Υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης του αξιόχροεου της Ελλάδας βλέπει η JP Morgan το 2022, εκτιμώντας οτι μπορεί να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα φέτος η το αργότερο στις αρχές του 2023. Οπως αναφέρει σε έκθεση της η επενδυτική τράπεζα, βλέπει 75% πιθανότητα ανβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P, Fitch και DBRS και 90% πιθανότητα αντίστοιχης κίνησης από τον οίκο Moody’s.
«Κατά τη γνώμη μας, οι πλέον ενδιαφέρουσες ημερομηνίες στο πρώτο εξάμηνο του 2022 είναι στις 18 Φεβρουαρίου (Γαλλία-Fitch και Κύπρος-Moody’s), η 1η Απριλίου (Ιταλία-Moody’s), 22 Απριλίου (Ιταλία-S&P) και όλες οι επανεκτιμήσεις των οίκων για την Ελλάδα (14 Ιανουαρίου-Fitch, 18 Μαρτίου-Moody’s και DBRS και 22 Απριλίου-S&P».
Γενικότερα, η JP Morgan προβλέπει οτι οι αναβαθμίσεις θα συνεχιστούν το 2022, ιδιαίτερα για τις μικρότερες χώρες με καλή πιθανότητα η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα προς τα τέλη του 2022 η στις αρχές του 2023.
Η χρονιά που πέρασε είδε περιορισμένες κινήσεις όσον αφορά τους κρατικούς εκδότες χρέους της ευρωζώνης. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τις προοπτικές και τη βαθμολόγηση λίγων χωρών της λεγόμενης περιφέρειας της ευρωζώνης.
«Το βασικό μας σενάριο θέλει τις θετικές αξιολογήσεις να συνεχίζονται το 2022, ιδιαίτερα όσον αφορά στους μικρότερους εκδότες χρέους, με πιθανότητα η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα προς το τέλος του 2022 η στις αρχές του 2023. Επίσης, για την Ιταλία βλέπουμε περιθώριο αναβαθμίσεων δεδομένων των μεταρρυθμίσεων και του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος», αναφέρει η έκθεση. «Για το 2022, η ζυγαριά κλίνει προς αναβαθμίσεις, κυρίως στην περιφέρεια της ευρωζώνης».
Το 2021 οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τις προοπτικές λίγων χωρών της ευρωζώνης. Κύπρος, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία είδαν αναβαθμίσεις της βαθμολογίας τους το 2021.
Πως έχει η βαθμολόγηση σήμερα:
H JP Morgan εκτιμά οτι οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι θετικές και το πολιτικό περιβάλλον σταθερό. Τα spread ανάμεσα στις εκδότριες χώρες της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν εντός εύρους το 2022 παρά την μείωση της στήριξης από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
«Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης χωρών με χαμηλή βαθμολογία όπως η Κύπρος και η Ελλάδα κυρίως. Πέρα από αυτές, βλέπουμε περιορισμένο περιθώριο αναβαθμίσεων σε άλλες χώρες. Δίνουμε 50% πιθανότητα αναβάθμισης μόνο για την Ιρλανδία από τον οίκο Moody’s”.
Στην Ελλάδα η ατζέντα μεταρρυθμίσεων, η τόνωση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον θα διατηρήσουν θετική τη δυναμική της βαθμολόγησης του αξιόχρεου της χώρας και υπάρχουν καλές πιθανότητες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν οίκο προς το τέλος του 2022 η στις αρχές του 2023.
«Στην Ιταλία, μετά από τις πρόσφατες κινήσεις των οίκων αξιολόγησης και με βάση το σενάριο μας για πολιτική σταθερότητα, βλέπουμε περιθώριο για αναβαθμίσεις το 2022, με πιθανότερη τη Moody’s, η τουλάχιστον αναβάθμιση των προοπτικών από δύο οίκους».