Η οικονομία της Ιαπωνίας βυθίστηκε βαθύτερα στη χειρότερη μεταπολεμική της ύφεση στο β΄ τρίμηνο του έτους, καθώς η πανδημία προκάλεσε μεγαλύτερη διαταραχή στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας το δύσκολο έργο που περιμένει τον νέο πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να αποφύγει ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση.
Και άλλα δεδομένα τονίζουν τον βαθμό δυσκολίας, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και οι μισθοί μειώθηκαν τον Ιούλιο παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη συρρικνώθηκε κατά 28,1% σε ετήσια βάση στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, ξεπερνώντας την αρχική πρόβλεψη για συρρίκνωση της τάξης του 27,8%, όπως φάνηκε από τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, σημειώνοντας την βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση.
Τα δεδομένα αυτά ασκούν πίεση στον νέο πρωθυπουργό της χώρας, που θα εκλεγεί από το κυβερνόν κόμμα στις 14 Σεπτεμβρίου, να λάβει δραστικότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες αν αναλάβει την ηγεσία της χώρας.
Η κυβέρνηση έχει έως τώρα εξαγγείλει ένα πακέτο μέτρων τόνωσης ύψους 2 τρις. δολαρίων, που προστίθεται σε ένα ενισχυμένο πρόγραμμα χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία επηρέασε πολλούς κλάδους της οικονομίας, με επιχειρήσεις όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Honda Motor να προβλέπουν μείωση 68% του ετήσιου λειτουργικού κέρδους.
Η ιαπωνική οικονομία έχει δείξει κάποια σημάδια αναζωογόνησης έπειτα από τρία συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, με τη βιομηχανική παραγωγή να επιταχύνεται τον Ιούλιο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων προβλέπουν ανάπτυξη της τάξης του 3,3% μόνο για το επόμενο έτος, και το τόσο το παγκόσμιο όσο και το εγχώριο κλίμα οδηγούν τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα θα είναι για την Ιαπωνία αργή και δύσκολη.