Ως και τα 11 δισ. δολάρια θα μπορούσαν να φτάσουν τα κέρδη της οικονομίας της Ινδίας εν μέσω των εμπορικών συγκρούσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την τράπεζα DBS της Σιγκαπούρης.
Τα οφέλη της ινδικής οικονομίας, μάλιστα, θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που υπόκεινται στους αυξημένους δασμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, καθώς αρκετές εταιρείες αποφασίζουν να μετακινήσουν προς την Ινδία τις μονάδες παραγωγής τους, ωστόσο μία σειρά από παθογένειες της ινδικής οικονομίας - όπως οι απαιτούμενες μεταβολές στον εργασιακό τομέα και οι ελλείψεις σε υποδομές- είναι σε θέση να επηρεάσουν και να μετριάσουν τα παραπάνω οφέλη.
Σύμφωνα με την αναφορά της DBS που φέρει την υπογραφή του οικονομολόγου Radhika Rao, οι εμπορικές εντάσεις που μαίνονται μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του εμπορικού μεριδίου της ινδικής οικονομίας, καθώς αρκετοί μεταποιητικοί όμιλοι αναζητούν εναλλακτικές επιλογές ώστε να αποφύγουν τους υψηλούς δασμούς στα προϊόντα τους, ενώ η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει και στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα.
Ήδη, η Foxconn, o μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο και βασικός προμηθευτής της Apple, μετακίνησε νωρίτερα μέσα στην χρονιά τη μονάδα παραγωγής της από την Κίνα στην Ινδία.
Πάντως, οι ινδικές εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι του συνολικού όγκου των παγκόσμιων εξαγωγών, καταλαμβάνοντας μερίδιο της τάξης του 1,68%, με την DBS ωστόσο να εκτιμά πως οι -ήδη ανεπτυγμένοι- τομείς της χημικής βιομηχανίας, της μηχανικής και της φαρμακοβιομηχανίας θα μπορούσαν να δουν σημαντική αύξηση στο μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά, με τα συνολικά οφέλη της ινδικής οικονομίας να ανέρχονται στα 11 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Rao.
AP Photo/Rafiq Maqbool