, στην ανάγκη θα τον ξυπνά αφού το τρακτέρ θα μπορεί θεωρητικά να δουλεύει μόνο του όλο το βράδυ.
Το σύστημα αυτόνομης λειτουργίας τρακτέρ δεν είναι κατάλληλο μόνο για τα τρακτέρ που θα παράγονται από εδώ και στο εξής, αλλά μπορεί να προστεθεί και σε πρόσφατα μηχανήματα που λειτουργούν ήδη στα χωράφια. Το κόστος του δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά εικάζεται πως θα είναι αρκετά ακριβό ώστε οι πρώτοι πελάτες να είναι αγρότες που είναι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων.
Μπορεί όμως η Deere να αποφασίσει να διαθέσει αυτά τα συστήματα με ένα είδος συνδρομής, οπότε τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολα για τους μικρότερους αγρότες. Η Deere υποστηρίζει πως το αυτόνομο τρακτέρ της θα φέρει επανάσταση στην γεωργία, αφού θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα ξεκουράζει τους αγρότες, θα μειώσει πολύ τα (συχνά δυστυχώς) αγροτικά ατυχήματα και θα είναι και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Είναι πολύ πιθανόν τα πράγματα να είναι έτσι, και να βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μίας επανάστασης. Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία που προβληματίζουν ορισμένους αγρότες και όχι μόνον αυτούς.
Πέρα από το κόστος για το οποίο φανταζόμαστε πως η εταιρεία θα βρει κάποια λύση, αυτό που ενοχλεί αρκετούς αγρότες είναι το γεγονός πως η εταιρεία δεν επιτρέπει την παραμικρή επέμβαση πάνω στο τρακτέρ, ακόμα και μία μικρή επισκευή. Αυτό θα μπορεί να το επιβάλλει, αφού θα είναι σε συνεχή σύνδεση με αυτό και θα έχει την δυνατότητα να το απενεργοποιήσει αν διαπιστώσει πως έχει γίνει κάποια παρέμβαση.
Κάτι άλλο που ενοχλεί είναι πως η εταιρεία θα έχει την δυνατότητα να απενεργοποιήσει το τρακτέρ αν ο αγρότης έχει καθυστερήσει στην πληρωμή των δόσεων για την αγορά του, ή την μηνιαία συνδρομή του. Αυτά βέβαια προβληματίζουν ήδη, καθώς και τα πιο μοντέρνα μηχανήματα της Deere είναι ήδη συνεχώς συνδεδεμένα με το διαδίκτυο, θα προβληματίσουν όμως ακόμα περισσότερο όταν τα τρακτέρ θα είναι εντελώς αυτόνομα και θα «διοικούνται» από το John Deere Operations Center Mobile.
Ένα άλλο ζήτημα που αρχίζει και απασχολεί κάποιους είναι το ότι η εταιρεία συλλέγει κατά την διάρκεια της λειτουργίας των μηχανημάτων αρκετά στοιχεία σχετικά με την δραστηριότητα των αγροτών, και διατηρεί για την ίδια το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και να τα μοιραστεί με τρίτα μέρη, κάτω από ορισμένες συνθήκες. Όπως δήλωσε στο περιοδικό Wired ένας μηχανικός αγροτικών μηχανημάτων, η Deere φαίνεται σαν να προσπαθεί να γίνει η Facebook των καλλιεργειών.
Δύσκολο να κρίνουμε το αν οι παραπάνω προβληματισμοί είναι υπερβολικοί ή όχι, ανεξάρτητα από αυτό όμως, είναι βέβαιο πως πλησιάζουμε στην εποχή που οι καλλιέργειες θα γίνονται με την βοήθεια της πολύ υψηλής τεχνολογίας και οι αγρότες θα δουλεύουν ίσως περισσότερο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα και λιγότερο μέσα στα χωράφια.
Ούτως ή άλλως, όπως είχαμε δει και πριν μερικούς μήνες, η Deere δεν είναι η μόνη εταιρεία που συνδυάζει την υψηλή τεχνολογία με τα γεωργικά μηχανήματα, και υποθέτουμε πως δεν θα αργήσουμε να δούμε και τα αυτόνομα τρακτέρ των ανταγωνιστριών της.
Πέρα όμως από αυτό, η γεωργία ζει παράλληλα και την επανάσταση του vertical farming, των κατακόρυφων καλλιεργειών όπως λέμε, για την οποία έχουμε μιλήσει και παλαιότερα. Ίσως τελικά η πιο σημαντική επανάσταση απ’ όλες για τις οποίες ακούμε τώρα τελευταία, να είναι η μεταμόρφωση της γεωργίας σε μία δραστηριότητα πιο αποδοτική, πιο φιλική προς το περιβάλλον, λιγότερο κουραστική και πιο προσοδοφόρα για τους καλλιεργητές ανά τον κόσμο.