Μετά από μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη με μοχλό την κατανάλωση το 2021, η ελληνική οικονομία θα κινηθεί προς μια νέα κανονικότητα, όπου οι επενδύσεις θα αποκτήσουν πιο ορατό ρόλο, υποστηριζόμενες από εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρει σε ανάλυσή της η ING. H ολλανδική τράπεζα σημειώνει παράλληλα πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της ελληνικής το 2022 έχει να κάνει από την αβέβαιη επίδραση του ταχέως αυξανόμενου πληθωρισμού στην ιδιωτική κατανάλωση.
Σύμφωνα με την ING, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός ήταν εντυπωσιακά ισχυρή καθώς με την πτώση 8,8% το 2020, η οικονομία σημείωσε σημαντικά κέρδη σε κάθε τρίμηνο το 2021, μοιάζοντας ανάκαμψη σχήματος V, η οποία προέκυψε από έναν συνδυασμό παραγόντων. Συγκεκριμένα, τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα ήταν αποτελεσματικά για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, με την απασχόληση να ξεπερνά τα επίπεδα της προ-Covid περιόδου και την ανεργία να μειώνεται στο 13% το 3ο τρίμηνο του 2021, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Σε αυτό το πλαίσιο, η προστασία της εργασίας επέτρεψε στους καταναλωτές να ξοδέψουν μέρος των αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του πανδημία, με τις πιο εμφανείς θετικές επιπτώσεις να καταγράφονται στα διαρκή αγαθά.
Στο μέτωπο του τουρισμού, η μερική άρση των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών αντικατοπτρίστηκε σε μια ισχυρή επιτάχυνση των εισερχόμενων τουριστικών ροών το 3ο τρίμηνο του 21ου έτους, οι οποίες ήταν στο επίκεντρο της σταθερής συμβολής των εξαγωγών υπηρεσιών στην αύξηση του ΑΕΠ.
Σημαντική ώθηση των επενδύσεων το 2022
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της ING, με τη σταδιακή κατάργηση των έκτακτων μέτρων στήριξης, το 2022 θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια μετάβαση προς μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη, με μεγαλύτερο ρόλο για τις επενδύσεις. Η διαδικασία θα βοηθηθεί αποφασιστικά από την εισροή επιχορηγήσεων και δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που διοχετεύονται κυρίως στον ψηφιακό και τον «πράσινο» τομέα. Στο σημείο αυτό η ING αναφέρει οι πόροι αυτοί θα πρέπει αρχικά να ενισχύσουν τη συνιστώσα των δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες είχαν υποστεί σοβαρές περικοπές κατά τις δημοσιονομικές προσαρμογές της τελευταίας δεκαετίας.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις, η ώθηση από τα κεφάλαια του RRF μπορεί να μην είναι απαραίτητα ομαλή, καθώς η δομή της ελληνικής οικονομίας, στην οποία εξακολουθούν να κυριαρχούν οι μικρές επιχειρήσεις, μπορεί να μην αντιπροσωπεύει το πιο γόνιμο περιβάλλον για σημαντικές επενδυτικές ροές. Ωστόσο, η βελτιωμένη οικονομική θέση των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών και οι ανθεκτικοί δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία, επισημαίνει η ING
O πληθωρισμός, μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2022
Σύμφωνα με την ING, o μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 τίθεται από την αβέβαιη επίδραση του ταχέως αυξανόμενου πληθωρισμού στην ιδιωτική κατανάλωση. Στην Ελλάδα, η αποπληθωριστική επίδραση της πανδημίας είχε διατηρήσει τον ετήσιο πληθωρισμό σε αρνητικό έδαφος έως τον Μάιο του 2021, υποστηρίζοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και, τελικά, την ιδιωτική κατανάλωση. Έκτοτε, ο πληθωρισμός αυξήθηκε, φθάνοντας στο 5,1% τον Δεκέμβριο του 2021, λόγω των ενεργειακής κρίσης, αλλά και των τροφίμων και ποτών, και των μεταχειρισμένων και νέων αυτοκινήτων. «Αναμένουμε ότι οι καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας θα αντιμετωπίσουν το σοκ, αλλά η πιο ήπια κατανάλωση φαίνεται πολύ πιθανή τουλάχιστον κατά το 1ο τρίμηνο του 22ου», αναφέρει η ING.
Η δημοσιονομική πολιτική γίνεται ουδέτερη
H ολλανδική τράπεζα σημειώνει ότι οι ισχυρές επιδόσεις ανάπτυξης το 2021 και η συνέχεια το 2022 αναμένεται να επιτρέψουν ουσιαστική βελτίωση στους δημόσιους λογαριασμούς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο στον προϋπολογισμό του 2022 μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,2% του ΑΕΠ, από 7,3% εκτιμώμενο το 2021. Αυτό αναμένεται να προέλθει από βελτιώσεις στα φορολογικά έσοδα και από τη σταδιακή κατάργηση της προσωρινής δημοσιονομικής τόνωσης, με ουδέτερη δημοσιονομική στάση που επιβεβαιώνεται από σταθερή πρόβλεψη για το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα. Αυτό θα επιτρέψει περαιτέρω μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ πολύ κάτω από το όριο του 200%, καταλήγει η ING.