Κάλεσμα σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Jack Lew, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στο πλαίσιο της συνόδου του G7 στο Τόκιο.
Ο κ. Lew, επανέλαβε τη σταθερή αμερικανική θέση ότι η Ευρώπη είναι σημαντικό να τηρήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τη συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.
Το μήνυμα του αμερικανού ΥΠΟΙΚ ήλθε τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Γερμανία προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά το μέγεθος και ο χρονοδιάγραμμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη περίοδο χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων στήριξης, μεγάλη επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής και χαμηλά επιτόκια.
Το ΔΝΤ, συμπλήρωσε, πιστεύει ότι δε χρειάζεται «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθούν τέτοιες ελαφρύνσεις που βελτιώνουν τους όρους εξόφλησης.
Στον αντίποδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble εμφανίζεται αντίθετος σε βαθιές παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.
Ωστόσο, τα κίνητρα του κ. Schaeuble ενδέχεται να είναι πρωτίστως πολιτικά. Σύμφωνα με επιστολή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προς την κάτω Βουλή που αποκάλυψε η εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Schaeuble έχει δηλώσει διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις απέναντι στο ΔΝΤ, αλλά μόνο μετά τις γενικές γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2017, και μόνο εφόσον η Αθήνα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της ως το τέλος του Μνημονίου, το 2018.
Μιλώντας χθες Πέμπτη μετά από επαφές που είχε στην Ιαπωνία με την διευθύντρια του Ταμείου, Christine Lagarde, ο κ. Schaeuble εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει νέα κρίση γύρω από την Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr