Του Απόστολου Σκουμπούρη
Αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου κρίνεται στα δικαστήρια η τύχη της εταιρείας Alpha Grissin. Η πάλαι ποτέ ισχυρή εμπορική αλυσίδα με την πολυσχιδή δραστηριότητα που έχει εξελιχθεί σε σκιά του εαυτού της, κινδυνεύει είτε να προστεθεί ως ένας ακόμη κρίκος στη μακρά αλυσίδα των επιχειρηματικών χρεοκοπιών, είτε να τεθεί σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης προκειμένου οι πιστωτές της να αναλάβουν εκείνες τα ηνία και να εκποιήσουν ταχύτερα τα περιουσιακά της στοιχεία.
Σε μια κίνηση που οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της χαρακτηρίζουν ως "αμυντική", οι μέτοχοι της Alpha Grissin υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με στόχο να διασφαλιστούν έναντι των πιστωτών (τράπεζες και προμηθευτές) στους οποίους έχουν δημιουργήσει χρέη άνω των 35 εκατ. ευρώ.
Παραδόξως, οι μέτοχοι της εταιρείας - οικογένεια Γκρίσιν - θεωρούν πως παρά τις αλλεπάλληλες αρνητικές χρήσεις, τις συσσωρευμένες ζημιές και την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, πως η Alpha Grissin είναι βιώσιμη.
Έτσι, μέσω του αιτήματος πτώχευσης διεκδικούν ευρεία αναδιάρθρωση των δανείων τους κατά τρόπο που και οι ίδιοι να παραμείνουν στο παιχνίδι και η εταιρεία να συνεχίσει να υφίσταται επιχειρηματικά.
Το ίδιο θεωρεί και η έταιρη μεγαλομέτοχος της (11,24%) εταιρεία Intrakat η οποία, όμως, από την πλευρά της δεν ενέκρινε την πρόταση για υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα.
Τι δηλώνει ο Αλιόσα Γκρίσιν στο Liberal
«Ουσιαστικά βρεθήκαμε αμυνόμενοι, ήταν μια κίνηση προστασίας, η εταιρεία μας είναι αποδεδειγμένα βιώσιμη, δε χρωστάει ούτε cent στο δημόσιο, σε ασφαλιστικά ταμεία ή σε εργαζόμενους. Ούτε κούρεμα των δανείων μας ζητήσαμε ποτέ, απλώς αναδιάρθρωση στον τρόπο αποπληρωμής ώστε να διευκολυνθούμε στην εξυπηρέτησή τους».
Αυτό δηλώνει στο Liberal ο κ. Aliossa Grissin, πρόεδρος της εισηγμένης, καταθέτοντας τη δική του εκδοχή για τις εξελίξεις που έφεραν σε αδιέξοδο την εταιρεία και έχουν οδηγήσει σε ρήξη τις σχέσεις του με τις πιστώτριες τράπεζες προς τις οποίες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος ισχυρίζεται πως «δεν είμαστε ούτε στρατηγικοί κακοπληρωτές, ούτε μη συνεργάσιμοι, προσφέραμε τα πολλά ακίνητά μας του εξωτερικού ως εχέγγυα, αλλά πέσαμε σε τοίχο».
Όπως σημειώνει ο κ. Grissin, «η εταιρεία ήταν συνεργάσιμη και είχε πρόθεση και ειλικρινή διάθεση να αποπληρώσει εντόκως σε μετρητά άνω του 60% του χρέους και τα υπόλοιπα χωρίς κούρεμα να μετατραπούν σε convertible bonds (ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές).
Επίσης για την υλοποίηση της συμφωνίας η εταιρεία πρόσφερε ως εξασφάλιση όλα τα ακίνητα του ομίλου σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας», τονίζει ο νεαρός επιχειρηματίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της συζήτησης για αναδιάρθρωση του χρέους της οι ενδιαφερόμενες τράπεζες διευθέτησαν όπως η εταιρεία Deloitte να προβεί σε μελέτη και αποτύπωση μελέτης βιωσιμότητας και επιχειρηματικού πλάνου της επιχείρησης (IBR).
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Grissin «το προτεινόμενο προς τις τράπεζες σχέδιο ήταν υλοποιήσιμο και η εταιρεία βιώσιμη και αναπτυσσόμενη υπό την προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού».
Όπως τονίζει ο κ. Grissin, «η εταιρεία μάλιστα τόσο το 2015 όσο και το 2016 είχε υπερβεί τις προβλέψεις που αναφέρονταν στο εν λόγω IBR με συνεχή άνοδο εργασιών και θετικών EBITDA, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Ο ίδιος σημειώνει ότι η εταιρεία είναι απόλυτα βιώσιμη όταν σήμερα το 80% των αναδιαρθρωμένων δανείων δεν εξυπηρετούνται!
Τι επιπτώσεις θα έχει το κλείσιμο της εταιρείας
Όπως τονίζει ο κ. Grissin η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, οι προμηθευτές την εμπιστεύονται μετά από 35 χρόνια συνεργασίας. Όμως, αν συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της απαξίωσης τότε ασφαλώς θα υπάρξουν πιο δυσμενείς εξελίξεις.
Μετά την έγκριση από τη γενική συνέλευση των διαδικασιών πτώχευσης, όπως προαναφέρθηκε, αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Σύμφωνα με την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρεία στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η Alpha Grissin έχει συνολικές οφειλές ύψους 34,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 25,4 εκατ. ευρώ τα οφείλει στις τράπεζες, 7,4 εκατ. ευρώ σε εταιρεία leasing (Eurobank Leasing) και 1,5 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές.
Εξ αυτών, έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από δανειακές συμβάσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες το ποσό των 11,1 εκατ. ευρώ, ενώ από μακροπρόθεσμες δανειακές συμβάσεις (ομολογιακά δάνεια) 14,3 εκατ. ευρώ.
Εισαγωγή στο Χ.Α.
Η Alpha Grissin εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 20 Απριλίου του 2004 στην τότε… ΝΕΧΑ (Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά) και για κάποια χρόνια είχε μια τροχιά που πιθανότατα δικαίωνε την εισαγωγή της στην αγορά.
Όμως, ήδη από το 2009-2010 η εταιρεία αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, αρχίζοντας να βγάζει ζημιές τις οποίες ουδέποτε μπόρεσε να «τακτοποιήσει», παρ' ότι προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων της, φεύγοντας από τον κλάδο των κλιματιστικών.
Τα τελευταία χρόνια, η μείωση των πωλήσεων σε βασικούς τομείς εργασιών λόγω επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα, σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό και το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησής του, δυσχέραναν σημαντικά την προσπάθεια της διοίκησης.
Η μετοχή βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης από την Τρίτη 18 Απριλίου 2017, μετά από απόφαση της διοίκησης του Χ.Α., μετά την ενημέρωση της εταιρείας για την πρόθεση κήρυξης σε πτώχευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίησή της στο Χ.Α. έχει κατέλθει μόλις στα 208.181 ευρώ, όντας από τις μικρότερες στην αγορά.