Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Σήμερα αναμένονται, τελικά, οι σημαντικές εξελίξεις στην Folli Follie Group καθώς μέσα στην ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του ομίλου με αντικείμενο την έγκριση των αναμορφωμένων λογιστικών καταστάσεων της επίμαχης χρήσης 2017. Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή, διεκόπη για χθες (οπότε και αναμενόταν η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων) χωρίς όμως να φτάσει σε αποτέλεσμα.
Η διαδικασία είναι εξόχως σημαντική μια και η έγκριση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αποτελεί διαδικαστικά προϋπόθεση στην πορεία εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για την εξυγίανση του ομίλου. Για να γίνει αυτό, όμως οι αναθεωρημένες καταστάσεις, που συνοδεύονται από ένα «καυτό» πιστοποιητικό ελέγχου από την πλευρά της PwC θα χρειαστεί πρώτα να περάσουν την έγκριση των μετόχων σε έκτακτη Γενική Συνέλευση...
Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες το πιστοποιητικό ελέγχου της PwC ήταν γεμάτο παρατηρήσεις, σχόλια και «αστερίσκους» αναδεικνύοντας σοβαρά προβλήματα στις διαδικασίες λειτουργίας και τον εσωτερικό έλεγχο της εταιρείας. Επισημαίνει δε την ανυπαρξία διαδικασιών παρακολούθησης τόσο των δραστηριοτήτων του ομίλου όσο και των συναλλαγών μεταξύ των επιμέρους τμημάτων και συνδεδεμένων μερών, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια μη ελεγχόμενη κατάσταση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο έλεγχος ανέδειξε ανταλλαγές εμβασμάτων μεταξύ θυγατρικών του ομίλου, που γίνονταν με προφορικές εντολές ή περιπτώσεις σημαντικών ποσών που εμφανίζονταν με τη μορφή δανείων, αλλά χωρίς να συνοδεύονται από τις σχετικές συμβάσεις, είτε και άλλων ποσών που μεταφέρονταν από τα ταμεία του ομίλου με προφορικές εντολές...
Ανάμεσα στις παρατηρήσεις και η αξίωσή του βασικού μετόχου της εταιρείας για την επιστροφή ποσού 40 εκατ. ευρώ, που εμφανίζεται να έχει δανείσει σε θυγατρική του ομίλου, πρακτικά έναντι μισθών που θα έπρεπε να του έχουν καταβληθεί, αλλά ο ίδιος δεν είχε εισπράξει. Περίπτωση για την οποία ενώ υπάρχει σχετική λογιστική εγγραφή, απουσιάζουν τα στοιχεία που την επιβεβαιώνουν.
Ακόμη σοβαρότερες είναι οι παρατηρήσεις για τις δραστηριότητες της Ασίας, για τις οποίες όπως είχαν καταδείξει και προηγούμενα πορίσματα δεν υπήρξε κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Άλλωστε η «εικόνα» των ασιατικών δραστηριοτήτων δείχνει να απουσιάζει από τις αναθεωρημένες καταστάσεις.
Συνολικά, ο αναθεωρημένος ισολογισμός εμφανίζει τη Folli Follie με όγκο περίπου... 60% μικρότερο από αυτόν που εμφανιζόταν στην τελευταία (επίσημη) δημοσιευμένη χρήση του 2017, με το ενεργητικό να κινείται στο επίπεδο των 900 εκατ. ευρώ, έναντι 2 και πλέον δισ. ευρώ.
Με αυτές και δεκάδες άλλες παρατηρήσεις, το πιστοποιητικό εκδόθηκε από την πλευρά της PwC, με «αρνητική γνώμη» σχόλιο το οποίο αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του ελεγκτή, ότι οι καταστάσεις της Folli Follie δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα του ομίλου. Επιπρόσθετα, οι ελεγκτές εκφράζουν αμφιβολίες για τις δυνατότητες της εταιρείας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της. Πρόκειται για δύο δεδομένα που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά (και αρνητικά) τις διαδικασίες των προσεχών ημερών στην κατεύθυνση έγκρισης του προγράμματος λειτουργικής αναδιάρθρωσης που έχει διαμορφώσει η Folli στην κατεύθυνση υπαγωγής της στις διατάξεις του άρθρου 106 β του Νόμου 3588/2007.
Επί του παρόντος, ερώτημα παραμένει η στάση των ομολογιούχων – πιστωτών της Folli Follie που σήμερα διαφαίνεται πως παραμένουν η μόνη επιλογή η οποία μπορεί να «εγγυηθεί» μια επόμενη ημέρα στον όμιλο, στο πλαίσιο ακριβώς της διαδικασίας υπαγωγής στο άρθρο 106 β. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προς την πλευρά των ομολογιούχων θα προταθεί να δεχθούν ως «εγγύηση» τα μόνα υπαρκτά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου. Και μεταξύ άλλων τα ακίνητα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία (περιλαμβανομένων και των κεντρικών εγκαταστάσεων στον Αγ. Στέφανο), το κτήριο του Μινιόν, τις δεσμευμένες μετοχές της Dyfry και το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Links of London.
Το μείζον πρόβλημα της διαδικασίας αυτής είναι ότι η ακίνητη περιουσία της FFG,α ν και έχει αποτιμηθεί (παλαιότερα) από την Delloitte στο επίπεδο των 80 εκατ. Ευρώ (άλλες πληροφορίες αναφέρουν 100 εκατ.) παραμένει δεσμευμένη (με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες). Την ίδια στιγμή, και η Links of London βρίσκεται σε προβληματική κατάσταση με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη δρομολογείται πρόγραμμα περικοπών και περιστολής κόστους και εξετάζει τις επιλογές της σε συνεργασία με την Delloite. Επιπλέον, ένα άλλο «λαμπερό» asset, το 35,7% των μετοχών της FFG στα Αττικά Πολυκαταστήματα έχει περάσει στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας και των τριών βασικών μετόχων των Attica (Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης, Σγουμπόπουλος). Και η απόπειρα της οικογένειας Κουτσολιούτσου, να ελέγξει μέσω της Sportsdirect, το 25% που πέρασε στην Εθνική (σ.σ. η βρετανική εταιρεία φέρεται να είναι σε άμεση συνεννόηση με την οικογένεια) οδηγήθηκε σε αποτυχία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την «επόμενη ημέρα» της Folli Follie παραμένει ο «στραγγαλισμός» των εσόδων, αφού ο όμιλος, χάνει ένα-ένα τα δυνατά του χαρτιά που δεν είναι άλλα από τις μεγάλες εμπορικές αντιπροσωπείες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli, ο όμιλος έχει χάσει στο σύνολο 42 εμπορικά σήματα.
Από το χαρτοφυλάκιο της FF έχουν αποχωρήσει η αυστραλιανή φίρμα υποδημάτων UGG, η οποία πέρασε στον όμιλο Φάις, καθώς και οι φίρμες Ermenegildo Zegna, Guess Jeans, αλλά και η γαλλική φίρμα μαγιό Vilebrequin, οι οποίες αναζητούν πλέον άλλο μοντέλο διανομής. Πρόσφατα ήρθε το τέλος και στη συνεργασία με την Samsonite, ενώ σε εξέλιξη είναι και η σταδιακή αποδέσμευση (σ.σ. μόλις ολοκληρωθούν οι τρέχουσες συμβάσεις) της Nike και της Converse. Πρόκειται για εμπορικά σήματα τα οποία συνεισέφεραν περίπου το 50% των εσόδων της εταιρείας στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης.
Μείζον ερώτημα παραμένει και το μέλλον της FF Cosmetics που περιλαμβάνει τις συνεργασίες της Folli στον τομέα ομορφιάς και περιποίησης. Εκεί μεταξύ άλλων διατηρεί την αποκλειστική διανομή στην Ελλάδα των παγκοσμίων φήμης μαρκών της COTY. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων στην Ελλάδα από 7,5 εκατ. ευρώ το 2015 σε 21,5 εκατ. ευρώ το 2017. Η διοίκηση της Folli Follie μάλιστα στις εκτιμήσεις της που συμπεριλήφθηκαν στο αίτημα της εταιρείας για προστασία από τους πιστωτές τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβλεπε ότι τα έσοδα θα έφθαναν τα 27 εκατ. ευρώ το 2018.