Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2016 και το 2017, επικαλούμενη την αβεβαιότητα που προκάλεσε η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit και προειδοποιώντας για χειρότερες συνέπειες στο μέλλον εάν η αποχώρηση της Βρετανίας γίνει με δυσμενείς όρους.
Η τράπεζα αναμένει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξηθεί κατά 4,9% το 2016, από 5,1% που ήταν η πρόβλεψή της πριν από τρεις μήνες, και κατά 3,6% το 2017, από 4,2% προηγουμένως, καθώς το Brexit μειώνει τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την ανάπτυξη στην αγορά εργασίας.
«Αυτές οι εκτιμήσεις είναι προσωρινές και αντανακλούν τις άνευ προηγουμένου πρόσφατες εξελίξεις και την αβεβαιότητα αναφορικά με το καθεστώς μετά το Brexit», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
«Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit στην Ιρλανδία αναμένεται να είναι αρνητικός και ουσιαστικός».
Ο κοντινότερος γείτονας της Ιρλανδίας αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο και η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι η φύση και το μέγεθος του τελικού οικονομικού αντίκτυπου θα αντανακλά την έκταση στην οποία οι συμφωνίες για την έξοδο της Βρετανίας θα επιφέρουν αλλαγές στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών.
Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, τα αυξημένα εμπόδια μέσω της επιβολής δασμών και όχι μόνο μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτή την περίπτωση, η τράπεζα προέβλεψε, το ιρλανδικό ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι κατά 3,2% χαμηλότερο έπειτα από 10 χρόνια.
Αυτό το σενάριο πιθανόν να προκύψει εάν η Βρετανία και η ΕΕ δεν καταφέρουν να πετύχουν συμφωνίες διμερούς εμπορίου και η Βρετανία επιδιώξει μια ξεχωριστή συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Οι μισθοί στην Ιρλανδία θα μειωθούν κατά 4,4%, η απασχόληση κατά 1,8% και οι εξαγωγές κατά 5,5%, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της τράπεζας, η Βρετανία και η ΕΕ θα καταλήξουν σε μια συμφωνία τύπου Νορβηγίας, αν και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν θεωρεί αυτή την έκβαση ιδιαιτέρως απίθανη δεδομένων των εκπεφρασμένων προτιμήσεων του Λονδίνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ