"Στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη ένα ''κυνήγι μαγισσών'' κατά του διεθνούς φήμης οικονομολόγου Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος το 2010 είχε το θάρρος, ως πρόεδρος της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, να δηλώσει στην Eurostat ότι οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί της Ελλάδας για το 2009 είχαν παραποιηθεί”, αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore.
Σύμφωνα με το άρθρο του Vittorio Da Rold, η δικαστική υπόθεση, μετά την καταδίκη του Γεωργίου σε δύο χρόνια με αναστολή, έχει γίνει καυτό πολιτικό ζήτημα και λόγος αντιπαράθεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υπερασπίζεται τις ενέργειες του Γεωργίου, και της Αθήνας.
Η “μονομαχία” αυτή έρχεται την ώρα που η Ελλάδα έχει μόλις βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και επέστρεψε στην αγορά ομολόγων. Στην Ελλάδα υπάρχει μια αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της κυβέρνησης", υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
"Η υπόθεση απειλεί να υπονομεύσει το δρόμο της σκληρής ελληνικής εξυγίανσης διότι θεωρείται ως μια σπασμωδική κίνηση του παλιού εκείνου πολιτικού κατεστημένου που συνδέεται με τους ολιγάρχες και αναζητεί ένα εξιλαστήριο θύμα για την ελληνική οικονομική καταστροφή σε απίθανες συνωμοσίες αλλά δεν αναγνωρίζει τα δικά του σφάλματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία". "Όμως κάθε δικαστική αθώωση ακολουθείται πάντα από νέο κεφάλαιο κατηγοριών ως ένα σύγχρονο αντίγραφο του μύθου του Σίσυφου", συμπληρώνει ο αρθρογράφος.
Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, "η υπόθεση Γεωργίου βγήκε γρήγορα από τα όρια της εθνικής πολιτικής και είδε την κινητοποίηση υπέρ αυτού πολλών συνάδελφων του οικονομολόγων. Μερικοί τον έχουν βοηθήσει και να πληρώσει τα έξοδα της υπεράσπισής του".
Τέλος, αναφέρεται πως "άλλη μια φορά παίζεται στην Αθήνα ένας πόλεμος δι'' αντιπροσώπων μεταξύ φεντεραλιστών και οπαδών της εθνικής κυριαρχίας, πολύ μεγαλύτερος από τη μεσογειακή αυτή χώρα, γύρω από την τύχη και τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα όρια των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών. Η Αθήνα και η κυβέρνησή της πρέπει τάχιστα να αναγνωρίσουν τον Γεωργίου ως έντιμο λειτουργό του κράτους ο οποίος έπραξε το καθήκον του και να του καταβάλουν το κόστος των δικαστικών δαπανών”.
Σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ, τονίζεται πως “η ΕΕ, από την πλευρά της, πρέπει σθεναρά να καταστήσει κατανοητό ότι το να έχουμε στην τσέπη το ίδιο νόμισμα σημαίνει σεβασμό των ίδιων κανόνων διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά σε όλο το εύρος τους. Χωρίς την ενθάρρυνση φανατισμών ούτε αυτο-απαλλακτικών θεωριών συνωμοσίας. Διαφορετικά η Αθήνα θα χάσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της, που μόλις κατάφερε να ανακτήσει".