Για τις προοπτικές της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, οι οποίες δείχνουν εξαιρετικά θετικές και μπορούν να αποτελέσουν το μοντέλο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ελλάδας, μιλά στον Φιλελεύθερο η διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, Χριστίνα Ακουρή.
1. Πώς συνδέεται μια ιστορική επιχείρηση 87 ετών, όπως η Παπαστράτος, με την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα; Θεωρείτε πως οι startups μπορούν να αποτελέσουν έναν βραχίονα της σημερινής οικονομίας;
Πιστεύω πως οι προοπτικές για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα είναι εξαιρετικά θετικές. Η παγκόσμια τάση δείχνει ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει τη «μαγιά» για να μπει σε αυτή τη διαδρομή. Γύρω μας υπάρχουν νέοι άνθρωποι με γνώσεις, καινοτόμες ιδέες και πάθος για δημιουργία. Αποτελούν ένα πραγματικό «εθνικό κεφάλαιο», που πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Ως εταιρεία, αναγνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας δεν έχει μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική διάσταση, ειδικά σήμερα, που το brain drain συνεχίζει να αποτελεί μια ανοικτή πληγή για τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που η Παπαστράτος έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, βασικός πυλώνας του οποίου είναι η δημιουργία νέων οικονομικών προοπτικών, μέσω προγραμμάτων για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Επιπλέον, αυτή την περίοδο αισθανόμαστε κι εμείς ως startup. Μια startup ετών 87! Ο πρόσφατος ριζικός μετασχηματισμός της εταιρείας (να θυμίσω ότι πρόσφατα σταματήσαμε να παράγουμε τσιγάρα και, επενδύοντας στην καινοτομία και την τεχνολογία, έχουμε στραφεί σε μια νέα γενιά καπνικών προϊόντων) έχει φέρει μια δημιουργική ανατροπή σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας μας, η οποία πλέον προσομοιάζει σε πολλά σημεία αυτής των startup εταιρειών.
2. Είναι αρκετή μια ιδέα για την επιτυχία των startups;
Οι ιδέες είναι η σπίθα. Για να ανάψει η φλόγα χρειάζεται οξυγόνο, δηλαδή ένα περιβάλλον που θα σου επιτρέψει να αναπτυχθείς, να γίνεις εξωστρεφής, ανταγωνιστικός. Τα προβλήματα που συναντά μια startup δεν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που αντιμετωπίζει μια παραδοσιακή επιχείρηση, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης, η υψηλή φορολόγηση και η γραφειοκρατία. Εξίσου σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία είναι οι επιχειρηματικές δεξιότητες. Μπορεί να έχεις την πιο ανατρεπτική ιδέα αλλά να μη γνωρίζεις πώς θα την κάνεις πραγματικότητα, πώς θα βγεις έξω στην αγορά. Σε αυτά τα θέματα έρχεται να απαντήσει και να βοηθήσει το Disrupt Greece με τα εργαλεία που προσφέρει στους συμμετέχοντες.
3. Τι ακριβώς είναι το Disrupt Greece και ποιος είναι ο ρόλος της Παπαστράτος σε αυτό;
To Disrupt Greece είναι ένας κύκλος καινοτομίας για τις ελληνικές startups που ξεκίνησε το 2017, με στόχο να ενδυναμώσει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Η ονομασία του περιγράφει ακριβώς αυτό που φιλοδοξεί να κάνει: Να ταράξει τα νερά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, φέρνοντας στο προσκήνιο τις startups. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πλατφόρμα που βοηθά τις καινοτόμες ιδέες να μετουσιωθούν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται με τρεις τρόπους κυρίως: την οικονομική ενίσχυση, τη δικτύωση και την παροχή γνώσεων. Η επιτυχία του περσινού διαγωνισμού ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 51 ομάδες συμμετείχαν μετά την πρώτη αξιολόγηση, διεκδικώντας έπαθλα και υπηρεσίες αξίας 100.000 ευρώ. Από ό,τι φαίνεται ο φετινός κύκλος θα έχει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Η Παπαστράτος για δεύτερη χρονιά έχει τη χαρά να βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της μεγάλης προσπάθειας ως στρατηγικός συνεργάτης του Disrupt Greece.
4. Ποιος είναι φέτος ο στόχος του Disrupt Greece;
Ο στόχος φέτος είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την πλατφόρμα, αναδεικνύοντας τη νεοφυή επιχειρηματικότητα σε πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε να μεγαλώσουμε τη startup κοινότητα, να την κάνουμε πιο ισχυρή. Γι'' αυτόν τον λόγο, στη φετινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, εστιάζουμε στο μέλλον της εργασίας, έτσι όπως διαμορφώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και στη στενότερη σύνδεση των νεοφυών επιχειρήσεων με την αγορά. Πιστεύουμε ότι οι νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με την καινοτομία, το ταλέντο και την ευελιξία που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές startups μπορούν, όχι μόνο να επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά να ανοίξουν νέους δρόμους για ολόκληρη τη χώρα.
* Ο διαγωνισμός καινοτομίας Disrupt Greece θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Για περισσότερες πληροφορίες www.disruptgreece.com
** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ειδικό ένθετο του Φιλελεύθερου για τις startups στις 16 Ιουλίου