Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το οικονομικού εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού που απειλεί με βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία, ενώ είναι πολύ κοντά στη λήψη ενός νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά μπορεί να είναι καθ' όλα αναγκαία, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι δεν μεταφράζονται σε απώλεια εσόδων για την πραγματική οικονομία συρρικνώνοντας το ΑΕΠ των τοπικών κοινωνιών ακόμα και της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της ματαίωσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα της απασχόλησης καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν. Μάλιστα δεν αποκλείεται τα μέτρα όχι απλά να είναι στοχευμένα σε κλάδους της οικονομίας που υπέστησαν τεράστιες ζημιές, όπως ο τουρισμός, αλλά να αφορούν ακόμη και ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας όπου η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί και επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε λουκέτο.
Το δεύτερο κύμα της πανδημικής κρίσης ήρθε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περίμενε η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια στιγμή όπου η στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων στον προϋπολογισμό έχει αρχίσει να υποχωρεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου ώστε να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς το «μαξιλάρι» των εσόδων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έχει πέσει στα 33 δισ. ευρώ από 37 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.
Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τη νύχτα σε πολλές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο γενίκευσης των μέτρων, ακόμα και της επιβολής περισσότερων lockdown και αυξάνουν τις αβεβαιότητες για την πορεία του προϋπολογισμού που έχει ήδη εκτροχιαστεί.
Ο λογαριασμός της ζημιάς έχει ξεπεράσει τα 9,36 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, ενώ σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζουν οι εισπράξεις του Αυγούστου μετά τις χαμηλές πτήσεις των εσόδων από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες. Η πυξίδα του ελλείμματος διευρύνεται ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής για το Ταμείο Ανάκαμψης Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστηρίζει πλέον ότι τα προβλήματα θα συνεχισθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο του Τουρισμού και τις επιπτώσεις στα έσοδα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για το φετινό έλλειμμα, υπολογίζοντας ότι θα «κλείσει» λίγο πιο πάνω από το 4%. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο που θα έχουν μία πληρέστερη εικόνα απ’ όλα τα μέτωπα (τουρισμός, λιανεμπόριο, εξαγωγές), οι υπολογισμοί θα γίνουν σε άλλη βάση, προκειμένου να κατατεθεί το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021.