Την 12η Αυγούστου, η Palantir (PLTR NYSE) ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του πιο πρόσφατου τριμήνου. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, αρκετά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που παρακολουθούν την εταιρεία. Ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 376 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 49% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αρκετά πάνω από τα 356 εκατομμύρια που ήταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών.
Καλύτερη του αναμενομένου θα είναι και η πορεία της εταιρείας στο τρέχον τρίμηνο, αφού ο κύκλος εργασιών, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, θα φθάσει τα 385 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 33% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Από πλευράς κερδοφορίας, η συζήτηση δεν έχει μεγάλο νόημα, αφού ανεξάρτητα από το λογιστικό πρότυπο που χρησιμοποιεί κανείς μιλάμε για πολύ μικρά ποσά.
Η πολύ καλή πορεία της εταιρείας οφείλεται σε ένα βαθμό στην ζήτηση που προκάλεσε η έλευση της πανδημίας για τα προϊόντα της. Όπως είναι γνωστό, η Palantir φτιάχνει λογισμικό και παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων, σε κυβερνήσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, κυρίως προς κυβερνήσεις.
Η ανάγκη που δημιουργήθηκε για ανάλυση των θλιβερών αριθμητικών δεδομένων της πανδημίας, τον αριθμό των κρουσμάτων, των ασθενών, των θανάτων και αργότερα των εμβολιασμών κ.λ.π., έδωσε στον κύκλο εργασιών της μία μεγάλη ώθηση που ακόμα συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή όμως, πολύ καλά πήγαν και οι δουλειές με ιδιωτικές εταιρείες.
Τα πολύ καλά αποτελέσματα οδήγησαν την μετοχή σε σημαντική άνοδο την προηγούμενη Πέμπτη, αφού η μετοχή πήρε 15% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Μέρος της σημαντικής ανόδου οφείλεται σίγουρα και στις μεγάλες αγορές που έκαναν τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ARK.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Barron’s, τα διάφορα ETF του γκρουπ που διευθύνει η Κάθι Γουντ αγόρασαν τουλάχιστον 5,6 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 139 εκατομμυρίων δολαρίων, σε εκείνη την συνεδρίαση.
Πέρα όμως από τα οικονομικά αποτελέσματα και την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την συνέχεια, οι ανακοινώσεις της εταιρείας περιείχαν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, και ίσως αξιοπερίεργα, στοιχεία. Βέβαια, η Palantir έχει συνηθίσει τους επενδυτές στα παράξενα και αμφιλεγόμενα, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον βασικό μέτοχο και συνιδρυτή της, τον Πίτερ Τιλ.
Όντας ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στον χώρο της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια έχει χωρίσει τον δρόμο του από αυτόν των πιο πολλών συναδέλφων του της Silicon Valley. Είναι από τους ελάχιστους που έχουν συντηρητικές πολιτικές απόψεις, ίσως ο μοναδικός που υποστήριξε ανοικτά τον προηγούμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Μη αντέχοντας το υπερβολικά «φιλελεύθερο» πολιτικό κλίμα της Καλιφόρνιας, και τους πολύ υψηλούς φόρους, μετέφερε την έδρα της Palantir στο Ντένβερ της πολιτείας του Κολοράντο.
Γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και λόγω του ότι η Palantir συνεργάζεται με πάρα πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στην ανάλυση δεδομένων που χρησιμοποιούνται από αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως δεν είναι ο αγαπημένος του τεχνολογικού κατεστημένου και μεγάλου μέρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ, αλλά και εκτός αυτών.
Η Wall Street όμως είναι πιο κυνική και δεν ασχολείται τόσο με ιδεολογικά ζητήματα. Αυτό που έχει ενοχλήσει πολλούς επενδυτές, είναι το καταστατικό της επιχείρησης, το οποίο λίγο πολύ προβλέπει πως ο Τιλ, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Άλεξ Καρπ και άλλους συνεργάτες τους, θα μπορούν να ελέγχουν το 49,99% των δικαιωμάτων ψήφου της επιχείρησης ακόμα και αν πουλήσουν σχεδόν όλες τις μετοχές τους.
Ας έρθουμε όμως στα πιο πρόσφατα ενδιαφέροντα, και κάπως περίεργα, που μάθαμε από την εταιρεία. Προκειμένου να προωθήσει τις πωλήσεις της, και να αποκτήσει νέους πελάτες, έχει ξεκινήσει επενδύσεις περίπου 330 εκατομμυρίων δολαρίων, σε αρκετές μικρές ανερχόμενες τεχνολογικές επιχειρήσεις.
Κάποιες από αυτές είναι τύπου start up που έχουν ξεκινήσει από πρώην στελέχη της και άλλες βρίσκονται στην διαδικασία εισαγωγής τους σε χρηματιστήρια με την μέθοδο της απορρόφησής τους από τις εταιρείες οχήματα που συνήθως αποκαλούμε SPAC. Η επένδυση σε αυτές τις επιχειρήσεις γίνεται με την υπόσχεση, από την μεριά τους, να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον τις υπηρεσίες της Palantir.
Αυτή η πρακτική, που έγινε γνωστή για πρώτη φορά πριν τρεις μήνες και ευλόγως προκάλεσε αρκετά σχόλια απορίας και αμφισβήτησης, δεν είναι και πολύ συνηθισμένη και δεν είναι και καθόλου σίγουρο πως θα φέρει αποτελέσματα, αφού οι εταιρείες στις οποίες επενδύει μπορεί και να μην προχωρήσουν.
Φαίνεται όμως πως το μεγάλο απόθεμα μετρητών που διαθέτει αυτή την στιγμή η εταιρεία, περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνει την διοίκηση να νοιώθει πως μπορεί να πειραματιστεί λίγο.
Αυτό όμως που πραγματικά έκανε μεγάλη εντύπωση, και κέντρισε και το ενδιαφέρον του Liberal Markets (Τα μεγάλα παιδιά ξεκινούν τις αγορές σε ράβδους χρυσού) ήταν τα «χρυσά νέα» της εταιρείας. Σε μία παράγραφο που ήταν «χωμένη» μέσα στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, πληροφόρησε τους επενδυτές πως έχει ήδη αγοράσει ράβδους χρυσού των 100 ουγγιών, συνολικής αξίας (υποθέτουμε κατά την αγορά τους) 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πέρα από αυτό, σε μία άλλη «κρυμμένη» παράγραφο, μάθαμε πως η Palantir είναι διατεθειμένη να δεχθεί χρυσό σε φυσική μορφή σαν μέσο πληρωμής από τους πελάτες της. Υπενθυμίζουμε πως σε προηγούμενη ενημέρωση της, η εταιρεία είχε πει πως θα μπορούσε να δεχθεί και Bitcoin σαν μέσο πληρωμής.
Λίγο μετά την ανακάλυψη των κρυμμένων «χρυσών νέων» από το Barron’s, η διοίκηση διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής κανένας πελάτης δεν έχει καλύψει υποχρεώσεις του προς την εταιρεία με χρυσό ή Bitcoin. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η αιτιολόγηση της απόφασης της διοίκησης να αγοράσει χρυσό, και μάλιστα σε φυσική μορφή, ο οποίος φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος στις Βορειανατολικές ΗΠΑ.
Ο Σίαμ Σάνκαρ, από τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της εταιρείας, δήλωσε πως η επένδυση αυτή είναι μέρος του σχεδίου της επιχείρησης για προστασία της από πιθανά γεγονότα τύπου «μαύρου κύκνου». Δεν ξέρουμε τι ακριβώς φοβούνται ο Καρπ, ο Τιλ και οι συνεργάτες τους, προφανώς και οι ίδιοι δεν ξέρουν, αφού εξ ορισμού η φύση ενός «μαύρου κύκνου» δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.
Αυτό όμως μας κάνει να θυμηθούμε πως η Palantir είναι ίσως η μοναδική επιχείρηση που είναι εισηγμένη σε μεγάλο χρηματιστήριο και έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν κάνει και δεν πρόκειται να κάνει καμία δουλειά στην Κίνα ή για την Κίνα.
Από αυτό ίσως να μπορούμε να πάρουμε μία ιδέα για τους φόβους της παρέας της Palantir.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.