Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, δήλωσε ότι η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει «να κάνει μια μείωση περίπου 10% στο προσωπικό», σύμφωνα με ένα email που εστάλη σε στελέχη την Πέμπτη.
H εταιρεία στα τέλη του 2021 απασχολούσε σχεδόν 100.000 ανθρώπους.
Σύμφωνα με το Reuters, στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τίτλο «παύση όλων των προσλήψεων παγκοσμίως», αναφέρει: «Έχω πολύ άσχημο προαίσθημα για την οικονομία».
Σημειώνεται ότι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές η μετοχή της Tesla υποχωρεί κατά 2,9% ενώ νωρίτερα βρέθηκε να χάνει μέχρι και 3,7%.
Ο Ίλον Μασκ είχε ζητήσει από τους υπαλλήλους της εταιρείας να επιστρέψουν στο γραφείο ή να φύγουν, σύμφωνα με ένα email που εστάλη στους υπαλλήλους το βράδυ της Τρίτης και είδε το Reuters.
«Όλοι στην Tesla πρέπει να περνούν τουλάχιστον 40 ώρες στο γραφείο την εβδομάδα», ανέφερε το email. «Εάν δεν εμφανιστείτε, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί».
Ένας από τους followers του Μασκ στο Twitter δημοσίευσε ένα άλλο email που προφανώς έστειλε ο Μασκ σε στελέχη ζητώντας τους να εργάζονται στο γραφείο για τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα ή να «αποχωρήσουν από την Tesla».
Σε απάντηση σε αυτό το tweet, ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος συμφώνησε να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο του Twitter σε μια συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε: «Θα πρέπει να προσποιούνται ότι εργάζονται κάπου αλλού».
Ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας αντιστέκονται στις προσπάθειες να τους πείσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους στην Καλιφόρνια, όπου βρίσκεται ένα από τα εργοστάσια της Tesla, καθώς παρατηρείται αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού.
Τον Μάιο του 2020, ο Μασκ άνοιξε ξανά ένα εργοστάσιο της Tesla στο Φρεμόντ, αψηφώντας τα μέτρα περιορισμού της κομητείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ο Μασκ επίσης την Πέμπτη ενεπλάκη σε μια διαμάχη στο Twitter με τον δισεκατομμυριούχο τεχνολογίας της Αυστραλίας και συνιδρυτή της Atlassian, Σκοτ Φαρκουχάρ, ο οποίος επέκρινε την οδηγία σε μια σειρά από tweets χαρακτηρίζοντας την "σαν κάτι από τη δεκαετία του 1950".
Ο Μασκ απάντησεότι "Οι υφέσεις εξυπηρετούν μια ζωτική λειτουργία οικονομικής εκκαθάρισης" ως απάντηση σε ένα tweet του Φαρκουχάρ που ενθάρρυνε τους υπαλλήλους της Tesla να εξετάσουν τις απομακρυσμένες θέσεις εργασίας της δικής του εταιρείας.
Στα τέλη Μαΐου, όταν ρωτήθηκε από έναν χρήστη του Twitter εάν η οικονομία πλησίαζε σε ύφεση, ο Μασκ είχε σχολιάσει: "Ναι, αλλά αυτό είναι πραγματικά καλό. Βρέχει χρήματα για τους ανόητους για πάρα πολύ καιρό. Κάποιες χρεοκοπίες πρέπει να συμβούν".
«Οικονομικός τυφώνας»
Ο Ίλον Μασκ πάντως δεν είναι ο μόνος που έχει κακό προαίσθημα για την οικονομία και προετοιμάζει την εταιρεία του για δύσκολες μέρες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, ανακοίνωσε χθες επίσης ότι προετοιμάζει τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ για έναν «οικονομικό τυφώνα» και συμβουλεύει τους επενδυτές να κάνουν το ίδιο.
«Ξέρετε, είπα ότι υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας, αλλά θα το αλλάξω… είναι τυφώνας», είπε ο Ντάιμον μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη. Αν και οι συνθήκες φαίνονται «καλές» αυτή τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει αν ο τυφώνας είναι «μικρός ή υπερθύελλα Σάντι», πρόσθεσε.
«Η JPMorgan προετοιμάζεται και θα είμαστε πολύ συντηρητικοί με τον ισολογισμό μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ξεκινώντας από τα τέλη του περασμένου έτους με γνωστά ονόματα τεχνολογίας, οι μετοχές έχουν χτυπηθεί καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος της Federal Reserve. Ο πληθωρισμός που βρίσκεται πλέον σε υψηλά πολλών δεκαετιών, και επιδεινώθηκε από τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την πανδημία του κορονοϊού, έχει σπείρει φόβο ότι η Fed θα οδηγήσει ακούσια την οικονομία σε ύφεση καθώς καταπολεμά τις αυξήσεις των τιμών.
«Αυτή τη στιγμή, έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά, όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να το χειριστεί», είπε ο Ντάιμον. «Αυτός ο τυφώνας είναι εκεί έξω και έρχεται προς το μέρος μας».
«Η απόλυση εργαζομένων δεν είναι η καλύτερη αντίδραση»
«Το κακό προαίσθημα του Μασκ το συμμερίζονται πολλοί άνθρωποι», δήλωσε στο Reuters ο Κάρστεν Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ολλανδική τράπεζα ING. «Μιλάμε για στασιμότητα και μια παγκόσμια οικονομία που πρέπει να περάσει από σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η απανθρακοποίηση, η αποπαγκοσμιοποίηση και η προσαρμογή στις παλαιότερες κοινωνίες». "Αλλά δεν μιλάμε για παγκόσμια ύφεση. Αναμένουμε πάγωμα της παγκόσμιας οικονομίας προς το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ θα παγώσουν, ενώ η Κίνα και η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανακάμψουν», προσθέτει
Επισημαίνει ωστόσο ότι "Η απόλυση εργαζομένων δεν είναι η καλύτερη αντίδραση. Θα χρειαστούμε ειδικευμένους εργάτες περισσότερο από ποτέ στο μέλλον. Αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε απόλυση και μετά σε προσλήψεις".