Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, τα είδη ρουχισμού και πάσης φύσεως ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά, που πωλούνται πλέον ακριβότερα, είτε κατοικούμε στην Ευρώπη, είτε στις ΗΠΑ και την Ασία. Η οικοδομή είναι παντού στις πρώτες παράπλευρες επιπτώσεις των ενεργειακών αυξήσεων. Στην Ελλάδα, κατασκευαστές ενημερώνουν την περίοδο αυτή τους πελάτες τους, ότι τα κόστη των προς ανέγερση κατοικιών τους είναι απολύτως ενδεικτικά, καθώς η αγορά βιώνει μια από τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Τεχνικές εταιρείες εξηγούν ότι η οικονομική προσφορά που δίνουν στους αυριανούς τους πελάτες για ανέγερση κατοικίας θα είναι δεσμευτική, μόνο εφόσον τους προκαταβάλουν το 50% της αξίας για την αγορά πρώτων υλών.
Στην παρούσα φάση, το αλουμίνιο κινείται σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν εδώ και μια 15ετία, ενώ μόνο το τελευταίο εξάμηνο, η αύξηση φτάνει το 35% και από τις αρχές Οκτωβρίου το 10%. Στην ξυλεία, οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ την ίδια τροχιά ακολουθούν όλα τα οικοδομικά υλικά, από την άμμο, το χαλίκι, το τσιμεντο μέχρι τα χρώματα, λόγω της εκτίναξης των μεταφορικών. Ο «πληθωρισμός» έχει χτυπήσει για τα καλά το κόστος κατασκευής - τον Αυγουστο έτρεχε με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή- σε μια περίοδο που η οικοδομή ανακάμπτει, πυροδοτώντας προβληματισμό.
Τόσο για την διατήρηση της δυναμικής στην αγορά ακινήτων, όσο και για τους χιλιάδες εκείνους ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και για τους οποίους τρέχει ήδη η περίοδος υλοποίηση των παρεμβάσεων. Ιδιοκτήτες που έχουν περιθώριο ενός έτους για να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις τις οποίες έχουν ενσωματώσει στον φάκελό τους, προκειμένου να εκταμιευθεί η επιδότηση και τώρα βλέπουν τους αρχικούς τους προϋπολογισμούς να ανατρέπονται.
Τα μηνύματα ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά έρχονται από παντού, ειδικά από τις πιο οργανωμένες αγορές, όσον αφορά τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων. Σύμφωνα με την αμερικανική ένωση κατασκευαστών (National Association of Home Builders), τον Σεπτέμβριο, οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών ήταν κατά 11,3% υψηλότερες από τον Ιανουάριο. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι την ίδια περίοδο του 2020, οι τιμές είχαν αυξηθεί μόνο 4,4% κατά την ίδια περίοδο του 2020. Αν και οι τιμές στη μαλακή ξυελία που τους προηγούμενους μήνες είχαν εκτιναχθεί, τώρα αποκλιμακώνονται, εντούτοις, ο σύνθετος δείκτης (FLCP) που περιλαμβάνει σειρά υλικών, έχει αυξηθεί κατά 36% έναντι του Αυγούστου. Ενδειξη, σύμφωνα με την αμερικανική ένωση κατασκευαστών, ότι επίκειται νέα αύξηση στην ξυλεία τον Οκτώβριο. Επίσης αύξηση 5% κατέγραψαν το Σεπτέμβριο και οι τιμές στο χάλυβα.
Τα πάντα ξεκίνησαν το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας, τότε που η μια χώρα μετά την άλλη κατέβαζε ρολά στις οικονομίες τους και έτσι οι ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάζονταν με τη σειρά τους να ακυρώσουν εκατοντάδες δρομολόγια. Από το δεύτερο εξάμηνο όμως του 2020, με το που ανέκαμψε η ζήτηση από τη Δύση για προϊόντα κατασκευασμένα στην Ασία, οι ναύλοι εκτοξεύτηκαν. Ακόμη και σήμερα, οι όγκοι παραγγελιών είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτεροι από εκείνους που μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά τα terminals. Αποτέλεσμα η συμφόρηση στα λιμάνια να δημιουργεί έναν δεύτερο γύρο αύξησης τιμών λόγω των τελών αποζημίωσης για τους μεγαλύτερους χρόνους αναμονής.
Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Σύμφωνα με την National Association of Home Builders, η μηνιαία αύξηση στα κόστη κατασκευής ενός νέου σπιτιού είναι η μεγαλύτερη ιστορικά από το 1947. Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μηνιαία αύξηση ήταν το 5,4% του 2018.