Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής είναι το κλειδί για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών αναφέρει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
Όπως αναφέρει «είναι απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, η οποία θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη».
Μάλιστα μέσω της έκθεσής του, ο κ. Στουρνάρας στέλνει μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση για τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ενώ είναι ιδιαίτερα αυστηρός για τη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά και το πακέτο Τσίπρα που ψηφίσθηκε τον περασμένο Μάιο.
Δεν ξεχνά βέβαια να αναφερθεί και στα υπερπλεονάσματα. Σημειώνει ότι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου τα τελευταία έτη, αν και συμβάλλει στη συγκράτηση του δημόσιου χρέους, ασκεί αρνητική επίδραση στην πραγματική οικονομία. Και τούτο διότι η μεγαλύτερη από την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία μάλιστα συντελείται κυρίως με αύξηση των φόρων και υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρούνται σημαντικοί πόροι από την πραγματική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
Ο Διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο εξορθολογισμός και η καλύτερη στόχευση των δαπανών ώστε να διοχετεύονται οι πόροι σε τομείς με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, καθώς και η αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θεωρούνται πρωταρχικοί στόχοι για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα τροφοδοτήσουν έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.
Αυτό λοιπόν που δεν κατάφερε να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εφαρμόσει η Ν.Δ. στην περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Στουρνάρας κάνει ένα βήμα παραπάνω καλώντας τη νέα κυβέρνηση να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως μέσου περιορισμού της φοροδιαφυγής και βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης, ζητά την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, και την άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Ωστόσο ο Διοικητής είναι επικριτικός τόσο για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων όσο και για τα πρόσφατα ψηφισθέντα μέτρα (μετάταξη προϊόντων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ κ.λ.π.). Η επαναλαμβανόμενη πρακτική της παροχής δυνατότητας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών ενσωματώνεται στις προσδοκίες των φορολογουμένων για μελλοντική νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη φορολογική συμμόρφωση εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται σε μεγάλο βαθμό οι θετικές επιδράσεις, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους οφειλέτες επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας.
Τονίζει δε, ότι η ΤτΕ έχει επανειλημμένως επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών και τη χρησιμότητα επανεξέτασης σε συμφωνία με τους θεσμούς του στόχου για το πρωτογενές αποτέλεσμα. Οι προτεινόμενες αλλαγές, όπως αναφέρει, πρέπει όμως να ενταχθούν σε ένα συνολικό οικονομικό σχεδιασμό, με πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την καταγραφή υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
Και αυτό διότι η ανακοίνωση και λήψη επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, τα οποία δεν αποτελούν μέρος ενός ολιστικού σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής αλλά βασίζονται στην προεξόφληση της υπέρβασης του δημοσιονομικού αποτελέσματος, την οποία όμως δεν επιβεβαιώνουν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία του τετραμήνου, αυξάνει την οικονομική αβεβαιότητα και προκαλεί βλάβη στη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.