Στις αρχές του χρόνου η ινδική κυβέρνηση, όπως και η κεντρική τράπεζα της χώρας, πανηγύριζαν για την μεγάλη επιτυχία της στην καταπολέμηση της πανδημίας. Πραγματικά, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είχε πέσει πολύ χαμηλά, προκαλώντας μερικές φορές την απορία των ξένων παρατηρητών. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Μόντι εμφανιζόταν περήφανος για την τοπική φαρμακοβιομηχανία που θα εφοδίαζε με εμβόλια όχι μόνο την ίδια την χώρα αλλά σχεδόν όλο τον κόσμο.
Όμως, ο εφησυχασμός που συνόδευε τις θριαμβολογίες προκάλεσε μία γενική χαλάρωση στην χώρα, που σε συνδυασμό με αρκετές θρησκευτικές γιορτές και προεκλογικές συγκεντρώσεις που έφεραν εκατομμύρια κόσμο σε πολύ στενή επαφή, προκάλεσε μία μεγάλη έξαρση της πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά και πολλές χιλιάδες θανάτους, και τα νοσοκομεία της χώρας σε τραγική κατάσταση, με τους συγγενείς των νοσηλευόμενων να ψάχνουν εναγωνίως για φιάλες οξυγόνου.
Πέρα από την πολύ μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που αγγίζει τα όρια της τραγωδίας, η πανδημική έξαρση έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Η κυβέρνηση δεν επέβαλε γενική απαγόρευση των μετακινήσεων, όπως είχε κάνει πέρυσι με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της για μερικούς μήνες, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Πολλές επιχειρήσεις έχουν περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές τους και άλλες έχουν κλείσει τα εργοστάσιά τους, για να αποφύγουν την μόλυνση των εργαζομένων τους. Πολλοί Ινδοί εγκαταλείπουν τις πόλεις και κατευθύνονται πάλι στα χωριά τους, όπως είχαν κάνει την περσινή άνοιξη, χτυπώντας ακόμα περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία των φαρμακοβιομηχανιών δεν έχουν επιτρέψει ακόμα την μαζική παραγωγή εμβολίων, με συνέπεια το πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.
Το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία δεν είναι ακόμα εύκολο να εκτιμηθεί, σίγουρα όμως θα είναι σημαντικό. Εκεί που όλες οι οικονομικές αναλύσεις προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 11% μέσα στο 2021, μετά την περσινή καταστροφική χρονιά, τις τελευταίες μέρες κατεβάζουν συνεχώς τις εκτιμήσεις. Τα πιο αισιόδοξα σενάρια την ανεβάζουν πλέον στο 8% και τα απαισιόδοξα στο 6%, και αυτά με την προϋπόθεση να μην αργήσουν τα σημάδια ανάσχεσης του δεύτερου πανδημικού κύματος.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους οικονομικούς αναλυτές είναι η ζημιά που υφίστανται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδοί. Όσο περισσότερο καθυστερήσει η ανάσχεση της εξάπλωσης της Covid – 19, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μόνιμες ζημιές σε αυτές τις επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει πολύ την ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Πέρα από τις συνέπειες για την ίδια την χώρα, τα προβλήματά της γίνονται αισθητά στις γειτονικές της χώρες και, σε μερικές περιπτώσεις, σε όλο τον κόσμο. Χώρες όπως το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα. Η εγγύτητά τους στην Ινδία και το γεγονός πως δεν έχουν κλείσει τα σύνορα αυξάνει την πιθανότητα εξάπλωσης της πανδημίας και σε αυτές, ενώ η σοβαρή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στερεί από σημαντικά εισοδήματα τους πολίτες αυτών των χωρών που εργάζονται στην Ινδία.
Κοιτάζοντας πιο έξω, μπορούμε να βρούμε αρκετούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας που κινδυνεύουν να επηρεαστούν αρνητικά από τις εξελίξεις στην μεγάλη αυτή ασιατική χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του CNN, ένα ποσοστό περίπου 12% των πληρωμάτων των διεθνών εμπορικών πλοίων προέρχεται από την Ινδία.
Οι πάνω από 200.000 Ινδοί ναυτικοί απασχολούνται πολύ συχνά σαν αξιωματικοί ή καταλαμβάνουν θέσεις που απαιτούν σημαντική τεχνική εξειδίκευση. Η μεγάλη μείωση των αεροπορικών ταξιδιών από και προς την Ινδία δυσκολεύει πολύ την μετάβαση των ναυτικών από την χώρα τους σε διάφορα λιμάνια προκειμένου να επιβιβαστούν στα πλοία τους και να «αλλάξουν» άλλους συμπατριώτες τους.
Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες όπως η δανέζικη Maersk φοβούνται πως τα καράβια τους σε λίγο μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις στην σύνθεση των πληρωμάτων τους. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει δυσκολίες στην μεταφορά εμπορευμάτων και πιθανώς διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες διαφόρων προϊόντων.
Ποσοστό 90% των συνταγών σε φάρμακα στις Η.Π.Α. εκτελούνται σε γενόσημα φάρμακα, εκ των οποίων το 1/3 παρασκευάζεται στην Ινδία. Αντίστοιχα είναι τα νούμερα και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Το πρόβλημα εδώ είναι πως μεγάλο ποσοστό των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παρασκευή των φαρμάκων έρχεται από την Κίνα και πολλές κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις από και προς την Ινδία. Αν αυτό συνεχίσει για πολύ ακόμα, ίσως αρχίσουν να εμφανίζονται ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων.
Μιλώντας για φάρμακα, η αδυναμία των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας, όπως η Serum Institute of India να πετύχουν τον στόχο τους για παρασκευή εμβολίων, σε συνδυασμό με την απόφαση της χώρας να μειώσει δραστικά τις εξαγωγές τους, δημιουργεί προβλήματα στον εφοδιασμό άλλων χωρών.
Η βιομηχανία ρουχισμού, πολύ σημαντική στην Ινδία, πλήττεται και αυτή. Μπορεί τα εργοστάσια να μην έχουν κλείσει όπως είχε γίνει πέρυσι αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπολειτουργούν.
Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα στον εφοδιασμό των διεθνών πελατών των ινδικών βιομηχανιών ρουχισμού, αλλά αυτό δύσκολα θα αποφευχθεί στην περίπτωση που το πανδημικό κύμα δεν υποχωρήσει σύντομα. Το γεγονός πως η παγκόσμια ζήτηση για ρουχισμό είναι αυτή την στιγμή υγιής, σε αντίθεση με το 2020 όταν είχαν παγώσει τα πάντα, σημαίνει πως αυτή την φορά το πρόβλημα θα γίνει αισθητό στις δυτικές αγορές.
Η Ινδία είναι η πρωτεύουσα της παγκόσμιας βιομηχανίας outsourcing. Αναρίθμητες δυτικές επιχειρήσεις, τράπεζες, ασφαλιστικές, εταιρείες λογιστών αλλά και εταιρείες όπως η Apple και η Microsoft βασίζονται σε περίπου 5 εκατομμύρια Ινδούς υπαλλήλους οι οποίοι εξυπηρετούν τους πελάτες τους για διάφορα θέματα, είτε σε τηλεφωνικά κέντρα, είτε μέσω διαδικτύου και ταυτόχρονα παρέχουν στις ίδιες συνεχή τεχνολογική υποστήριξη.
Η δύσκολη κατάσταση στην Bangalore και τις άλλες πόλεις στις οποίες έχουν συνήθως την βάση τους αυτά τα υποστηρικτικά κέντρα έχει αρχίσει να προβληματίζει τις μεγάλες τράπεζες όπως η UBS, η Goldman Sachs, η Wells Fargo, οι οποίες έχουν αρχίσει να εκπονούν σχέδια για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και ετοιμάζονται για την προσωρινή μεταφορά κάποιων εργασιών σε άλλες χώρες όπως οι Φιλιππίνες.
Η κατάσταση στην χώρα είναι πολύ δύσκολη, ας ελπίσουμε λοιπόν πως οι προχθεσινές εκτιμήσεις ενός τμήματος του Πανεπιστημίου του Cambridge πως ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων δεν θα αυξηθεί περαιτέρω θα επαληθευθούν σύντομα, έτσι ώστε και οι κάτοικοι της Ινδίας να ανακουφιστούν και οι ανησυχίες μας για πιθανά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία να μην γίνουν πραγματικότητα.