Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 1,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, λίγο χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, όπως μετέδωσε το marketwatch.
Σημαντική είδηση υπήρξε ότι τα εταιρικά κέρδη μειώθηκαν και πάλι. Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 1,2%, σηματοδοτώντας την πέμπτη πτώση κατά τα τελευταία έξι τρίμηνα, όπως ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου. Σε περίπτωση που τα κέρδη δεν αρχίσουν να αυξάνονται ξανά, η οικονομία των ΗΠΑ δεν αναμένεται να αναπτυχθεί με μεγαλύτερο ρυθμό άμεσα.
Σε γενικές γραμμές, η δεύτερη αναθεώρηση της κυβέρνησης για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου έδειξε ορισμένες σημαντικές αλλαγές, με κυριότερη ότι ΑΕΠ αναμενόταν πως θα είχε αυξηθεί σε ετήσιο ρυθμό 1,2%.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν αντί να μειωθούν, οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν σε ακόμα καλύτερα επίπεδα από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά και οι δαπάνες της κυβέρνησης μειώθηκαν πιο δραστικά. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις παρέμειναν υποτονικές.
Πρώιμα σημάδια για το τρίτο τρίμηνο, με λίγο παραπάνω από ένα μήνα να έχει περάσει, δείχνουν μια σχετική επιτάχυνση στην ανάπτυξη, ωστόσο όχι ιδαίτερα σημαντική. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2%.
Οι προσλήψεις επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τους κατασκευαστές να δείχνουν κάποια βελτίωση και την ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ που ήταν σε μεγάλη πτώση να φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους.
Την άνοιξη η οικονομία τονώθηκε από τους καταναλωτές, των οποίων οι δαπάνες αυξήθηκαν στο αναθεωρημένο 4,4%, που συνιστά τη μεγαλύτερη τους άνοδο σε δύο χρόνια. Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περισσότερο για νέα αυτοκίνητα και μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες.
Οι καταναλωτές αντιπροσωπεύουν το 70% της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ και είναι πιθανό να συνεχίσουν τις δαπάνες με ρυθμό που θα διατηρήσει την οικονομία σε άνοδο. Οι μισθοί κινούνται αργά προς υψηλότερα επίπεδα και η ανεργία είναι η χαμηλότερη από την εποχή πριν τη Μεγάλη Ύφεση.
Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον οι επιχειρήσεις θα τραβήξουν τα ηνία στις προσλήψεις εν μέσω μείωσης των κερδών. Ωστόσο, η αδυναμία των εσόδων έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών, ειδικά για τις κυρίως εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις στον κλάδο των χρημοατοοικονομικών και των υπηρεσίων, που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών, τα πηγαίνουν καλύτερα.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου κατά 2,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά το αναθεωρημένο ποσό των 12,4 δισ. δολαρίων, στην πρώτη πτώση τους από το 2011.
Ένα καλό σημάδι ήταν ότι οι δαπάνες για την πνευματική ιδιοκτησία που συνδέεται με την έρευνα και την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν, παρουσιάζοντας αύξηση 8,6% αντί 3,5%.
Παράλληλα, οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες μειώθηκαν σημαντικά την άνοιξη, κάτι όμως που φάνηκε ότι αντανακλά απλώς εποχιακή εξέλιξη. Οι πωλήσεις των νέων κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται και οι κατασκευαστές σχεδιάζουν αυξήσουν τις οικοδομές.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές αναθεωρήθηκαν δείχνοντας αύξηση αντί της προηγούμενης εκτίμησης για μείωση κατά 0,4%.
Οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,5% αντί του 0,9%, κυρίως λόγω των χαμηλότερων πολιτειακών και τοπικών εξόδων.
Ο πληθωρισμός PCE αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2%. Ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός ανέβηκε κατά ποσοστό 1,8%, εάν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας.